Meerdere dingen starten met één klik

Door: guus-crone | 31 december 2010 12:49

Apps & Software

Het kan nogal eens voorkomen dat u bij uw werkzaamheden op de pc meerdere programma’s, documenten en/of websites altijd in combinatie met elkaar gebruikt. In dat geval zou het handig zijn, als u deze allemaal met één klik kon openen. Met behulp van een eenvoudig batchfile is dit mogelijk.

Een batchfile is een tekstbestand dat een aantal opdrachten bevat die na elkaar uitgevoerd worden. U maakt zo’n bestand via het kladblok, waarna u het opslaat met de extensie .bat. Om een programma via een batchfile te openen, is het in principe voldoende om het volledige pad naar dit programma, geplaatst tussen aanhalingstekens, in het batchbestand op te nemen. Zo zal de opdrachtregel "C:\Program Files\CCleaner\CCleaner.exe" het programma CCleaner starten. Wilt u echter meerdere programma’s tegelijk openen, dan kunt u niet zonder meer verschillende van deze opdrachten elkaar zetten. De eerste opdracht zal dan weliswaar uitgevoerd worden, maar hierna zal de batchfile wachten met het uitvoeren van volgende opdrachten tot het geopende programma weer gesloten is. Om dit te voorkomen dient u de opdrachtregels vooraf te laten gaan door het commando START, gevolgd door dubbele aanhalingstekens. We geven een voorbeeld:

START "" "C:\Program Files\Macromedia\Dreamweaver MX\Dreamweaver.exe"

START "" "C:\Program Files\Paint.NET\PaintDotNet.exe"

START "" "C:\Users\Guus\Documents\Ideetjes voor de website.doc"

START "" "C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe" www.google.nl

Dit zal nauwelijks uitleg behoeven. In dit geval worden achtereenvolgens de programma’s Dreamweaver, Paint.NET, een Word-document en een website geopend. Een dergelijk tekstdocument slaat u bijvoorbeeld op als AllesTegelijk.bat, waarna u er een snelkoppeling voor kunt maken die u op uw bureaublad, taakbalk of snelstartbalk zet.

Nog enkele opmerkingen: tijdens het uitvoeren van het batchfile zal er kortstondig een DOS-venster verschijnen. Dit verdwijnt echter nadat alle opdrachten zijn uitgevoerd. Verder: om een website in uw standaardbrowser te openen, is het voldoende om alleen het webadres op te geven. Wilt u de website echter in een andere browser openen, dan dient u te werk te gaan zoals in bovenstaand voorbeeld. Tot slot: om typefouten in opdrachtregels te voorkomen, kunt u deze regels het best kopiëren uit het eigenschappenvenster van de snelkoppeling naar het programma of bestand. Hiertoe klikt u met uw rechtermuisknop op deze snelkoppeling, u kiest Eigenschappen, en u kopieert de volledige regel in het vak Doel. De opdrachtregel zal dan direct voorzien zijn van de vereiste aanhalingstekens.

Op deze manier voorkomt u typefouten in opdrachtregels.

0 Reactie(s) op: Meerdere dingen starten met één klik

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.