Met PicoPDF kun je gratis PDF's bewerken

Door: Toon van Daele | 08 augustus 2022 11:01

How To

Met de meeste pdf-lezers kun je nauwelijks tot geen bewerkingen op je pdf-documenten uitvoeren. Wil je dat een keertje wel doen, dan ben je vaak aangewezen op (de soms wat schimmige) webdiensten. Vind je het gebruik van een online pdf-editor, geen probleem. Met PicoPDF kun je gratis PDF's bewerken.

PicoPDF

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows
Website
https://kwikr.nl/picopdf
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Diverse bewerkingsopties
  • OCR-module
  • Minpunten
  • Menu’s niet erg logisch
  • Muisbewegingen wat stroef

Als je de gratis editie van PicoPDF wilt downloaden, let dan goed op, want de link naar deze versie valt niet zo goed op. Houd er ook rekening mee dat de gratis versie bedoeld is voor niet-commercieel gebruik.

Het programma werkt ontzettend simpel: om een pdf-document te bewerken, sleep je het gewoon naar het programmavenster. Dat kan zelfs met meerdere documenten tegelijk; ze belanden allemaal op afzonderlijke tabbladen.

Elementen

In de menubalk vind je diverse rubrieken, al is de logica daarin soms ver te zoeken. Laat dat de pret niet bederven, want er zijn aardig wat mogelijkheden. Om te beginnen, kun je willekeurige tekst in zelfgekozen kleuren markeren. Ook kun je vooraf gedefinieerde blokken met een simpele sleepbeweging naar een andere plek in het document verplaatsen. Wel ondervonden we dat het selecteren en verplaatsen van de tekst met de muis soms wat stroef verliep.

Eigen tekst intikken of vanaf het klembord plakken, vormt ook geen probleem. Net zoals het instellen van een ander lettertype, andere grootte en kleur dat niet is. Geselecteerde tekst verwijderen kan ook. Afbeeldingen toevoegen gaat al even gemakkelijk, inclusief schalen en verplaatsen. Wel komen nieuwe afbeeldingen als een aparte (top)laag bovenop je documenttekst terecht. Verwacht dus geen tekstterugloop of iets in die trant.

Je kunt ook op elke gewenste plek een handtekening in je document zetten. Het creëren van je handtekening kun je op verschillende manieren doen: met de muis tekenen, een afbeelding ervan importeren of gewoon je naam intypen.

Tekst geef je eenvoudig een ander lettertype, andere kleur of grootte mee.

Documenten

Er zijn nog wat opties die alleen op documentniveau werken. Zo kun je in- en uitzoomen, maar het document niet spiegelen of roteren. En het zal je vast ook niet verbazen dat je een zelf in te stellen paginabereik kunt afdrukken. Verder kun je documenten comprimeren (met een instelbare compressiegraad) en meerdere pdf-documenten tot één groot document samenvoegen. Tot slot kun je uit een document via OCR bewerkbare tekst laten extraheren, al gaat dit soms ten koste van de originele lay-out. 

Je eigen handtekening: getekend, gescand of getypt.

Conclusie

PicoPDF kunnen we geen professionele pdf-editor noemen, want bepaalde bewerkingen verlopen wat stroef. Maar alles bij elkaar biedt deze editor vrij veel bewerkingsopties aan: van het markeren, toevoegen en verplaatsen van tekst tot het invoegen van handtekeningen en afbeeldingen.

0 Reactie(s) op: Met PicoPDF kun je gratis PDF's bewerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.