Malwarepop-ups veilig sluiten

Door: guus-crone | 10 november 2010 16:48

Apps & Software

Hoe zorgvuldig u bij het surfen op internet ook te werk gaat, af en toe kan het voorkomen dat er daarbij een JavaScript-venstertje opduikt, dat bijvoorbeeld meldt dat uw pc direct op malware gescand dient te worden. In dat geval is er meestal niets mis met uw pc, maar de kans is groot dat u juist met malware wordt opgezadeld, wanneer u op dit verzoek ingaat.

Een dergelijk venster is soms wel te sluiten via het kruisje rechtsbovenin, of door op de knop Annuleren te klikken, maar bij dit soort pop-ups is het nooit helemaal zeker dat deze opties doen wat ze beloven. Er kan op deze manier nog steeds malware op uw pc terechtkomen. En soms zijn beide opties in het geheel niet aanwezig, en lijkt er niets anders op te zitten dan op de knop OK te klikken. Een extra mogelijkheid is dan om de toetscombinatie Ctrl+F4 te gebruiken, hiermee kunnen veel vensters gesloten worden. Maar als ook dat geen succes heeft, dan biedt een browser als Opera in dat geval de mogelijkheid om via het betreffende venster de uitvoering van scripts in de bewuste pagina te stoppen, waarna u met een gerust hart op OK kunt klikken.

Afsluiten via Windows Taakbeheer

Maar hebt u deze browser niet of wilt u het zekere voor het onzekere nemen omdat u de zaak niet vertrouwt, dan kunt u het best uw browser afsluiten via Windows Taakbeheer. Hiertoe klikt u met uw rechtermuisknop op de taakbalk en u kiest Taakbeheer starten. Onder het tabblad Processen zoekt u de betreffende browser op. Browsers als IE (die als iexplore.exe te zien zal zijn) en Chrome zullen meerdere malen in de lijst voorkomen. Klik vervolgens met uw rechtermuisknop op het bewuste proces en kies Proces beëindigen. Voor browsers als Internet Explorer en Chrome is het niet van belang in welke volgorde u dit doet, zolang u er maar voor zorgt alle processen af te sluiten.

Op deze manier sluit u uw browser veilig af.

Chrome Taakbeheer

Als u geen zin hebt om de hele browser af te sluiten, heeft Chrome ook nog een handige manier om individuele vensters of tabbladen te sluiten: Chrome Taakbeheer. Dit Taakbeheer start u via het menu Google Chrome aanpassen en beheren (het knopje met de moersleutel) / Extra / Taakbeheer. Selecteer het venster of tabblad dat u wilt sluiten en klik rechtsonder op de knop Proces beëindigen. Deze functie is ook handig voor het afsluiten van gecrashte plug-ins.

Chrome Taakbeheer is handig om (al dan niet gecrashte) tabs of plug-ins af te sluiten.

0 Reactie(s) op: Malwarepop-ups veilig sluiten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.