Meer computerplezier met twee monitoren

Door: Edmond Varwijk | 01 november 2010 16:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

11. Vensters verplaatsen

Een venster naar het andere scherm verplaatsen kan natuurlijk met de muis, maar het is handiger om er het toetsenbord voor te gebruiken. Windows heeft hier een sneltoets voor, die - erg prettig - op de toetscombinatie van Aero Snap lijkt. Om een venster naar het andere scherm over te zetten gebruikt u de toetscombinatie Windows-toets+Shift+pijltje naar links of rechts.

12. Extern beeldscherm

Bij het schakelen met een extern scherm weet Windows 7 iets beter met twee beeldschermen om te gaan dan de vorige versies van het besturingssysteem. Met Windows-toets+P opent u dit onderdeel, waarna er een keuzescherm in beeld komt. Hiermee selecteert u alle mogelijkheden waarbij een extra beeldscherm kan worden ingezet. Met twee aangekoppelde beeldschermen zijn dat Alleen op deze computer, waarmee u de tweede monitor uitschakelt, Dupliceren om het beeld van scherm 1 op scherm 2 te herhalen, Uitbreiden om het Bureaublad te vergroten over de twee beeldschermen en Alleen op projector om alleen de tweede monitor te gebruiken. Maak een keuze met de pijltjestoets en bevestig via Enter. U kunt altijd Windows-toets+P weer gebruiken om het menu op te roepen.

Een van de voordelen van Windows 7 is het gemak waarmee tussen verschillende schermen kan worden geschakeld.

13. Taakbalk (1)

Zelfs Windows 7 biedt slechts een beperkte functionaliteit om echt goed gebruik te maken van meerdere beeldschermen. Zoiets simpels als een Taakbalk die over beide beeldschermen doorloopt behoort standaard bijvoorbeeld niet tot de mogelijkheden. Gelukkig zijn er programma's die hier wel voor kunnen zorgen. De beste zijn UltraMon en Actual Multiple Monitors. Van beide programma's zijn proefversies te downloaden, die u vindt op Realtimesoft en actualtools. In beide gevallen kunt u op de website een proefversie downloaden waarmee u dertig dagen lang de volledige functionaliteit kunt gebruiken.

Let op dat u de juiste versie binnenhaalt. Van UltraMon is een 32-bit- en een 64-bit-versie beschikbaar.

14. Taakbalk (2)

De installatie van zowel UltraMon als Actual Multiple Monitors is erg eenvoudig, u hoeft er weinig voor te doen. Let er wel op dat Actual Multiple Monitors standaard alleen voor de huidige ingelogde gebruiker wordt geïnstalleerd. Kies daarom tijdens de installatie voor All users.

Installeer de software voor alle gebruikers van de computer.

15. Taakbalk (3)

UltraMon en Actual Multiple Monitors bieden allebei enkele handige uitbreidingen voor de Taakbalk. Beide programma's verlengen de Taakbalk tot over de tweede monitor en groeperen er ook de miniaturen van de programma's die op die monitor staan. Actual Multiple Monitors kan verder de miniaturen laten zien van de geopende vensters. Het ondersteunt bovendien Windows 7 Jumplists, waarbij u met de rechtermuisknop op de vermelding van een geopend venster in de Taakbalk klikt en vervolgens extra opties krijgt voor het betreffende programma, en het kan op beide monitoren een Start-menu plaatsen. Beide programma's schakelen direct na installatie de slimme Taakbalk in. Om ze te configureren klikt u naast de klok in de Taakbalk op het pijltje omhoog, zodat de pictogrammen in het Systeemvak worden getoond. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het pictogram van Actual Multiple Monitors en kies Configuratie. In het geval van UltraMon kiest u SmartTaskbar, direct in het menu.

Configureer de slimme Taakbalk via de configuratie­opties van bijvoorbeeld Actual Multiple Monitors.

2 Reactie(s) op: Meer computerplezier met twee monitoren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2014 13:45 Anoniem
  bedankt dit was de vraag niet.het gaat om 2 computers op 1 monitor.maar bedankt al vast groetjes theo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2014 14:54 Anoniem
  Kan ik bij een aple met twee beeldschermen werken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.