MediaMonkey - Is dit de beste mediaspeler?

Door: ignace-de-groot | 23 juni 2015 10:14

Review

Ben je niet gelukkig met de Windows Media Player, probeer het dan eens met een veelzijdige mediabeheerder als MediaMonkey. Ons heeft de tool weten te overtuigen. Ook als beginner kun je er vlot mee aan de slag gaan en gaandeweg ontdek je dan de meer geavanceerde mogelijkheden.

MediaMonkey

Prijs:

Gratis

Taal:

Nederlands

OS:

alle Windows-versies

Website:

www.mediamonkey.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Snel
  • Import iTunes
  • UPnP/DLNA
  • Minpunten
  • Interface

MediaMonkey kun je gewoon of 'draagbaar' installeren. Met de handige configuratiewizard zet je het programma snel naar eigen hand, door onder meer te kiezen welke bestandsformaten je wilt koppelen: wij telden zo'n 13 audioformaten, 10 videoformaten en een 4-tal afspeellijsten. MediaMonkey vraagt ook in welk mappen het naar mediabestanden mag zoeken en daar horen ook gedeelde netwerkmappen bij. Bepaal ook of het programma bij elke opstart of continu op de achtergrond moet scannen naar nieuw toegevoegde mediabestanden. Dat scannen gebeurt trouwens razendsnel: op ons testtoestel zo'n 30 seconden voor 1300 mediabestanden. Ook handig is de mogelijkheid om ontbrekende bestanden, afspeellijsten, playback-lijsten en waarderingen automatisch te importeren van andere mediaspelers, zoals Windows Media Player en iTunes.

Streaming

In een moderne mediaspeler mag UPnP/DLNA-streaming niet ontbreken en op dit vlak stelt MediaMonkey niet teleur. Deze functie laat toe dat compatibele apparaten je mediabibliotheek benaderen en dat je die draadloos kunt synchroniseren met andere MediaMonkey-clients. Wij probeerden het bijvoorbeeld met de MediaMonkey-app voor Android en dat bleek prima te werken.

Interface

De aanpasbare interface van MediaMonkey bevat alle klassieke onderdelen, zoals de bibliotheek, de lijst met gekozen nummers en informatie over het actuele nummer. In het middenpaneel kun je bovendien de muziek uit de geselecteerde verzameling snel sorteren en filteren, onder meer op basis van genre, artiest en album. Ontbreken bepaalde metadata of wil je de songteksten erbij? Met wat geluk haalt MediaMonkey die informatie zelf van internet.

De interface bevat de klassieke ingrediënten, met een rijke functionaliteit.

Functionaliteit

Het rechtsklikmenu van een selectie mediabestanden toont heel wat interessante functies. Zo kun je nummers snel een score geven, is het mogelijk om het volume te nivelleren, kun je de bestanden verplaatsen op basis van bestandslabels, creëer je een afspeellijst of brand je de selectie naar een cd/dvd. Een beveiligde partymodus zorgt dat je gasten muziek kunnen beluisteren, maar niet je bestanden of instellingen wijzigen. MediaMonkey laat zich desgewenst uitbreiden met een reeks add-ons. Een overzicht daarvan vind je op de website.

Conclusie

MediaMonkey is rijk aan functies, maar weet zijn flexibiliteit zo te verpakken dat zowel beginners als gevorderde gebruikers vlot met deze mediaspeler overweg kunnen. Voor bepaalde functies, zoals het sneller branden naar schijf, moet je overstappen naar de betaalde Gold-versie van MediaMonkey (vanaf circa dertig euro).

MediaMonkey laat zich verregaand aanpassen, tot de partymodus toe.

Meer lezen?

Meer handige tips om je muziek (overal) in goede kwaliteit te beluisteren lees je hier.

0 Reactie(s) op: MediaMonkey - Is dit de beste mediaspeler?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.