Met deze 10 WhatsApp-tips haal je alles uit de chat-app

Door: Rens Blom | 09 augustus 2020 09:45

How To

WhatsApp is de populairste chatapplicatie van Nederland. Dat maakt de kans groot dat je ook een gebruiker bent. Het versturen van berichten spreekt voor zich, maar haal je ook echt alles uit deze veelzijdige app? Misschien niet. We geven je daarom meerdere tips die WhatsApp veiliger, gebruiksvriendelijker en leuker maken.

1. Back-up voor Android

Een back-up maken van WhatsApp kan op een Android-smartphone op twee manieren. Omslachtig via een externe opslagbron (computer of micro-sd-kaart) of eenvoudig via Google Drive. WhatsApp beveelt de tweede methode aan. Een back-up in Drive telt niet mee in je opslagruimte, maar is niet beveiligd met end-to-end-encryptie. Het is daarom niet uit te sluiten dat WhatsApp of Google toegang hebben tot je gesprekken.

Je maakt een back-up door WhatsApp te openen en op de drie bolletjes rechtsboven te klikken. Kies Instellingen, Chats, Chat back-up. Tik op Back-up maken naar Google Drive en stel een gewenste frequentie in, bijvoorbeeld Wekelijks. Selecteer je Google-account en geef aan of de back-up alleen via wifi mag worden gemaakt of ook via een mobiele verbinding.

Als je WhatsApp (op)nieuw installeert op dezelfde of een andere telefoon met hetzelfde telefoonnummer en Google-account, krijg je de vraag of je de Google Drive-back-up wilt herstellen. Tik op Herstellen en je chatgeschiedenis en media worden hersteld.

2. Back-up voor iPhone

Als je een iPhone hebt, kun je een WhatsApp-back-up maken voor iCloud. Dit is de clouddienst van Apple. Deze back-up bevat geen end-to-end-encryptie. Open WhatsApp en kies Instellingen, Chats, Reservekopie chats, Maak nu reservekopie. Je moet aangemeld zijn met het Apple ID dat je gebruikt voor je iCloud.

Ook iCloud Drive moet zijn ingeschakeld en de vrije opslagruimte op je telefoon en in iCloud moet minimaal 2,05 keer zo groot zijn als je back-up. Maak de back-up bij voorkeur via een wifi-verbinding om je mobiele databundel te sparen.

3. Tweestapsverificatie instellen

WhatsApp ondersteunt de tweestapsverificatie. Dit is een extra beveiligingsmethode die je account beter beschermt tegen kwaadwillenden. Tweestapsverificatie verkleint de kans aanzienlijk dat iemand je WhatsApp overneemt, maar is gek genoeg standaard uitgeschakeld.

Schakel de functie in door WhatsApp te openen en op Instellingen, Account, Verificatie in twee stappen te klikken. Kies een code van zes cijfers en bevestig die. Voer je e-mailadres in zodat WhatsApp je een link kan sturen als je je code vergeten bent. Zo voorkom je dat je de toegang verliest tot je WhatsApp-account.

Kies een code die je kunt onthouden maar vermijd eenvoudige codes als 000000 of 123456.

4. Scherm de app af

WhatsApp heeft een ingebouwde functie om de app te ontgrendelen met je vingerafdruk. Open WhatsApp op je Android-telefoon, tik op de drie bolletjes rechts bovenin en klik op Instellingen. Kies nu Account, Privacy en selecteer Vingerafdrukvergrendeling. Schakel deze in. Je kunt instellen hoe vaak WhatsApp om je vingerafdruk vraagt.

Op de iPhone activeer je de beveiligingsfunctie door WhatsApp te openen en Instellingen, Account, Privacy en Schermbeveiliging aan te klikken. Schakel Vraag om Touch ID in. De iPhone X heeft Face ID-gezichtsbeveiliging. WhatsApp ondersteunt dit ook. Het stappenplan is hetzelfde als voor Touch ID, waarna je Vraag om Face ID inschakelt.

5. Wijzig je nummer

Heb je om welke reden dan ook een nieuw mobiel telefoonnummer en wil je WhatsApp blijven gebruiken op dezelfde smartphone? Dat kan. Controleer eerst of je oude telefoonnummer is geverifieerd door WhatsApp te openen en – op Android – op de drie bolletjes te klikken. Kies zowel op Android als iPhone voor Instellingen, druk op je profielfoto en controleer of je oude nummer zichtbaar is bij Info. Zo ja, haal je oude simkaart uit de smartphone en stop de nieuwe erin.

Voor een Android-toestel zijn de stappen als volgt. Open WhatsApp, klik op de drie bolletjes, Instellingen, Account en Nummer wijzigen. Vul bovenin je oude nummer in en onderin je nieuwe. Tik op Volgende, geef aan of WhatsApp je contacten een update moet sturen en tik op Gereed. Verifieer tot slot je nieuwe nummer.

