Meer overzicht in de Windows 7-verkenner

Door: Robbin Ooijevaar | 02 februari 2012 16:18

Apps & Software

De verkenner van Windows 7 heeft twee onderdelen die voor verwarring kunnen zorgen: Favorieten en Bibliotheken. Deze onderdelen zorgen ervoor dat het net lijkt alsof bestanden dubbel zijn opgeslagen op uw harde schijf. In deze snelstart verwijderen we de twee onderdelen, zodat de verkenner overzichtelijker wordt.

1. Favorieten en Bibliotheken

De Windows-verkenner wordt geopend via Start / Computer en u krijgt hem ook te zien als u bijvoorbeeld vanuit Word of Photoshop een bestand opent of opslaat. Naast de schijfletters heeft Windows 7 twee speciale locaties: Favorieten en Bibliotheken. De Favorieten hebben niets te maken met de gelijknamige 'website-bladwijzers' in Internet Explorer. Favorieten in de verkenner verwijzen naar locaties op uw computer. Bibliotheken vatten een verzameling bestanden samen, bijvoorbeeld foto's of videobestanden. Veel mensen vinden de aanwezigheid van Favorieten en Bibliotheken verwarrend, omdat het lijkt alsof bestanden op meerdere plekken staan. Beide onderdelen zijn eenvoudig te verwijderen. De Favorieten kunt u één voor één verwijderen. Bij Bibliotheken is dit ook mogelijk, maar ze verschijnen net zo snel weer terug in beeld als u een bibliotheek aanroept via bijvoorbeeld Start / Afbeeldingen. Let op: De in deze snelstart besproken register-bestanden zijn uitgebreid getest, maar een goede back-up van uw computer is altijd aan te raden voordat u ermee aan de slag gaat!

Verwijder Favorieten en Bibliotheken uit de verkenner van Windows 7.

2. Favorieten

De lijst met Favorieten is eenvoudig op te schonen. Open een Windows-verkenner, bijvoorbeeld via Start / Computer. De standaard Favorieten zijn Recente locaties, Bureaublad en Downloads. De kans is groot dat er meer in het lijstje staan, bijvoorbeeld Dropbox als u dit programma hebt geïnstalleerd. Verwijder de Favorieten één voor één met de rechtermuistoets. Klik bijvoorbeeld met de rechtermuistoets op Bureaublad en kies Verwijderen. Herhaal dit voor alle Favorieten die u niet meer in de lijst wilt zien. De aanpassingen kunt u ongedaan maken door de standaard-Favorieten van Windows 7 te herstellen. Klik in de verkenner met de rechtermuistoets op Favorieten en kies Favoriete koppelingen terugzetten.

Via de rechtermuistoets verwijdert u favoriete locaties uit de verkenner.

3. Bibliotheken

Als u Bibliotheken niet meer wilt gebruiken, dient u dit onderdeel via het register uit te schakelen. Dit kan handmatig, maar dat is foutgevoelig, reden waarom we deze manier niet bespreken. Er zijn op internet registerbestanden te vinden om Bibliotheken mee in en uit te schakelen. U hebt hier twee bestanden voor nodig: DisableLibariesFeature.reg en EnableLibrariesFeature.reg. Download deze bestanden via de zoekfunctie op How To Geek. Dubbelklik op DisableLibariesFeature.reg om de Bibliotheken uit te schakelen en herstart uw computer. Hiermee verdwijnen de gelijknamige Bibliotheken uit uw startmenu. Maak eventueel extra snelkoppelingen aan op uw bureaublad om veelgebruikte locaties (Afbeeldingen, Muziek, et cetera) toegankelijk te maken. Open hiervoor uw basismap door in Start op uw gebruikersnaam te klikken. Klik bijvoorbeeld met rechts op de map Mijn video's en kies Kopiëren naar / Bureaublad snelkoppeling. Mocht u uw Bibliotheken terug willen zien, dubbelklik dan op EnableLibrariesFeature.reg.

0 Reactie(s) op: Meer overzicht in de Windows 7-verkenner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.