Metatogger - Muziek labelen, scripten en exporteren

Door: richard-veenstra | 23 mei 2019 10:39

Review

Metatogger (nee, geen spelfout) is een freeware waarmee je gemakkelijk audiobestanden voorziet van tags. Het programma helpt je bovendien met het organiseren van je audiobibliotheek.

Metatogger 5.9

Prijs
Gratis
Taal
Engels, Frans
OS
Windows 7 SP1/8/10
Website
www.luminescence-software.org
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Scripting-opties
  • Songteksten automatisch toevoegen
  • Exporteren als spreadsheet
  • Minpunten
  • Interface ietwat intimiderend

De naam Metatogger komt voort uit het feit dat het in eerste instantie een programma was om opensource-audiobestanden zoals Ogg Vorbis te kunnen openen. De laatste versie van de software ondersteunt echter veel meer bestanden en is gericht op het labelen van bestanden.

Taggen en scripten

Na de installatie begin je met het toevoegen van audiobestanden aan Metatogger. Het programma lust allerlei bestanden en had geen enkele moeite met onze testbibliotheek. Dat het programma veel functies kent, is meteen duidelijk. Je vindt aan de linkerkant en aan de bovenkant een menu voor het toevoegen, bewerken en inzien van al je bestanden. Het bewerken van tags is natuurlijk leuk, maar er zijn genoeg programma’s die dit ook voor je doen. Wat Metatogger bijzonder maakt, is de mogelijkheid om via scripts bij heel veel bestanden tegelijkertijd bijvoorbeeld witruimtes tussen woorden te kunnen verwijderen of kleine letters in hoofdletters te veranderen.

Met de scripting-optie kun je bijvoorbeeld makkelijk witruimtes tussen woorden weghalen.

Songteksten en exporteren

Naast het labelen van items kun je ook songteksten of albumcovers toevoegen aan je bestand. Voor de eerste optie klik je op Get Lyrics, het programma zoekt in een online database naar songteksten voor alle geselecteerde items in je bibliotheek. Als er in de database een componist of tekstschrijver staat, wordt deze ook meteen gekopieerd als metatag. Het is met het programma eveneens mogelijk om een csv- of xls-bestand te genereren, zo heb je een overzicht van al je muziekbestanden in één spreadsheet.

Conclusie

Metatogger is een zeer compleet programma waar je niet alleen metatags aan bestanden kunt toevoegen. De scripting-mogelijkheden en de opties om albumcovers en songteksten aan bestanden toe te voegen, zorgen ervoor dat Metatogger zomaar eens je one-stop-shop voor audiobestanden kan worden.

Metatogger zoekt naar songteksten in een online database en voegt deze aan je tracks toe.

0 Reactie(s) op: Metatogger - Muziek labelen, scripten en exporteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.