Meer computerplezier met twee monitoren

Door: Edmond Varwijk | 01 november 2010 16:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Wie een webcam heeft, kan hem doorgaans prima missen. Hetzelfde geldt voor een tekentablet of een joystick. Ze maken het werken met de computer leuker, maar ze zijn niet verslavend. Een tweede monitor is dat wel. Wie eenmaal gewend is om met twee beeldschermen te werken, wil nooit meer terug.

1. Standaardhardware

Tot enkele jaren geleden was het gebruik van twee monitoren in combinatie met één computer voorbehouden aan bezitters van high-end systemen. Monitoren waren duur en bovendien was er extra hardware nodig, zoals een dure grafische kaart of een speciale dual-monitorkaart. Die tijden zijn echter voorbij. De prijzen van monitoren zijn flink gedaald en bijna iedere moderne videokaart beschikt standaard over twee uitgangen. Daarmee is het gebruik van twee monitoren binnen ieders bereik gekomen. Volg de aansluitkabel van uw monitor naar de pc en kijk of er op uw computer nog een tweede uitgang naast zit.

De meeste computers beschikken over een grafische kaart met twee uitgangen.

2. Tweede monitor

Is uw computer (lees: videokaart) geschikt voor gebruik met twee monitoren, dan is het leuk om eens uit te proberen of het iets voor u is. Al is het maar met een geleende monitor van vrienden of bekenden. Maar pas op, want zoals gezegd is de kans erg groot dat u niet meer terug wilt naar de oude situatie. Het is het mooiste wanneer u twee identieke beeldschermen gebruikt, want daarbij werkt de onderlinge afstemming van de monitorresoluties het gemakkelijkst. Noodzakelijk is het echter niet. Hebt u nog geen platte tft-monitor maar een ouder crt-apparaat, dan is het zeker het overwegen waard om te upgraden naar twee identieke tft's. Een tft-monitor verbruikt aanzienlijk minder stroom dan een crt-variant en hij geeft ook minder warmte af. Zo verdient de investering zich ook weer een beetje terug.

Bij een dual-monitor opstelling kunt u het beste voor twee identieke monitoren kiezen.

3. Dual-monitorhardware

Behalve de gewone videokaarten met twee vga-poorten bestaat er ook speciale hardware voor het aansturen van meerdere monitoren. ATI levert bijvoorbeeld de zogeheten 'Eyefinity'-kaarten. Dit zijn videokaarten die beschikken over liefst zes monitoraansluitingen. Matrox levert de DualHead2Go en TripleHead2Go, kastjes die kunnen worden aangesloten op een grafische kaart en die vervolgens beeld voor twee, respectievelijk drie monitoren produceren. Met zulke apparaatjes hebt u aan een minder goede grafische kaart met maar één vga-poort voldoende om toch twee of drie monitoren aan te sluiten. Matrox levert overigens ook nog de M-series videokaarten, waarop u direct meerdere monitoren kunt aansluiten - tot wel twaalf stuks.

Wie met meer dan twee monitoren aan slag wil, kan onder andere terecht bij een gespecialiseerd bedrijf als Matrox.

4. Windows (1)

Hebt u een extra monitor aangesloten op de tweede monitorpoort van de grafische kaart, dan doet Windows daar standaard niets mee. De standaardinstallatie van Windows ziet een tweede monitor niet, omdat de standaard vga-driver een tweede monitor niet ondersteunt. Om de tweede monitor toch te kunnen gebruiken is het nodig om een goede videodriver te installeren, een die specifiek bij de videokaart in uw computer hoort. Is dat een kaart met een ATI-chip, dan downloadt u die driver via Ati. Bij een kaart met een Nvidia-chip gaat u naar Nvidia. U kunt uiteraard ook op de website van de fabrikant van uw videokaart kijken.

Met een standaard-driver ziet Windows een tweede monitor helemaal niet.

Als de juiste driver is geïnstalleerd, herkent Windows de tweede monitor alsnog.

5. Windows (2)

Iedere Windows-versie is geschikt om met meerdere monitoren te kunnen werken. Windows XP, Vista en 7 kunnen allemaal omgaan met meer dan één monitor. De belangrijkste ondersteuning komt bovendien van de driver voor de videokaart. Deze driver activeert de tweede monitoraansluiting en tovert Windows een groter Bureaublad voor dan per monitor is te vergeven. In principe is iedere Windows-versie ook even geschikt om met meerdere monitoren te werken, al klinkt dat positiever dan het is. De Windows-ondersteuning voor het werken met meerdere monitoren kan namelijk nog zoveel worden verbeterd, dat het op dit moment eigenlijk niet uitmaakt of u XP, Vista of 7 op de computer hebt staan - althans: voor zover het gaat om de functionaliteit die gericht is op het werken met meerdere monitoren. Windows 7 heeft weliswaar de meeste functies voor multi-monitoring aan boord, maar het verschil ten opzichte van Windows XP is teleurstellend klein. Voor het gebruik van een tweede monitor hoeft u dus niet te upgraden.

Het ziet er wat minder gelikt uit, maar op zich biedt Windows XP niet veel minder functionaliteit voor het werken met meerdere monitoren dan Windows 7.

2 Reactie(s) op: Meer computerplezier met twee monitoren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2014 13:45 Anoniem
  bedankt dit was de vraag niet.het gaat om 2 computers op 1 monitor.maar bedankt al vast groetjes theo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2014 14:54 Anoniem
  Kan ik bij een aple met twee beeldschermen werken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.