Media downloaden

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 juni 2011 14:41

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als u niet erg bedreven bent in het downloaden van films en muziek, weet u waarschijnlijk niet goed waar u mee zou moeten beginnen. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen rond dit onderwerp. Bovendien leren we u welke methoden u kunt gebruiken om leuke mediabestanden binnen te halen.

1. Downloaden

Downloaden laat zich het beste omschrijven als een manier om data die op een server staat via internet naar uw computer te transporteren. Als u bijvoorbeeld een nieuw e-mailbericht ophaalt of naar een website surft, bent u in feite ook al aan het downloaden. In deze voorbeelden gaat het om kleine hoeveelheden data. Het is echter ook mogelijk om grotere bestanden van een server te plukken, zoals muziek en films. Omdat het aantal computergebruikers met een breedbandverbinding de laatste jaren enorm is gegroeid, is het voor een grote groep mensen interessant om mediabestanden te downloaden. Het voordeel van internet is dat bestanden gemakkelijk kunnen worden vermenigvuldigd. Als iemand een cd koopt en hiervan een kopie beschikbaar stelt op het web, is iedereen met een internetverbinding in staat om die kopie zonder kwaliteitsverlies te downloaden. Film- en platenmaatschappijen zien de downloadtrend met lede ogen aan. Ze lopen veel inkomsten mis omdat de betreffende bestanden gratis en buiten hen om worden aangeboden. Het is belangrijk om te beseffen dat er geen mooie films en muziekalbums meer kunnen worden gemaakt als iedereen gratis kopieën van internet haalt. Gebruik downloadnetwerken daarom vooral als ontdekkingsbibliotheken en koop de officiële versie van een album of film als u hem daadwerkelijk goed blijkt te vinden!

Als u e-mailberichten ophaalt, bent u eigenlijk ook al aan het downloaden.

2. Is het legaal?

Veel mensen weerhouden zich van downloadactiviteiten, omdat ze denken dat die illegaal zijn. Dat is echter een misvatting. U mag films en muziek van een server downloaden, ook al zijn ze auteursrechtelijk beschermd. Het is volgens de Nederlandse wet toegestaan om een kopie in bezit te hebben, mits deze bestemd is voor eigen gebruik. Als u bijvoorbeeld een dvd van een concert of film downloadt, blijft u binnen de grenzen van deze wetgeving. Dit geldt overigens uitsluitend voor muziek en films. Het is dus verboden om kopieën van commerciële software en games van het web te halen. Verder mag u geen auteursrechtelijk beschermde bestanden openbaar maken. U mag een gedownload cd'tje bijvoorbeeld niet afspelen in een sportkantine. Ook als u kopieën naar een server uploadt, verricht u een illegale handeling. De merkwaardige situatie doet zich dus voor dat u legaal bestanden van een downloadnetwerk kunt downloaden die door andere personen illegaal zijn geüpload.

3. Nieuwsgroepen

De beste manier om materiaal te downloaden, is door gebruik te maken van nieuwsgroepen. Van oudsher vormen nieuwsgroepen een gigantische gemeenschap waarin mensen met dezelfde interesses elkaar ontmoeten en op een digitaal prikbord tekstberichtjes uitwisselen. Vandaag de dag worden nieuwsgroepen voornamelijk gebruikt als verzamelplaats voor multimedia. Downloaden via nieuwsgroepen was voorheen erg complex en het kostte veel tijd om leuk materiaal te vinden. Gelukkig zijn de laatste jaren steeds meer gebruiksvriendelijke hulpmiddelen ontwikkeld, zodat iedere computergebruiker in staat is om deze downloadmethode toe te passen. Nieuwsgroepen bieden veel voordelen en omdat u niet verplicht bent om te uploaden, is het gebruik ervan volledig legaal. U downloadt weliswaar bestanden die anderen openbaar maken, maar vooralsnog is dat volgens de Nederlandse wet toegestaan. Daarnaast is de kans dat u schadelijke bestanden binnenhaalt erg klein. Zodra een bestand bijvoorbeeld malware bevat, is de kans groot dat u daarop wordt geattendeerd door andere gebruikers. Het is wel verstandig om een virusscanner te gebruiken, want er is altijd een klein risico op infecties. Laat u zich hierdoor echter niet afschrikken, want zolang u zorgvuldig met nieuwsgroepen omspringt, zal dit u niet snel overkomen. Verder is een belangrijk pluspunt dat de downloadsnelheid grotendeels afhankelijk is van de bandbreedte, omdat u rechtstreeks verbinding maakt met een nieuwsserver. Hoe sneller uw internetverbinding, hoe sneller u kunt downloaden. Dat klinkt logisch, maar het is lang niet altijd vanzelfsprekend. Bij andere downloadnetwerken, zoals bittorrent, bent u namelijk afhankelijk van de uploadsnelheid van andere gebruikers.

4. Nieuwsserver

Nieuwsgroepen kunt u niet via een browser benaderen, u hebt een speciaal downloadprogramma en toegang tot een nieuwsserver nodig. Films en muziek worden op talloze nieuwsservers geplaatst die de gegevens onderling vervolgens synchroniseren. De kwaliteit van een server wordt grotendeels bepaalt door de 'retentie'. De oudste bestanden worden automatisch van een server gewist en u ziet aan de downloadretentie gedurende hoeveel dagen de bestanden beschikbaar blijven. Sommige internetproviders bieden gratis ondersteuning voor nieuwsgroepen, maar de retentie is dan slechts enkele dagen. Als een film of muziekalbum wordt geüpload, hebt u in dat geval maar kort de tijd om het te downloaden. Bovendien hanteren dergelijke diensten vaak een snelheids- en datalimiet. Om deze redenen is het raadzaam om gebruik te maken van een commerciële aanbieder. Voor een paar euro per maand krijgt u daarbij onbeperkte toegang en een downloadretentie van honderden dagen. Dat levert als groot voordeel dat u minder snel met incomplete downloads krijgt te maken.

Hitnews biedt een betaalde nieuwsserverdienst aan.

0 Reactie(s) op: Media downloaden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.