Ik mag een bestand niet verwijderen in Windows 10

Door: Martin Gijzemijter Martin | 16 december 2015 07:12

Apps & Software

Superfrustrerend: je probeert een bestand te verwijderen in Windows 10 (of een eerdere versie van Windows) en je krijgt de melding dat het bestand in gebruik is. Wat nu?

Tja, ervoor zorgen dat het bestand niet meer in gebruik is natuurlijk. Dat klinkt heel logisch (en dat is het ook), maar makkelijk is het niet altijd. Want soms is het bestand, ironisch genoeg, in gebruik door de Windows Verkenner en zul je dat programma moeten afsluiten om het bestand weer vrij te geven. Maarja, hoe verwijder je het bestand als je Windows Verkenner niet open hebt. Lastig, maar niet onmogelijk. Zorg er eerst voor dat je zeker weet dat je al je programma's hebt afgesloten die voor het conflict zouden kunnen zorgen. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

Windows Verkenner sluiten

Windows Verkenner sluit je uiteraard door op het kruisje rechtsboven te klikken. Hoewel dat normaliter het geval is, raden we je ditmaal aan om het iets rigoureuzer te doen, simpelweg om te voorkomen dat er nog een proces op de achtergrond draait. Druk op Ctrl + Alt + Del en klik op Taakbeheer. Zoek nu Windows Verkenner onder het kopje naam, rechtsklik daarop en klik vervolgens op Beëindig. Windows Verkenner zal nu helemaal worden gesloten.

Sluit Windows Verkenner via Taakbeheer

Bestand verwijderen

Maar hoe verwijder je het bestand nu? Op de ouderwetse manier, via de Opdrachtprompt (zegmaar Windows zonder grafisch jasje). Klik op Start, typ CMD en klik vervolgens op Opdrachtprompt zodra dit gevonden is.

Verwijder het bestand nu via de Opdrachtprompt

Er opent nu een klein zwart venster. Navigeer naar de map met daarin het niet-verwijderbare bestand. Je doet dit met het commando cd (change directory). Stel dat het bestand in de map Users / Marti staat (zoals in mijn geval) dan typ je cd users\marti. Als je al in een map zit kun je helemaal terug naar c: door te typen: cd\. Welke mappen er in een map staan kun je trouwens zien door dir in te typen. Heb je het bestand gevonden? Typ dan del bestandsnaam.extenssie. Dus als het bestand Martin.doc heet, typ je del martin.doc. Wanneer het bestand is verwijderd kun je Windows Verkenner weer starten.