Meerdere foto's snel en tegelijk verkleinen

Door: Dirk Schoofs | 19 januari 2016 14:36

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Voordat je foto's verstuurt via e-mail of deelt op sociale media, is het verstandig ze te verkleinen. Gaat om een heleboel afbeeldingen dan gebruik je een programma dat met één muisklik de hele collectie op dezelfde manier laat krimpen, liefst zonder kwaliteitsverlies.

Stap 1: Installatie

Romeo PhotoResizer is een gratis programma. Om het programma te installeren, moet je pc van bepaalde Microsoft-software voorzien zijn, namelijk .NET Framework. Dit systeemcomponent zorgt dat verschillende programmeertalen met elkaar kunnen communiceren. De installer van Romeo PhotoResizer merkt het vanzelf als dit component niet op je pc staat, en zal in dat geval de installatieprocedure zelfs afbreken. Haal .NET Framework hier en vervolg de installatie.

De installer waarschuwt je wanneer je Microsoft .NET framework nog moet installeren.

Batch

PhotoResizer is een typisch batchprogramma. Batch betekent dat het programma dezelfde opdracht op een heleboel bestanden uitvoert. Je bepaalt in één keer de instellingen voor een hele serie foto's en het programma zal deze bewerkingen op alle geselecteerde foto's toepassen. Een batch bespaart je niet alleen een heleboel saai werk, je weet tegelijk zeker dat alle geschaalde bestanden dezelfde afmetingen hebben. Wanneer je 101 foto's handmatig moet verkleinen, maak je immers snel een vergissing in de instellingen.

Romeo PhotoResizer verkleint de 41 foto's in vijf seconden en herleidt de inhoud van de map van 183 MB naar 20,3 MB.

Stap 2: Foto's toevoegen

Het programma werkt bijzonder eenvoudig. We nemen eerst de verschillende instellingen met je door, zodat je in één keer al je foto's op de door jou gewenste manier kunt verkleinen.

Sleep de afbeeldingen die je wilt verkleinen in het venster van de tool. Het programma kan overweg met verschillende bestandsformaten: jpg, png, tiff of bmp. Je kunt ook bestanden van verschillende formaten in hetzelfde werkvenster droppen. Ieder bestand verschijnt in een lijst met de miniatuurfoto, bestandsnaam, het bestandsformaat, de grootte, resolutie, aanmaakdatum, naam van het programma waarmee je de foto's hebt bewerkt en de locatie. Ben je iets te ijverig geweest, dan kun je in dit venster het vinkje weghalen voor de foto's die toch niet geschaald mogen worden. Linksboven is er een knop in de vorm van een gebogen pijl, dat is de knop Reset, om de lijst leeg te maken.

Je kunt altijd nog foto's uitvinken die het programma niet mag verkleinen.

Stap 3: Afmetingen

Heb je de definitieve fotolijst, dan geef je boven in beeld aan hoe je de foto's wilt schalen. Zorg in ieder geval dat de optie Keep Aspect Ratio is aangevinkt. Hierdoor zal de iedere foto zijn oorspronkelijke beeldverhouding behouden. Ga je voor de instelling Relative dan zullen alle afbeeldingen volgens het ingegeven percentage kleiner of groter worden. In de optie Absolute kun je een waarde ingeven voor langste zijde, kortste zijde, breedte of hoogte van de foto's. In de kolom New Dimensions lees je bij elke foto de nieuwe afmetingen. Bij de opties zorgt de instelling Auto Rotation dat de foto's allemaal met de juiste kant rechtop staan.

Geef de gewenste afmeting in op basis van de langste zijde, de kortste zijde, de breedte of de hoogte.

Stap 4: Metadata en kleurprofielen

Klik op de knop met de drie lijntjes rechtsboven om bij de output-instellingen te komen. Afhankelijk van de bestandsindeling van de toegevoegde afbeeldingen kun je nog een en ander finetunen. Vaak gaat het om jpg-bestanden. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bij de verwerking meteen de kleurprofielen en de metadata of exif-gegevens wilt wissen. In de instelling van de camera zit immers de optie om het kleurprofiel van de foto's bij het bestand in te sluiten.

Heb je de foto's in een programma als Photoshop bewerkt, dan voegt dat programma ook nog het kleurprofiel van het beeldscherm aan het bestand toe. Het kleurbeheerbeheersysteem van de pc weet dan hoe kleuren er voor de lens of op het beeldscherm uit zagen. Daarnaast zijn er de metadata. Die verklappen het type camera, de brandpuntafstand, de belichtingsinstellingen en soms staat hier ook informatie over de auteur en de geolocatie waar de opname werd genomen. Wil je foto's op het web publiceren zonder dat je al deze info prijsgeeft, dan vink je de opties Remove Meta Data en Remove Color Profile aan.

Foto's die je op het web publiceert, kun je strippen van metadata en kleurprofielen.

Extra winst

Fotobestanden worden kleiner als ze je stript van kleurprofielen en metadata. Onze oorspronkelijke foto van 4,77 megabyte werd slechts 95 kilobyte toen we hem verkleinden naar 1000 bij 699 pixels met een compressie van 50% en met behoud van metadata en kleurprofielen. Als we ook de metadata en kleurprofielen verwijderen, komen we uit bij een bestand van slechts 52 kilobyte. We boeken hiermee in dit geval dus bijna 50% ruimtewinst. Als de uitvoerbestanden groter zijn of de compressie hoger is dan 50%, dan zal de procentuele ruimtewinst door deze ingreep kleiner zijn.

We boeken 43 kilobyte winst door de metadata en kleurgegevens te verwijderen.

0 Reactie(s) op: Meerdere foto's snel en tegelijk verkleinen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.