Microsoft blijft vaag over gratis Windows 10

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 23 juni 2015 09:33

Apps & Software

Dat Windows 10 deels een gratis upgrade wordt, is al bekend sinds de presentatie van Microsoft in januari. Maar mogelijke addertjes onder het gras en vage berichtgeving van Microsoft over de upgrade leidden al snel tot twijfel bij de consument.

In plaats van die twijfel weg te nemen, deed Microsoft precies het tegenovergestelde. Laten we duidelijk zijn: in het eerste jaar na de release is de upgrade naar Windows 10 voor gebruikers van legale versies van Windows 8.1 en Windows 7 volledig gratis. Maar er zijn grijze gebieden.

Eerst ging het gerucht dat ook illegale versies van Windows 7 en 8.1 een gratis upgrade zouden krijgen, zonder haken en ogen. Dat bleek niet het geval, al krijgen gebruikers van illegale kopieën wel een 'zeer goed aanbod' van het bedrijf uit Redmond om over te stappen. Dat zou het gebruik van Windows 10 moeten doen toenemen en zou daarbij meer gebruikers uit de illegale hoek van Windows moeten trekken.

Testversie

Gisteren liet Microsoft in een blogpost weten dat gebruikers die een testversie van Windows 10 op hun pc hebben staan gratis kunnen upgraden als het besturingssysteem op 29 juli wordt gelanceerd. Dat statement wordt nu enigszins genuanceerd: de testgebruikers moeten ook volgende versies van Windows blijven testen om te voorkomen dat de Windows-versie afloopt. Wil je zeker zijn van een gratis upgrade? Zorg dan dat je upgradet vanaf Windows 7 of 8.1 of realiseer je dat je misschien tot in lengte van dagen met testversies te maken hebt.

Meer lezen? Bekijk dan ons Dossier Windows 10.

2 Reactie(s) op: Microsoft blijft vaag over gratis Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 juni 2015 12:17 Oscar
  Om Windows 10, te laten slagen, heeft Microsoft een paar maatregelen genomen.
  Microsoft gaat in WIndows 10 sneller patches en updates uitrollen dan voorheen. Daarmee hoopt het bedrijf eventuele veiligheids lekken eerder aan te kunnen pakken.
  .
  Daarmee komt er een einde aan 'Patch Tuesday.' Tot dusver was het gebruikelijk dat Microsoft iedere tweede dinsdag van de maand nieuwe updates voor zijn besturingssystemen aanbood, In Windows 10 gaat Microsoft 24 uur per dag, zeven dagen per week patches aanbieden.
  .
  Gebruikers van Windows 10 kunnen zo instellen, of ze de updates direct willen binnenhalen zodra ze uit zijn (de zogenaamde 'fast ring' optie) of dat eens in de zoveel tijd een bundel wordt downloadt, met daarin de nieuwste updates van de afgelopen tijd.

  Test versie Windows 10
  Deze 'slow ring' mogelijkheid lijkt op de manier waarop Microsoft nu al updates uitrolt voor de test versie van Windows 10. Hoeveel tijd er precies tussen die updates zit, is nog niet te zeggen.

  Overigens kunnen testers, hun test versie van Windows 10 blijven gebruiken, ook als het besturingssysteem al gelanceerd is. Microsoft wil de test versie gebruiken om nieuwe functies in uit te proberen, voordat ze die uitgerold worden naar de consumenten versie van Windows 10.
  .
  Wil je geen testers meer zijn, Tja, dan moet je Windows 10 test versie verwijderen, en de lancering, van de definitieve consumenten versie afwachten, en op, of na release datum downloaden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2015 22:42 Anoniem
  Die lancering van W10 stelt niet veel voor. Er staan immer nog twee grote updates te wachten na W10 uit is. Is weer typisch micro'tje die weer veel te snel bezig is en iedereen die dit door heeft die weet nog een jaar te wachten want dan is het pas de moeite en redelijk goed af (hoop ik) en dit zonder al te veel bugs dan ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.