Met een iPhone open je WhatsApp en kies je Instellingen, Account, Wijzig nummer, Volgende. Daarna zijn de stappen hetzelfde. Je chatgeschiedenis blijft behouden en WhatsApp verwijdert automatisch het account dat aan je oude nummer is gekoppeld.

6. WhatsApp-contacten blokkeren

Heb je last van een vervelend persoon of spamberichten van een onbekende afzender? Je kunt een contact eenvoudig blokkeren, zodat je geen berichten meer ontvangt.

Ga naar het gesprek met de persoon die je wilt blokkeren. Klik bovenin het scherm op de naam of het nummer van de persoon en je ziet een scherm met veel informatie en mogelijkheden. Veeg naar beneden en klik op Blokkeren. Bevestig je keuze en klaar. De persoon kan je niet meer bellen en geen berichten meer sturen.

7. Live locatie delen

Je kunt via WhatsApp tijdelijk je livelocatie delen in een persoonlijk of groepsgesprek. Kinderen kunnen de functie inschakelen om hun ouders een fietstocht in het donker te laten volgen, om maar een voorbeeld te noemen.

Op een iPhone ga je naar de Instellingen van de smartphone en klik je vervolgens - afhankelijk van de softwareversie - op Privacy, Locatievoorzieningen, WhatsApp, Altijd of WhatsApp, Locatie, Altijd. Open WhatsApp, kies een persoonlijk of groepsgesprek en druk op Toevoegen, Locatie, Deel live locatie.

Geef aan hoelang je je live locatie wilt delen, voeg indien gewenst een bericht toe en klik op Versturen. Na het verstrijken van de periode stopt de locatiedeling automatisch. Je stopt het delen eerder door in de betreffende chat op Stop met delen te drukken.

Op een Android-toestel open je WhatsApp, selecteer je een gesprek en klik je op Toevoegen, Locatie, Delen live locatie. Kies een tijdbestek, schrijf eventueel een bericht en tik op Verzenden. Eerder stoppen met delen gaat via de Stoppen met delen-knop in een gesprek.

8. WhatsApp-fraude herkennen

Overal op internet proberen oplichters je zuurverdiende centen af te pakken. Helaas ook op WhatsApp, waar fraudeurs zich graag voordoen als een bekende. Doorgaans vraagt die zogenaamde bekende je met spoed om een geldbedrag. Hij verzendt het bericht zogezegd vanaf zijn nieuwe telefoon. De vraag is of je het geld wilt overmaken naar een bankrekening, via PayPal of via een Tikkie.

Let hier goed mee op. Een profielfoto is snel gestolen, dus vertrouw hier niet op. Controleer of het nummer overeenkomt met het nummer in je adresboek en let op het taalgebruik van de persoon. Twijfel je? Bel de persoon op, want een oplichter valt zo door de mand.

Lees ook:WhatsApp-fraude voorkomen doe je zo

9. Donkere modus

Deze functie zit pas sinds begin maart in WhatsApp: een donkere modus. Deze stand is rustiger voor de ogen, vooral ’s avonds, en bespaart ietwat energie op smartphones met een oled-scherm.

Op Android activeer je de donkere modus als volgt. Open WhatsApp, klik op de drie bolletjes, Instellingen, Chats, Thema. Kies het donkere thema. Als je toestel op Android-versie 10 draait, kun je ook Systeem standaard aanvinken. WhatsApp volgt dan het schema van je telefooninstellingen om te bepalen of je het lichte of donkere thema te zien krijgt.

Op een iPhone doe je het volgende: open WhatsApp, kies Instellingen, Beeldscherm en helderheid, Donker. Je kunt ook instellen dat de donkere modus op een bepaald tijdstip aangaat.

10. Sessies controleren

Met WhatsApp Web tot slot kun je vanaf je computer WhatsAppen. De verbinding loopt via je smartphone. Hartstikke handig, maar deze methode is niet waterdicht. Zo gebruiken jaloerse partners speciale (gratis) apps die het WhatsApp Web-protocol misbruiken, zodat ze je gesprekken op afstand kunnen volgen. Echt waar, we zien er veel vraag- en antwoordsessies over in besloten groepen op onder meer Facebook. Bescherm jezelf tegen spionage, ook als je geen partner hebt.

Op een Android-toestel open je WhatsApp, klik je op de drie bolletjes en kies je voor WhatsApp Web. Op een iPhone start je WhatsApp en kies je Instellingen, WhatsApp Web. Als sessies actief zijn (op een computer of spionagetoestel) zie je die onder de ingelogde apparaten staan. Je kunt die apparaten afmelden, zodat opnieuw inloggen is vereist. Zie je een scherm om een qr-code te scannen, dan zijn er geen actieve sessies.

0 Reactie(s) op: Met deze 10 WhatsApp-tips haal je alles uit de chat-app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.