Malwarebytes Anti-Malware Home - ongeschikte gratis virusscanner

Door: Edmond Varwijk | 02 november 2015 09:00

Apps & Software

Malwarebytes Anti-Malware is een van de meest gedownloade en gebruikte antimalwareprogramma's. Het is er in zowel betaalde als een gratis versie maar de verschillen tussen de twee zijn groot. De gratis versie valt negatief op door het ontbreken van automatische updates.

Score
50
 • Pluspunten
 • Installatie naast ander beveiligingsprogramma
 • Minpunten
 • Functionaliteit
 • Geen mailscan
 • Geen automatische updates
 • Geen real-time scan

None

Malwarebytes Anti-Malware Home

Taal

Nederlands

OS

Windows XP (32 bit)/Vista/7/8/10

Website

www.malwarebytes.org

Malwarebytes Anti-Malware Home bevat realtime bescherming tegen malware en spyware en specifiek ook keyloggers en dialers. Er is een rootkitscanner en enkele ges[ecialiseerde scantechnieken maar echte functionaliteit zit er behalve de malware-bescherming, niet in. Wat ontbreken in vergelijking tot de betaalde premium-versie zijn ondermeer real-time protectie, dus beveiliging tijdens het gebruik van de pc, webfiltering die voorkomt dat je kwaadaardige websites bezoekt, automatische scans én automatische updates van de virushandtekeningen. Vooral het ontbreken van de real-time scan én het niet automatisch updaten van de virushandtekeningen, maken dat Malwarebytes Anti-Malware Home eigenlijk ongeschikt is als echte beveiliging en maken dat gebruik naast een andere scanner meer voor de hand ligt. De installatie van Anti-Malware Home van Malwarebytes is eigenlijk een gratis probeerversie van Malwarebytes Anti-Malware Premium. Aan het einde van de installatie kun je de extra functionaliteit uitzetten en de gratis versie blijven gebruiken.

De voor de virusjacht essentiele virushandtekeningen worden niet automatisch geupdatet.

Windows

Anti-Malware Home heeft een prettig overzichtelijke interface met bovenin grote knoppen voor scannen, instellingen, de geschiedenis en het dashboard. De laatste bevat echter in de gratis versie maar zeer beperkt relevante informatie, behalve een grote smiley die de status van de beveiliging weergeeft is er het versienummer van het handtekeningenbestand en een indicatie van een lopende scan. Allemaal niet echt nuttig en van een beveiligingsdashboard mag je meer verwachten. Bij de scans is er keuze uit drie maar de Hyperscan kan niet geactiveerd worden, die is excuslief voor de betaalde premium-versie. Ook elders in Anti-Malware Home kom je talloze functies tegen die 'alleen Premium' zijn. Er zijn nauwelijks tot geen tests van de antiviruskwaliteit van Malwarebytes Anti-Malware Home. Wel werd het in 2014 een keer winnaar van een malware-opruimtest nadat een pc geinfecteerd was. Gebruik als tweede scanner ligt daarom voor de hand.

Een handmatige scan kent een hele duidelijke voortgang.

Conclusie

Malwarebytes Anti-Malware Home is dankzij de combinatie van zowel geen real-time scans als geen automatische update van virushandtekeningen, niet aan te bevelen als enige beveiliging op een pc. Anti-Malware Home lijkt meer geschikt als extra scanner naast een ander beveiligingsproduct maar vergt dan meer handelingen als Lavasoft Ad-Aware Antivirus Free+ en kent ook geen speciale installatiemodus hiervoor.

6 Reactie(s) op: Malwarebytes Anti-Malware Home - ongeschikte gratis virusscanner

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 november 2015 09:51 Anoniem
  Welke Anti Malware scanner zou je dan aanbevelen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2015 10:33 darknessblade
  malwarebytes antimalware (home/free)
  is ook geen echte virus-scanner meer als malware-scanner bedoeld.
  als je de free-versie gebruik is het ook zo dat je de scans zelf moet aanzetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2015 11:08 Anoniem
  Toch is Malwarebytes een prima programma om een scan uit te laten voeren: gratis versie donwloaden en installeren, scan uit laten voeren en daarna weer verwijderen. Mij is al vaker gebeurd dat (ook bij computers van vrienden/familie) Malwarebytes rotzooi vond dat andere scanners niet vonden. Dit waren geen false-positives en heeft ervoor gezorgd dat problemen echt opgelost werden.
  MIjn virusscanner is Bitdefender: komt in verschillende testen erg goed uit de bus en geeft bovendien wienig belasting voor je systeem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 november 2015 09:59 Anoniem
  De naam zegt het al, want Malwarebytes AntiMalware is primair ook helemaal geen virusscanner. Ik gebruik hem sec als malwarescanner voor bij mijn betaalde versie van Avast.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 november 2015 10:42 Anoniem
  Zelfde (ontbrekende) functionaliteit als SuperAntispyware Free Edition.
  Alleen bruikbaar als second opinion malwarescanner naast
  bijvoorbeeld de wel real time scanner avast! free.
  Beide zijn niet voor niets gratis en toch ruimen ze goed op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2015 00:12 Anoniem
  Malwarebytes Anti-Malware wordt aangeraden door Apple Care voor je mac.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.