Media op je tv afspelen met LibreELEC

Door: Maikel Dijkhuizen | 18 juni 2018 08:43

raspberry pi 3 model b review
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Eigen mediabestanden op televisie afspelen is vaak problematisch. Jammer, want je wilt die gedownloade films of zelfopgenomen video’s natuurlijk in groot formaat terugzien. De oplossing vind je in het zeer gebruiksvriendelijke LibreELEC. Sluit een mediaspeler of (gedateerde) computer met dit eenvoudige besturingssysteem aan en speel werkelijk alle audio- en videobestanden af op je televisie!

Tip 01: LibreELEC

Voordat je aan de slag gaat met LibreELEC wil je natuurlijk exact weten wat dit besturingssysteem inhoudt. LibreELEC is gebaseerd op Linux en geeft gebruikers enkel en alleen toegang tot de mediacentersoftware Kodi. In tegenstelling tot bekende andere besturingssystemen als Windows en macOS heb je dus geen gelegenheid om eigen programma’s toe te voegen. Het voordeel van deze beperking is dat de systeemeisen zeer laag zijn, waardoor je een mediaspeler of oude computer naast de televisie kunt gebruiken.

Kodi biedt zeer interessante eigenschappen voor wie mediabestanden op de televisie wil afspelen. Zo is het menu dankzij grote bedieningsknoppen geoptimaliseerd voor grote schermen. Bovendien ondersteunt Kodi alle gangbare audio- en videobestanden, zodat je niet zo snel te maken krijgt met een weigerende film, serie of muziekalbum. Het menu van Kodi ziet er ook nog eens oogstrelend uit en je kunt onder meer filmbeschrijvingen, trailers en afbeeldingen opzoeken.

Tip 01 LibreELEC is in feite niets meer dan een laagdrempelige toegangspoort tot het programma Kodi.
LibreELEC is een klein besturingssysteem met uitsluitend de mediacentersoftware Kodi

Kodi

Goed om te weten is dat Kodi niet louter is voorbehouden aan gebruikers van LibreELEC. Je gebruikt deze software namelijk net zo gemakkelijk onder andere besturingssystemen, zoals Windows, macOS en Android. Dat is handig als je een goedwerkende computer hebt die je wil aansluiten op de televisie. Het vereiste downloadbestand vind je op deze webpagina. Volg in dit geval de tips vanaf tip 7 in dit artikel om te lezen hoe je Kodi installeert en configureert.

Op www.kodi.tv zijn er downloads voor diverse besturingssystemen beschikbaar.

Tip 02: Eminent EM7680

Het leukste (en goedkoopste) is natuurlijk om zelf een oude computer met LibreELEC op te tuigen, waarna je toegang hebt tot Kodi op de televisie. Wie dat niet ziet zitten, bijvoorbeeld omdat een oudere computer best wat geluid maakt en stoom verbruikt, kan ook een kant-en-klare mediaspeler met LibreELEC overwegen. Het voordeel hiervan is dat je weinig tijd in de configuratie hoeft te steken. Bovendien kun je de compacte behuizing van een mediaspeler wellicht wat beter rondom de televisie kwijt dan een pc of laptop. Nog een voordeel is dat een mediaspeler weinig bijgeluiden produceert en er standaard een afstandsbediening bij hoort. Hoewel LibreELEC enorm geliefd is onder filmfanaten, zijn er vreemd genoeg nauwelijks mediaspelers met dit besturingssysteem verkrijgbaar. De EM7680 van het Nederlandse merk Eminent is een uitzondering. Bij de bekende elektronicaketens kost dit apparaatje 109 euro. De EM7680 ondersteunt een maximale resolutie van 3840 × 2160 pixels, zodat je haarscherpe beelden kunt afspelen.

Tip 02 Via hdmi sluit je de Eminent 7680 eenvoudig op een televisie of receiver aan.

Tip 03: Opslagmedium

Wil je LibreELEC zelf op een computer installeren, waarna je het systeem op de televisie aansluit? Hiervoor creëer je eerst een opstartbaar opslagmedium met alle installatiebestanden. Je hebt een usb-stick of sd-kaart met minimaal 1 GB opslagcapaciteit nodig. Verder gebruik je voor het maken van het opstartbare opslagmedium een willekeurige Windows-pc/laptop. De makers van LibreELEC stellen een speciaal programma beschikbaar om het opstartbare opslagmedium te genereren. Surf hiernaartoe en klik op Download for Windows (info) om het tooltje te downloaden. Je dubbelklikt vervolgens op het exe-bestand om het programma te openen. Een installatie uitvoeren is niet nodig. Doe eerst de beoogde usb-stick of sd-kaart in de computer. In het programma selecteer je onder Kies versie de optie Generic AMD/Intell/NVIDIA (x86_64). Via Download en Map selecteren wijs je een bestandslocatie op de computer aan, waarna het programma automatisch het benodigde installatiebestand ophaalt. Na afloop selecteer je de juiste schijfletter van de usb-stick of sd-kaart. Besef goed dat het programma alle bestaande gegevens van het opslagmedium verwijdert. Je bevestigt ten slotte met Schrijf en Ja om het opstartbare opslagmedium te maken.

Mini-pc

Met LibreELEC bouw je in feite je eigen mediaspeler. In plaats van een traditionele laptop of computer kun je hiervoor ook een mini-pc met een platte behuizing overwegen. Die kun je gemakkelijker bij je televisie kwijt en bovendien zijn veel mini-pc’s geoptimaliseerd voor het afspelen van mediabestanden. Zo maken ze veelal weinig geluid en is er een infraroodsensor aanwezig voor gebruik van een afstandsbediening. Nieuwsgierig? De Intel Nuc en Gigabyte BRIX zijn twee bekende series mini-pc’s die je prima als mediaspeler kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat je aan deze mini-pc’s vaak wel zelf een opslagstation en geheugen moet toevoegen.

