Meerdere foto's bewerken doe je tegelijkertijd met PhotoDemon

Door: Toon van Daele | 16 september 2020 09:29

How To

Wie regelmatig fotografeert, maakt vast een boel schitterende foto’s. Maar ook plaatjes die net iets beter hadden gekund. Als het om een boel verschillende kiekjes gaat, kan dit een hele klus zijn. MetPhotoDemon kun je meerdere foto's bewerken en dan wel tegelijkertijd. We leggen uit hoe.

Er zijn heel wat fotobewerkingstools beschikbaar, van het simpele standaardprogramma Paint tot het geavanceerde en dure Photoshop. Met de gratis toepassing PhotoDemon houden we het ergens in het midden. Deze Windows-tool is opensource, helemaal portable – die heb je dus zo op een usb-stick gezet – is beschikbaar in het Nederlands en kan overweg met hdr-foto’s.

Trouwens. Wie op zijn of haar smartphone al de juiste instellingen gebruikt, hoeft daarna vaak slechts weinig aan de foto's aan te passen.

Tips hiervoor vind je in de iPhone-fotografiecursus. Dat gezegd hebbende, laten we verder kijken naar PhotoDemon.

Programma-overzicht

De interface van PhotoDemon bestaat uit een menubalk, een werkvenster, een laagvenster (rechts), een gereedschapskist (links) en opties voor het gekozen gereedschap (onderaan). Via Venster, Reset all toolboxesherstel je alle onderdelen naar de originele toestand. De interfacetaal en -kleur laten zich aanpassen via Gereedschappen, Taal en Thema.

Helemaal rechtsboven vind je een handige zoekfunctie. Tik je hier bijvoorbeeld Rode ogen in, dan lees je meteen waar je die functie precies kunt terugvinden (bij Aanpassingen, Fotografie, Rode ogen verwijdering). Je foto verplaatsen doe je met het muiswiel. Houd hierbij de Ctrl-toets ingedrukt om snel in- en uit te zoomen. Door te klikken in het overzicht rechtsboven ga je snel naar de gewenste plek van een ingezoomde afbeelding.

Je kunt meerdere afbeeldingen tegelijk geopend houden in PhotoDemon. Wanneer je een volgende foto naar het venster versleept, kun je kiezen tussen Add it to the current image as a new layer (de tweede foto duikt op in het laagvenster) en Open it as a standalone image (de foto’s verschijnen dan in de miniatuurbalk bovenaan, zodat je snel kunt switchen).

Foto's bewerken met macro's

PhotoDemon is dus handig als je op meerdere foto’s dezelfde bewerkingen wilt uitvoeren. Dat kan met de inzet van de ingebouwde macrorecorder.

Stel, je wilt een reeks foto’s omzetten in grijstinten en tegelijk wat helderder maken. Dan kun je eerst de macro starten en vervolgens de gewenste acties koppelen, maar het kan ook omgekeerd: je voert de gewenste actie op een representatieve foto uit en koppelt er daarna een macro aan. We tonen even deze laatste methode, die volgens ons net iets prettiger werkt.

Open de foto en kies Aanpassingen, Zwart en wit. Er verschijnt een dialoogvenster waarin je met allerlei parameters kunt experimenteren, zoals Stijl (bijvoorbeeld Enkel kleurkanaal, Groen) en Aantal grijstinten. Kies je minder dan 256 tinten, dan komen nog andere geavanceerde opties beschikbaar.

De knoppen Voor en Na zijn erg handig om een (tussentijds) resultaat beter in te kunnen schatten. Bevestig met OK. Vervolgens kies je Aanpassingen, Helderheid en contrast en stel je ook hier alles naar wens in. Dan nu naar het menu Gereedschappen, waar je Create macro, From history selecteert.

In het linkervenster kies je de eerste actie die je in de macro wilt opnemen en in het rechtervenster de laatste (in ons voorbeeld: tweede) actie. Klik op OK en sla het macrobestand op (in de standaardmap \Data\Macros). Open daarna een volgende foto, kies Gereedschappen, Speel macro af en verwijs naar de opgeslagen macro. Klaar.

Batch-operaties

Er is nog een andere manier waarop je allerlei bewerkingen op verschillende foto’s tegelijk kunt uitvoeren. Daarvoor open je Bestand, Batch operaties, Verwerken. De optie Nee is alleen bedoeld voor het wijzigen van de bestandsnaam of het -formaat, maar wij willen meer. Klik dus op Ja.

Je kunt nu uit diverse, combineerbare opties kiezen, zoals Repareer belichting en belichtingsproblemen (volautomatisch), en Herschalen afbeeldingen (geef zelf de gewenste hoogte, breedte, resolutie en methode op).

Via de knop Selecteer macro kun je deze opties ook combineren met de bewerkingen uit een reeds opgeslagen macro. Het vinkje bij Andere acties van een opgeslagen macrobestand toepassen wordt er dan automatisch bijgezet.

Klik op Volgende en voeg via de knoppen alle gewenste afbeeldingen toe. Klik nogmaals op Volgende en kies eventueel een ander afbeeldingsformaat, waaronder enkele minder bekende formaten als hdr, psd en webp.

Klik alweer op Volgende en leg de doellocatie en eventueel (het sjabloon voor) de bestandsnamen vast. Rond tot slot af met Start verwerking. Sneller kan haast niet! Hopelijk bespaart deze software je in het vervolg een hoop werk.

0 Reactie(s) op: Meerdere foto's bewerken doe je tegelijkertijd met PhotoDemon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.