Meer computerplezier met twee monitoren

Door: Edmond Varwijk | 01 november 2010 16:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

16. Vensterknoppen

Knoppen om een venster te sluiten, te minimaliseren of juist te maximaliseren, kennen we allemaal. Voor vensterbeheer op meerdere beeldschermen is dat echter niet genoeg. De programma's die in tip 13 worden genoemd voegen extra knoppen toe aan de standaard venster-layout. Er is een knop om een venster naar het andere scherm te verplaatsen en een knop om een scherm over beide schermen te maximaliseren.

De extra knoppen voor de vensterbesturing zult u vaak gebruiken.

17. Foto spreiden

Nu de computer zo'n enorm groot Bureaublad heeft, wilt u daar zeker iets moois van maken. Windows kan zelf alleen een plaatje op een enkel beeldscherm zetten en het op het tweede scherm herhalen. Wie meer wil kan weer bij UltraMon of Actual Multiple Monitors terecht. In Actual Multiple Monitors klikt u op Achtergrond, waarna u kunt kiezen voor Een foto voor de gehele desktop. Klik vervolgens op de blader-knop (met de puntjes) achter het vak Foto bestand en selecteer de afbeelding die u over beide schermen wilt spreiden. Selecteer dan de achtergrondpositie die het beste effect geeft, meestal is dit Uitrekken, of gebruik Knip om aan te passen. Bevestig met OK. In UltraMon klikt u op het pictogram in het systeemvak en vervolgens kiest u Wallpaper. UltraMon werkt met profielen, typ bij Profile dus een naam in. Bevestig met OK, waarna u de opties voor de Bureaublad-achtergrond in kunt stellen.

Maak één groot Bureaublad met een gespreide achtergrond.

18. Screensavers

Het is standaard ook niet mogelijk om verschillende schermbeveiligers in te stellen voor twee monitoren. Windows kent maar één schermbeveiliging, die voor beide monitoren samen wordt gebruikt. Ook hier bieden programma's als UltraMon en Actual Multiple Monitors uitkomst. Open de UltraMon-opties door met rechts op het pictogram te klikken en kies daarna UltraMon Screen Saver. In Actual Multiple Monitors kiest u Configuratie, Schermbeveiliging.

Meerdere schermbeveiligingen leveren meer spektakel.

19. Maxtomize vensters

Een ander handig programma bij het werken met meerdere monitoren is MaxTo, waarvan een proefversie kan worden gedownload op Maxto. Na installatie gooit Maxto een grote witte waas over het hele scherm, met daarbinnen een aantal lijnen die vakken vormen. Op die manier wordt het beeldscherm 'opgeknipt' in vlakken waarbinnen u gemakkelijk programmavensters kunt plaatsen. De lijnen van de vakken kunt u met de muis verslepen en u kunt vakken verder opdelen door op Split vertical of Split horizontal te klikken. Wilt u een vak samenvoegen met een ander vak, dan klikt u op Remove. Deel op deze manier het scherm precies in zoals u wilt. Klik vervolgens op Save profile, bewaar het profiel en klik op Done. Om een venster in een Maxto-vak te plaatsen klikt u simpelweg op Maximaliseren. Om een venster snel tussen de verschillende MaxTo-delen te verplaatsen, drukt u de Windows-toets+Alt in, en terwijl u beide knoppen ingedrukt houdt gebruikt u de pijltjestoetsen. Dit werkt voor het verplaatsen van monitor 1 naar 2 en terug. Om de MaxTo-delen juist over te slaan en ouderwets een heel venster te gebruiken, drukt u de Shift-toets in voordat u het venster maximaliseert.

MaxTo levert nog meer maatwerk bij het plaatsen van vensters dan Aero Snap.

2 Reactie(s) op: Meer computerplezier met twee monitoren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2014 13:45 Anoniem
  bedankt dit was de vraag niet.het gaat om 2 computers op 1 monitor.maar bedankt al vast groetjes theo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2014 14:54 Anoniem
  Kan ik bij een aple met twee beeldschermen werken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.