Meer betalen voor Netflix-delers: wat is er aan de hand?

Door: Wesley Akkerman | 23 maart 2022 10:26

Netflix
Blog

Netflix test momenteel een nieuwe functie waardoor accountdelers op Netflix extra moeten betalen voor iets dat nu gratis is. Het gaat om zogenaamde subaccounts, die gelden voor mensen die actief deelnemen aan een abonnement, zonder een gezinslid te zijn.

Er is nog geen nood aan de man. Netflix test de functie momenteel in drie landen: Chili, Costa Rica en Peru. Het is nog niet duidelijk of dit ook naar andere landen komt. Maar als de resultaten bevallen, dan heeft het bedrijf eigenlijk geen reden meer om dit niet te doen – behalve dan dat het wellicht abonnees gaat kosten. Want gebruikers zien het waarschijnlijk niet zitten om extra te betalen voor één van de duurste videostreamingdiensten van dit moment.

Het is niet zo dat je helemaal niets krijgt voor de meerprijs. Het werkt als volgt. Zo’n Netflix-subaccount werkt helemaal zoals je dat nu ook gewend bent als accountdeler. Je hebt je eigen profiel met je persoonlijke aanbevelingen en kijkgeschiedenis. Maar daaraan gekoppeld zit tevens een eigen login. Mochten de accountdelers ooit uit elkaar gaan – om wat voor reden dan ook – dan ben je dus al die persoonlijke dingen niet kwijt. Die hevel je dan simpelweg over in een eigen abonnement.

Netflix

Netflix-accountdelers moeten meer betalen

Netflix kan op basis van verschillende datapunten bepalen of iemand bij een gezin hoort of niet. Dat gebeurt op basis van een ip-adres, apparaatinformatie en informatie over de apparaten die toegang hebben tot het specifieke Netflix-account. Het activeren van een subaccount gaat vervolgens via een code die de hoofdeigenaar in de mail krijgt. Leuk en aardig, maar wat betaal je dan extra?

In de genoemde landen moet je ongeveer (omgerekend) 2,70 euro extra betalen, exclusief btw. Mocht dit ooit naar Nederland komen, ga er dan van uit dat een subaccount 3 euro extra per maand kost. Natuurlijk kun je afspreken dat jij als accountbeheerder niet alleen opdraait voor de kosten. Je gooit de 3 euro dan gewoon bovenop de stapel en deelt in de kosten. Of je besluit dat diegene gewoon het eerder afgesproken bedrag betaalt, plus de 3 euro extra die Netflix als een soort deelbelasting heft. Want ja, dat is nou eenmaal iets waar jij ook niets aan kunt doen.

Netflix-account delen

Voorheen maakte Netflix niet zo’n punt van het delen van accounts. Want de CEO vond het een mooie manier waarop kijkers konden kennismaken met het aanbod. Maar nu heeft het bedrijf wel degelijk iets te bewijzen en te verliezen, aangezien het landschap in een rap tempo verandert. Diensten als HBO Max en Disney+ snoepen kijkers weg en dat gaat ten koste van de omzet. Dat moet op één of andere manier toch rechtgetrokken worden. 

Of nòg meer geld vragen de oplossing is, dat is een tweede. Waarschijnlijk zijn kijkers meer gebaat bij interessante content. 

1 Reactie(s) op: Meer betalen voor Netflix-delers: wat is er aan de hand?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 april 2022 17:50 Clunk Eastwood
  Ik sluit me geheel aan bij die laatste alinea.
  Prijzen verHOGEN gaat niet bijdragen aan de klantentrouw, denk ik, hoop ik!

  Want je hebt natuurlijk altijd een harde kern van 'trouwe klanten', die het toch gewoon betalen, omdat ze er zo aan gewend zijn inmiddels.
  En dat deel van de bevolking dat niet hoeft te letten op een paar euro meer of minder.
  En zo komen ze dus weg met dit soort klotestreken.

  Midden- en zuid-Amerika als proef… je kan er op rekenen dat als dat gewoon werkt dat ze dat in no time wereldwijd gaan doen. Waarom een cent laten liggen als je meer kan graaien!?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.