Meerdere bureaubladen in Windows 10 en 11

Door: redactie-computertotaal | 25 januari 2022 11:12

How To

Door alle verschillende taken die we op onze laptop of desktops uitvoeren is het soms lastig om het overzicht te behouden. Gelukkig kun je met Windows 10 of 11 gebruikmaken van meerdere bureaubladen. In dit artikel leggen we je uit waar deze handige feature zit.

Vooral wanneer je met een enkele monitor werkt, en verschillende projecten tegelijk doet, is het handig om gebruik te maken van meerdere virtuele desktops. Zo orden je gemakkelijk je taken en verhoog je je productiviteit, zonder dat je in een extra beeldscherm hoeft te investeren. Je wordt immers niet langer afgeleid door allerlei openstaande tabbladen. 

Nieuw bureaublad toevoegen

Een nieuwe virtuele desktop toevoegen aan je bureaublad is erg eenvoudig, en is in beide versies van Windows ongeveer hetzelfde. In de menubalk klik je op het icoontje Taakweergave. Deze ziet eruit als twee rechthoeken (zwart en wit) die elkaar overlappen in Windows 11, of als drie rechthoekige vormen (tot je er overheen muist) in Windows 10. 

Nu zie je direct een overzicht van al je openstaande vensters. Vervolgens klik je rechtsonder (Windows 11) of linksboven (Windows 10) op Nieuw bureaublad en kun je beginnen met werken.

Een andere manier om op dit scherm te komen is door tegelijkertijd de Windows-knop + Tab in te drukken. Wil je liever direct een nieuwe desktop toevoegen? Dan gebruik je de volgende toetscombinatie: Windows knop + Ctrl + D. Er is overigens geen limiet aan de hoeveelheid desktops die je toe kunt voegen. 

Wisselen tussen bureaubladen

Ook het switchen tussen verschillende desktops werkt eenvoudig en kan op verschillende manieren. Je kunt hiervoor teruggaan naar de menubalk met de taakweergave knop, waar je kunt kiezen welk bureaublad je kunt gebruiken. Om dit sneller te doen, kun je de volgende toetscombinaties gebruiken: Windows knop + Ctrl + linker pijltjestoets en Windows knop + Ctrl + rechter pijltjestoets

Hiermee switch je respectievelijk naar de desktop die je links of rechts van je huidige desktop hebt staan. Wel handig dat je de goede volgorde weet, dus.

Naast het feit dat je nu op meerdere bureaubladen kunt werken, is het ook mogelijk om je taken naar je verschillende desktops te slepen. Ook daarvoor gebruik je weer de taakweergaveknop. Door middel van drag and drop sleep je eenvoudig een tabblad van de ene naar de andere virtuele desktop.

Zoals je ziet is het erg eenvoudig om deze functie in Windows 10 en 11 te gebruiken. Wanneer je de de taakweergaveknop gebruikt zie je bovendien in één oogopslag wat je allemaal open hebt staan. Zo behoud je gemakkelijk het overzicht en kun je efficiënter werken. 

1 Reactie(s) op: Meerdere bureaubladen in Windows 10 en 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 maart 2022 19:25 josar
    Jammer dat deze artikelen niet meer geprint kunnen worden met de printopdracht. Voorheen kon dat wel. Absoluut een verslechtering.
    Als je ingelogd bent zou je dit toch moeten kunnen printen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.