Metapad 3.6

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 07 september 2011 08:05

Apps & Software

Metapad probeert een balans te vinden tussen Kladblok en Wordpad. Met 201 KB is Metapad verwaarloosbaar wat grootte betreft. Net als Kladblok staat het programma onmiddellijk in beeld zodra u het start. Daarbij is het extra fijn dat u het programma niet hoeft te installeren; u kunt het dus meenemen op een usb-stick.

Bij het starten van het programma lijkt het allemaal niet erg indrukwekkend te zijn, en er moet gezegd worden dat Metapad dan ook niet barstensvol uitgebreide functies zit.

De functies die Metapad wel heeft, zijn zeker handig. Een programma als Kladblok gebruikt u immers niet voor uitgebreide tekstverwerking, maar om snel even iets met een tekstje te doen. Wat niet wil zeggen dat het overbodig is om de tekst enigszins op te maken, zoals de tekst laten inspringen, alles converteren naar hoofdletters of juist kleine letters, of regeleinden laten vervangen door spaties.

Op het eerste gezicht is de basisinterface van Metapad is minstens zo karig als die van Kladblok.

Met Metapad kunt u ook tekst uit andere tekstbestanden importeren, en vanuit het programma een tweede venster openen. De optie om de interface semi-transparant te maken, is een uitkomst als u bijvoorbeeld een tekst op het scherm moet overtypen die u niet kunt kopiëren. Ten slotte kunt u meer dan één handeling ongedaan te maken, waardoor Metapad flexibeler is dan Kladblok. De software is Engelstalig, maar u kunt een Nederlands taalpakket downloaden. Nadeel is dat de taalinstelling op uw pc wordt geïnstalleerd, dus als u Metapad meeneemt op een usb-stick is hij op een andere pc weer Engels. Verder is het een prima programma met niet veel meer opties dan Kladblok, maar wel een paar hele praktische.

Erg handig is de optie om het programma transparant te maken, zodat u tekst kunt overtypen.

Metapad 3.6

Taal Nederlands

OS Windows NT/XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 7/10

Pluspunten

Draagbaar

Handige opmaak-opties

Transparantie

Handelingen ongedaan maken

Minpunten

Taal niet portable

Niet veel meer mogelijkheden dan Kladblok

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Metapad 3.6

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.