McAfee Total Protection 2010

Door: Edmond Varwijk | 21 april 2010 15:03

Apps & Software

McAfee komt met een nieuwe versie van McAfee 2010. Vier maanden geleden testten wij ook al een McAfee 2010-product. De belangrijkste conclusie was dat het eigenlijk nog de McAfee van het jaar daarvoor was, en we maar moesten wachten tot er een echt nieuwe versie is. En zover is het nu.

McAfee hanteert sinds een paar jaar het systeem dat software direct bij de installatie de allernieuwste versie installeert. Wat op de cd staat, wordt alleen gebruikt wanneer er geen verbinding met het internet is. McAfee spreekt dan ook niet meer van een jaarlijks nieuwe versie, zoals de concurrentie dat nog wel doet. Het nadeel hiervan is dat bij een vergelijkende test er zomaar een doos met opdruk ‘2010’ in ons testlab kan binnenkomen, terwijl de software ongewijzigd is ten opzichte van die van het vorig jaar. Dat gebeurde dit najaar in onze test van McAfee Internet Security 2010. Dat was eigenlijk gewoon de 2009-versie met enkele kleine updates. Nu introduceert McAfee wel een helemaal vernieuwde versie van al haar beveiligingsproducten. En iedereen die nu iets van McAfee installeert of geïnstalleerd heeft, profiteert daarvan. Deze nieuwe versie komt dan namelijk automatisch op uw pc te staan.

McAfee downloadt en installeert altijd de nieuwste versie.

Nieuw uiterlijk

Gebruiksgemak en heldere communicatie staan zo blijkt uit onderzoek, op de derde en vierde plek als het gaat om wat consumenten belangrijk vinden in beveiligingssoftware. De vorige versies van McAfee blonken op deze punten zeker niet uit. Zien welke opties geconfigureerd waren was erg lastig, en de opties wijzigen nog lastiger. En ook wanneer de beveiliging in gevaar kwam en de gebruiker moest ingrijpen, was het maar moeilijk te doorgronden of er nu op ja of nee geklikt moest worden. In de nieuwe versies is dit heel sterk verbeterd. Gehandhaafd is het SecurityCenter van waaruit alles op beveiligingsgebied ingekeken en geconfigureerd kan worden, maar verder is heel de suite nieuw gemaakt. Elk onderdeel kent bijvoorbeeld twee duidelijke knoppen voor in/uitschakelen en Standaardwaarden herstellen. De laatste is erg handig. Daarbij heeft de firewall bijvoorbeeld de mogelijkheid zichzelf helemaal te configureren. McAfee noemt dit ‘slim advies’. En hoewel ook handmatig configureren mogelijk is, zullen veel gebruikers van de McAfee-producten hiermee geholpen zijn. Voor bekende functies zoals het wel of niet reageren op een ping in de firewall hoeft de gebruiker bovendien niet in de dieperliggende opties te duiken. Deze zijn altijd al direct op het hoofdscherm van het onderdeel beschikbaar.

Links de oude McAfee SecurityCenter, rechts de nieuwe.

Snel en doelmatig

Zijn gebruiksgemak en communicatie belangrijk, het allerbelangrijkste aan beveiligingsproducten is toch de kwaliteit als malwarebestrijder en de snelheid waarmee dit gebeurt. Hoewel we zelf geen antivirustest hebben uitgevoerd, zijn de resultaten die McAfee haalt bij vergelijkende tests van bekende testsites als AV Comparatives altijd goed tot uitstekend en valt McAfee altijd op doordat het weinig bedreigingen mist of onterecht aanmerkt, maar wel wat langzaam is. Het laatste punt is volgens McAfee in de nieuwste versie opgelost en inderdaad is de 2010-versie sneller dan zijn voorgangers (279 versus 410 seconden bij een scan van 2 GB), start minder processen (drie in plaats van zes) en verbruikt minder geheugen (89 in plaats van 104 MB, op ons testsysteem).

De nieuwe McAfee-producten zijn sneller en gebruiken minder systeembronnen dan de vorige versies.

Onderdelen

McAfee brengt meerdere producten voor systeembeveiliging uit. VirusScan is hiervan de eenvoudigste, Total Protection het meest uitgebreid. De laatste biedt antivirus, antispyware, antispam, antiphishing, een tweerichtings-firewall, beveiliging voor het thuisnetwerk, privacybescherming, ouderlijk toezicht en online back-up.

Pc’s in een netwerk beveiligd met McAfee-software kennen elkaar en kunnen centraal worden beheerd.

Conclusie

De vernieuwing die McAfee in zijn 2010-beveiligingsproducten doorvoert, is zonder meer geslaagd. Gebruiksgemak en communicatie maken een grote sprong voorwaarts evenals snelheid en impact op het systeem. Voor bestaande gebruikers is er dan ook geen reden de update niet uit te voeren, die is bovendien gratis en brengt alleen voordeel. Wie nu een totale suite van beveiligingsproducten zoekt, moet de McAfee-producten zeker in overweging nemen.

McAfee Total Protection 2010

Prijs Online: € 84,95 voor 3 pc’s; in de winkel: € 79,95 voor 3 pc’s

Taal Nederlands

Medium 1 cd met 100 MB download voor update

Proefversie Niet beschikbaar (wel 30 dagen niet-goed-geld-terug)

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4 1 GHz, 512 MB RAM, 250 MB harde-schijfruimte

Maker McAfee

Oordeel 9/10

Pluspunten

Gebruiksgemak

Heldere communicatie

Sneller dan vorige versies

Netwerkfunctionaliteit

Minpunten

Concurrentie sneller

0 Reactie(s) op: McAfee Total Protection 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.