Meekijken met Skype

Door: Kees Krick | 05 juli 2010 12:04

Apps & Software

Met Skype kunt u telefoongesprekken voeren, al dan niet vergezeld van beeld. Daar vertellen wij u vast niets nieuws mee. Maar wist u dat het vanaf versie vier ook mogelijk is om mee te kijken op het scherm van uw gesprekspartner en dat de ander ook kan zien wat u zoal uitspookt?

1. Beeldscherm delen

Dat klinkt misschien als een beveiligingslek, maar dat is het niet. Het is wel een superhandige manier om met woord en beeld aan iemand uit te leggen hoe bijvoorbeeld een programma werkt of hoe je iets in Windows instelt. U laat het eenvoudigweg op uw eigen computer zien en vertelt er meteen bij wat u doet en waarom. Heeft iemand een probleem met zijn pc of verschijnt er een rare melding, maar hebt u geen zin om in de auto te stappen om een helpende hand te bieden? Start dan nu Skype op en kijk live mee op het scherm van de probleemcomputer! Het werkt als volgt. Eerst maakt u met iemand verbinding zoals u gewend bent. Dat mag met beeld, maar alleen een spraakverbinding is ook goed. Zodra u contact hebt – en hebt uitgelegd wat u van plan bent – klikt u in Skype op het pijltje achter de volumeregelaar (Andere gespreksfuncties) en gaat naar Deel uw beeldscherm.

Klik op het pijltje achter de volumeregelaar.

2. Alles of een stukje

U ziet twee opties staan. Vaak zal Deel volledig scherm de handigste zijn. Uw gesprekspartner ziet dan de inhoud van uw beeldscherm binnenin het venster van Skype op zijn eigen computer. Dat kan wat krapjes zijn, maar dat lost de ander met een klik op Volledig scherm eenvoudig op. Nu kunt u uw gesprekspartner bij de hand nemen en iets ‘live’ laten zien. De scherminhoud wordt via internet verstuurd en er zal sprake zijn van een kleine vertraging, dus let op dat u niet te snel gaat. Het delen van het beeldscherm werkt twee kanten op, maar niet gelijktijdig. Oftewel: u kijkt mee op het scherm van uw gesprekspartner, of de ander kijkt met u mee. Als de resolutie van uw scherm veel hoger is dan dat van de ander, kan het bij hem of haar slecht leesbaar zijn. Dan is het beter om bij het delen van het scherm te kiezen voor de tweede optie: Deel selectie.

Bij wie meekijkt, is een klik op Volledig scherm verstandig.

3. Delen of meekijken?

Er verschijnt nu een zwart kader op het scherm, met een zwarte titelbalk aan de bovenkant. Aan de randen schaalt u het kader, via de titelbalk sleept u het naar de juiste plek op het scherm. Pas als u in de titelbalk op Begin beeldscherm delen klikt, kan de ander met u meekijken. Het kader kleurt rood en lijkt nu misschien in de weg te staan, maar u hebt er echt geen last van. Grappig detail is dat u ook nu nog met het kader in de weer kunt om op elk moment de beste beelduitsnede te laten zien. Skype heeft het dan wel over delen, maar in feite wordt alleen de inhoud van (een stuk van) het scherm getoond. De ander kan uw machine niet overnemen en u kunt dat niet bij uw gesprekspartner. Een webcam is niet nodig, het gaat om een stroom van schermafdrukjes. Als u klaar bent klikt u op Stop beeldscherm delen in de titelbalk.

Alles binnen het kader is te zien.

0 Reactie(s) op: Meekijken met Skype

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.