Media op je tv afspelen met LibreELEC

Door: Maikel Dijkhuizen | 18 juni 2018 08:43

raspberry pi 3 model b review
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 08: Nederlandse taal

Om het bedieningsgemak wat te vergroten, wijzig je de taal van LibreELEC nu naar het Nederlands. Klik linksboven op het tandwiel en ga naar Interface settings / Regional. Achter Language wijzig je de taal naar Dutch. Het besturingssysteem heeft even tijd nodig om het Nederlandse taalbestand te installeren. Na afloop knippert het beeld eenmaal en is de gebruikersomgeving Nederlandstalig. Via de Escape-toets op het toetsenbord keer je eenvoudig terug naar het vorige scherm.

Tip 08 Maak het jezelf gemakkelijk en zet de taal op Nederlands.

Afstandsbediening

Het gebruik van een toetsenbord en muis is in de woonkamer natuurlijk niet ideaal. Gelukkig ondersteunt LibreELEC het gebruik van een afstandsbediening. Sommige mini-pc’s hebben al een eigen infraroodontvanger, zodat je bijvoorbeeld een willekeurige mce-afstandsbediening of Logitech Harmony kunt gebruiken. Daarnaast zijn er ook allerlei afstandsbedieningen met een losse infraroodontvanger verkrijgbaar. Die prik je in een usb-poort, waarna LibreELEC de afstandsbediening meteen herkent.

Een afstandsbediening met infraroodontvanger werkt op nagenoeg ieder systeem.

Tip 09: Beeld kalibreren

Het is uiterst storend wanneer de aangesloten televisie zwarte randen laat zien. Is dat bij jou ook het geval, dan loont het de moeite om het beeld te kalibreren. Open vanuit het hoofdmenu de instellingen en kies voor Systeeminstellingen. De functie om het beeld te kalibreren zit wat verstopt. Klik linksonder achtereenvolgens op Standaard en Geavanceerd om de expertinstellingen te tonen. Scrol zo nodig een stukje omlaag en kies voor Beeldkalibratie. Via de pijltjesknoppen van het toetsenbord positioneer je de pijl linksboven helemaal in de hoek. Druk op Enter en doe hetzelfde voor de pijl rechtsonder. De horizontale balk geeft de huidige positie van de ondertitels weer. Die beweeg je naar wens omhoog of omlaag. Druk op Enter en gebruik wederom de pijltjestoetsen om het figuur precies vierkant te maken. Hiermee leg je de juiste verhoudingen vast. Druk na afloop van de kalibratie op Escape.

Tip 09 Om de functie Beeldkalibratie te bereiken, dient je eerst de expertinstellingen bloot te leggen.
Door het beeld te kalibreren, voorkom je lelijke zwarte balken

Tip 10: Geluidsinstellingen

Nu je toch al in de systeeminstellingen bezig bent, werp je ook even een blik op de audio-instellingen. Klik aan de linkerkant op Geluid en kies bovenaan voor Apparaat voor geluidsuitvoer. Controleer hier of de juiste bron is geselecteerd, waarbij je bijvoorbeeld op de naam van de televisie of receiver klikt. Bij Aantal kanalen selecteer je de goede opstelling van het audiosysteem. Gebruik je bijvoorbeeld vijf speakers en een subwoofer, dan selecteer je 5.1. Overigens wijst Kodi de juiste opstelling meestal al automatisch aan. Is de computer gekoppeld aan een vrij recente televisie, soundbar of receiver? Dan is het slim om het gecodeerde geluidssignaal rechtstreeks naar het afspeelapparaat door te sturen. Het bewuste afspeelapparaat decodeert in dat geval videobestanden met een dolby digital-, dts- of dolby truehd-spoor, zodat je in de woonkamer geniet van surround-geluid. Dat heeft overigens alleen nut wanneer de computer via hdmi of s/pdif (optisch of coaxiaal) met je thuisbioscoop is verbonden. Heb je een capabele televisie, soundbar of receiver, scrol dan een stukje omlaag. Activeer de schuifknop achter Doorvoer toestaan en controleer of bij Doorvoer geluidsuitvoerapparaat het juiste afspeelapparaat staat vermeld. Geef vervolgens aan welke videocodecs je extern wilt decoderen door de corresponderende schuifknoppen te activeren.

Tip 11: Verversingssnelheid

Binnen LibreELEC verzamel je straks films, series en tv-programma’s. Die zijn waarschijnlijk op verschillende verversingssnelheden opgenomen. Standaard past de software de verversingssnelheid van de televisie niet aan op de afgespeelde video. Dit leidt mogelijk tot lelijke haperingen. Via een simpele wijziging los je dit euvel op. Open vanuit het hoofdmenu de instellingen en ga naar Spelerinstellingen. Klik op Aanpassen beeldscherm ververssnelheid en kies voor de optie Altijd.

Tip 11 Pas de verversingssnelheid van de televisie automatisch aan, zodat je geen last hebt van stotterende beelden.