Een Intel NUC fungeert prima als mediaspeler en neemt bovendien zeer weinig ruimte in beslag.

Tip 04: Computer aansluiten

Het is nu tijd om met het systeem aan de slag te gaan waarop je dadelijk LibreELEC wilt installeren. Je gaat de pc of laptop eerst op je televisie aansluiten. Dat kan op verschillende manieren. Gebruik je een soundbar of receiver om filmgeluid af te spelen? Wanneer er hierop een hdmi-ingang beschikbaar is, verbind je de computer via hdmi met dit apparaat om beeld en geluid door te geven. Dit is de gemakkelijkste en beste methode. Het is goed mogelijk dat er op het audioapparaat geen geschikte videopoort vrij is. In dat geval sluit je via hdmi de pc of laptop rechtstreeks aan op de televisie, waarna je het geluid vervolgens via de televisie naar de soundbar of receiver kunt doorsturen. Als het goed is bestaat er tussen de televisie en versterker namelijk al een werkende audioverbinding. Een andere mogelijkheid is dat je via een geluidsuitgang van de pc het audiosignaal apart aan de home-cinemaset doorgeeft, bijvoorbeeld met een optische, coaxiale of analoge kabel. Je laat in dat geval voor beeldoverdracht een hdmi-snoertje vanaf de computer naar de televisie lopen. Oudere pc’s en latops hebben in plaats van hdmi meestal alleen een vga- en of dvi-uitgang. Hiervoor zijn er aparte adapters verkrijgbaar, waarbij je vga of dvi omzet naar hdmi. Zeker in het geval van vga heeft dat wel nadelige gevolgen voor de beeldkwaliteit.

Het beste sluit je de computer via hdmi op de televisie of het audiosysteem aan

Tip 05: Instellingenmenu

Nadat de pc of laptop op de televisie en het audiosysteem is aangesloten, voer je de installatie uit van LibreELEC. Zorg ervoor dat er een muis en toetsenbord op het systeem zijn aangesloten. Prik de geprepareerde usb-stick of sd-kaart in de computer en zet de machine aan. Belangrijk is dat je het systeem vanaf het opslagmedium opstart. Hiervoor is het meestal noodzakelijk om de usb-stick of sd-kaart als eerste opstartschijf aan te wijzen. Druk tijdens het opstarten op de juiste sneltoets om het instellingenmenu (bios/uefi) van de computer te openen. Vaak verschijnt de juiste sneltoets tijdens de opstartfase kort in beeld, bijvoorbeeld F2, F10 of Del. Zoek binnen het instellingenmenu naar de functie om de opstartvolgorde te wijzigen. Meestal vind je deze functie onder een menuoptie als Boot, Bootmenu of Boot Priority. Zorg ervoor dat de usb-stick of sd-kaart als eerste opstartschijf staat vermeld. Vervolgens sla je de wijzigingen op en sluit je het instellingenmenu af. In de regel gebruik je hiervoor de toets F10.

Tip 05 Duik in het instellingenmenu van de computer en start het systeem vanaf de usb-stick op.

Tip 06: Installatie starten

Zodra je de computer vanaf de geprepareerde usb-stick of sd-kaart opstart, verschijnt het kleurrijke LibreELEC-logo op de televisie. Na even wachten duikt er daarna een blauw scherm op vanwaar je de installatie uitvoert. De optie Install LibreELEC staat als het goed is al geselecteerd. Selecteer met de pijltjestoetsen OK en druk op Enter. In de volgende stap bepaal je op welke schijf je LibreELEC wilt installeren. Laptops hebben meestal maar één schijf, dus in dat geval is er weinig keuze. Houd er rekening mee dat je met deze actie alle bestaande gegevens op de computer wist! Maak een keuze en kies wederom voor OK, waarbij je bevestigt met Enter. In de volgende stap kies je tweemaal voor Yes. LibreELEC wordt nu geïnstalleerd. Na afloop haal je de usb-stick of sd-kaart uit het systeem. Herstart met OK / Reboot de computer en wacht af totdat de gebruikersomgeving van LibreELEC verschijnt.

Tip 06 Gebruik de pijltjestoetsen en Enter-knop om de installatie te starten.

Tip 07: Configuratiewizard

Als je LibreELEC voor de eerste keer opent, verschijnt er een Engelstalige configuratiewizard. In de volgende stap wijzig je de taal naar het Nederlands, maar eerst zet je met deze wizard alvast wat instellingen goed. Via Next bedenk je een toepasselijke naam, bijvoorbeeld ‘LibreELEC-mediaspeler’. Met deze naam is het systeem zichtbaar binnen je netwerk. Klik op Next en neem de netwerkinstellingen door. Koppel de pc of laptop bij voorkeur met een ethernetkabel aan het thuisnetwerk. Een draadloze verbinding is als alternatief ook mogelijk. Bedenk wel dat er daarmee minder bandbreedte beschikbaar is wanneer je bijvoorbeeld een film via het netwerk wilt streamen. Wens je toch een draadloze verbinding, dan klik je op de netwerknaam. Via Connect typ je vervolgens het juiste wachtwoord, waarna je bevestigt met OK. Klik op Next. Deze stap is bedoeld voor wie LibreELEC op afstand wilt beheren. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je vanaf een andere computer een film aan deze zelfbouw-mediaspeler wilt toevoegen. Activeer in ieder geval de schuifknop achter Samba en klik tweemaal op Next.

Tip 07 Voor de beste prestaties kies je in de netwerkinstellingen voor een bekabelde verbinding.

0 Reactie(s) op: Media op je tv afspelen met LibreELEC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.