Meer computerplezier met twee monitoren

Door: Edmond Varwijk | 01 november 2010 16:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

6. Configuratie

Belangrijk bij het instellen van uw twee monitoren is het onderdeel Beeldscherm in het Configuratiescherm. Dit is een onderdeel dat in de drie genoemde Windows-versies nooit gelijk is gebleven. Steeds opnieuw verandert Microsoft de route naar de instellingen van uw beeldscherm. Onder Windows 7 is dit onderdeel het eenvoudigst te vinden, namelijk via een rechtsklik op het Bureaublad en dan vervolgens voor Schermresolutie te kiezen. Onder Windows Vista klikt u met de rechtermuisknop op het Bureaublad en hier kiest u vervolgens voor Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen, Beeldscherminstellingen. Onder XP komt u er via een rechtermuisklik op het Bureaublad, waarna u voor Eigenschappen kiest.

Hier wijzigt u in Windows 7 alles rondom de monitor(en), ook als u met meer dan één beeldscherm werkt.

7. Monitor 1 en 2

Omdat de grafische kaart twee uitgangen heeft en Windows - met de juiste driver geïnstalleerd - nu ook twee monitoren ziet, is er sprake van een 'Monitor 1' en een 'Monitor 2'. Klik op Identificeren om op ieder aangesloten beeldscherm het rangnummer te zien dat bij die monitor hoort.

Zo ziet u welke monitor volgens Windows nummer 1 is, en welke nummer 2.

8. Fysieke opstelling

Volgens Windows staat de monitor die is aangesloten op poort 1 altijd links van die op poort 2. Dat hoeft in de praktijk uiteraard helemaal niet zo te zijn. Een eenvoudige oplossing wanneer uw opstelling niet klopt met de werkelijkheid van Windows, is de kabels omprikken. U kunt het probleem echter ook softwarematig oplossen. De twee beeldschermen in het scherm Schermresolutie zijn namelijk interactief, u kunt ze dus met de muis verslepen. U kunt ze onder elkaar zetten of ze op ongelijke hoogte plaatsen, wat handig is wanneer de monitoren verschillende resoluties hebben en u ze bovenaan gelijk wilt hebben. U kunt ook de manier aanpassen waarop Windows de monitoren aanstuurt, door de ene monitor simpelweg naar de andere kant van de tweede monitor te slepen. Dit is vooral belangrijk wanneer in uw opstelling de muis links het beeld uit moet gaan om op de andere monitor te komen, terwijl het volgens Windows juist rechts gebeurt.

De twee monitoren in het venster Schermresolutie kunt u verslepen, zodat de Windows-instelling overeenkomt met uw werkelijke opstelling.

9. Dupliceren of spreiden

In het scherm Schermresolutie kunt u kiezen tussen Deze beeldschermen uitbreiden of Deze beeldschermen dupliceren. In het laatste geval zult u op beide schermen exact hetzelfde zien. Kiest u voor Deze beeldschermen uitbreiden dan wordt de tweede monitor bij de eerste getrokken, zodat het totale werkoppervlak van het Windows Bureaublad groter wordt. Alleen wanneer u voor uitbreiden kiest, kunt u met de muis van het ene scherm naar het andere 'oversteken'.

Om echt handig met meerdere beeldschermen te werken, moet u het Windows Bureaublad over twee monitoren 'uitbreiden'.

10. Aero Snap

Met het ingebouwde Aero Snap kunt u in Windows 7 eenvoudig een venster aan de linker- of rechterkant van het scherm 'vastplakken' en het venster vervolgens de helft van het scherm laten vullen. Sleep hiertoe een venster naar een van de randen van het Bureaublad en laat de muis daarna los. Dit is een functie die het werken met twee beeldschermen gemakkelijker maakt, alleen werkt Aero Snap helaas niet goed bij de overgang van beeldscherm 1 naar beeldscherm 2. Voor Windows loopt het Bureaublad daar gewoon door, het heeft dus geen effect als u het venster er met de muis naartoe sleept. Dat is jammer, maar er is een oplossing. Aero Snap kan behalve met de muis ook door de combinatie Windows-toets+pijltjestoets worden aangestuurd, en dan werkt het wel! Is de linkerkant van het scherm de overgang naar het andere scherm, dan doet Windows-toets+pijltje naar links ineens wat de muis niet kan.

Door Aero Snap met de Windows-toets aan te sturen werkt deze functie ineens wèl.

2 Reactie(s) op: Meer computerplezier met twee monitoren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2014 13:45 Anoniem
  bedankt dit was de vraag niet.het gaat om 2 computers op 1 monitor.maar bedankt al vast groetjes theo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2014 14:54 Anoniem
  Kan ik bij een aple met twee beeldschermen werken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.