Tip 12: Films toevoegen

Uiteraard wil je films aan de gebruikersomgeving toevoegen, zodat je ze op de televisie kunt afspelen. Staan de mediabestanden op een externe harde schijf of usb-stick, dan koppel je deze opslagdrager eerst aan de computer. Je kunt ook een netwerklocatie toevoegen, bijvoorbeeld wanneer je een mediaserver op een nas of andere pc hebt ingericht. Ga binnen het hoofdmenu met de muisaanwijzer op Speelfilms staan en kies voor Ga naar bestandensectie. Via Toevoegen video’s verschijnt er een nieuw venster waarin je klikt op Bladeren. Heb je een externe schijf, usb-stick of sd-kaart met films op de computer aangesloten? Navigeer dan naar Root bestandssysteem / media om de opslagdrager te selecteren. Bevestig met OK. Als alternatief kun je via UPnP apparaten ook een mediaserver in het netwerk aanspreken. Na het selecteren van de gewenste medialocatie vul je een relevante naam in. Bevestig met OK. Achter Deze map bevat selecteer je daarna de optie Speelfilms. Er staat nu een informatieleverancier geselecteerd. De software gebruikt deze online bron om gegevens over de speelfilms op te halen, zoals afbeeldingen, trailers en beschrijvingen. Via Instellingen kies je achter Voorkeurstaal voor de instelling nl. Klik als laatste op OK en Ja. Wacht af totdat de toegevoegde films in het overzicht verschijnen. Op soortgelijke wijze voeg je ook series, muziek en tv-programma’s aan de mediacatalogus toe.

Tip 12 LibreELEC gebruikt een zogeheten informatieleverancier om filminformatie vanaf het web te downloaden.
De mediasoftware importeert afbeeldingen, trailers en beschrijvingen van films van internet

Raspberry Pi

Je kunt LibreELEC ook op een Raspberry Pi installeren. Hiermee kun je dan een zeer goedkope mediaspeler wilt bouwen. De Raspberry Pi 3 Model B kost zo’n veertig euro en is capabel genoeg om de meeste mediabestanden te verwerken. Via hdmi sluit je deze zogeheten singleboardcomputer op een televisie of audiosysteem aan. Verder koppel je een toetsenbord, muis en/of afstandsbediening aan dit mini-systeem. Er zijn zelfs speciale behuizingen verkrijgbaar waarmee je de Raspberry Pi het uiterlijk geeft van een echte mediaspeler. Belangrijk is dat je eerst een micro-sd-kaart voorziet van een versie van LibreELEC dat functioneert op de singleboardcomputer. Hiervoor gebruik je een reguliere pc. Voer de micro-sd-kaart zo nodig met een sd-adapter in de computer en download via het hulpprogramma voor Windows. Bij Kies Versie selecteer je de juiste Raspberry Pi-editie. Vervolgens haal je via Download het installatiebestand binnen en selecteer je de micro-sd-kaart. Bevestig als laatste met Schrijf. Doe het geheugenkaartje in de Raspberry Pi en start het systeem op om de installatie van LibreELEC uit te voeren.

Prepareer een micro-sd-kaart om een Raspberry Pi te voorzien van LibreELEC.

Tip 13: Films afspelen

Het afspelen van een speelfilm is simpel, want je hoeft in het overzicht alleen maar op een filmposter te klikken. Wil je eerst wat extra informatie over een titel? Klik dan met de rechtermuisknop op een afbeelding en kies Informatie. Bij gebruik van een afstandsbediening druk je in de meeste gevallen op de i-knop om de gegevens op te halen. Je ziet onder meer door wie de film is geregisseerd en welke acteurs en actrices er meespelen. Als je alle stappen in de vorige tip volledig hebt doorlopen, lees je ook een Nederlandstalige beschrijving. Klik op Afspelen om de weergave te starten. Tijdens het kijken wijzig je de ondertiteling door rechtsonder voor het tekstballonnetje te kiezen. Het is zelfs mogelijk om rechtstreeks een ondertitelbestand te downloaden. Gebruik verder het tandwieltje om via Geluids- en ondertitelinstellingen zo nodig een ander geluidsspoor te selecteren. Druk op de stopknop om te weergave te beëindigen. Als je later de film nogmaals opstart, kijk je verder op het punt waar je eerder was gebleven.

Tip 14: Updates installeren

De makers van LibreELEC geven regelmatig een nieuwe versie van het besturingssysteem vrij. Vanzelfsprekend gebruik je het beste de laatste versie. Open via het tandwieltje de instellingen en navigeer naar LibreELEC. Controleer achter Automatische updates of de instelling auto is geactiveerd. Is dat niet het geval, dan doe je dat alsnog. Activeer eventueel de optie Toon updatemeldingen om notificaties van nieuwe updates te ontvangen.

Tip 14 Zorg ervoor dat LibreELEC automatisch nieuwe updates installeert.

Tip 15: Gemist-diensten

Zoals eerder aangegeven, bestaat de de gebruikersomgeving van LibreELEC volledig uit het programma Kodi. Een belangrijke reden voor de hoge populariteit van deze mediacentersoftware is het gebruik van add-ons. Op internet zijn er allerlei illegale uitbreidingen te vinden waarmee je bijvoorbeeld nieuwe films en live-sportwedstrijden kunnen streamen. Gelukkig biedt Kodi zelf ook interessante add-ons aan, die niet zo omstreden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld programma’s van NPO terugkijken. Navigeer vanuit het hoofdmenu naar Add-ons / Ga naar add-on verkenner. Er verschijnt een waslijst met beschikbare uitbreidingen. Met name de add-on Uitzendinggemist (NPO) is interessant. Selecteer deze add-on en kies voor Installeren. Zodra de installatie is voltooid, verschijnt de nieuwe uitbreiding in het hoofdmenu. Klik erop om een lijst met beschikbare tv-programma’s te openen. Je kiest ten slotte een aflevering aan om de tv-uitzending te starten.

Tip 15 Door gebruik van een add-on kijk je NPO-uitzendingen terug.
Kodi is onder andere zo enorm populair door de beschikbaarheid van illegale add-ons

0 Reactie(s) op: Media op je tv afspelen met LibreELEC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.