Microsoft brengt alsnog update naar Windows XP

Door: chris-koenis | 02 mei 2014 09:43

Apps & Software

Hoewel Microsoft begin april officieel een einde maakte aan de ondersteuning van Windows XP, maakt de softwaregigant donderdag bekend dat er alsnog een grote update in aantocht is. Goed nieuws dus voor de XP-plakkers.

Microsoft brengt na de Xpocalypse alsnog een update uit voor Windows XP. De update komt tegelijkertijd met een aantal patches voor de kwetsbaarheid in Internet Explorer 6 tot en met 11 die eind april bekend werd.

Microsoft maakt de uitzondering vanwege "de nabijheid van het einde van de ondersteuning voor Windows XP", zo schrijft directeur Adrienne Hall van Microsofts Trustworthy Computing Security-initiatief op het Technet-blog.

Een verwarrende gang van zaken, aangezien de EOL (end-of-life) toch echt achter ons ligt. Sinds 8 april, zo heeft Microsoft jarenlang gecommuniceerd, zou het bedrijf stoppen met beveiligingsupdates voor het oude besturingssysteem. Wel doet Microsoft dat nog voor grote bedrijven en overheden, waaronder Nederland, die grof geld betalen hiervoor.

'Zorgen om lek zijn overtrokken'

Maar ook de overige XP-plakkers profiteren hiervan. Het browserlek waar het om draait zou overigens nauwelijks misbruikt zijn, aldus Hall. "De zorgen hierom zijn eerlijk gezegd overtrokken." De patches komen zijn inmiddels beschikbaar via Windows Update.

3 Reactie(s) op: Microsoft brengt alsnog update naar Windows XP

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 mei 2014 09:04 RLichtendahl
  Vraag me af of de banken een deal hebben gesloten met Microsoft om een nieuw besturingssysteem te promoten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2014 01:00 Anoniem
  Dat vind ik nu echt schandalig van Microsoft, mensen op kosten jagen om dan alsnog updates uit te brengen. Iedereen panikeerde dat ze hun XP niet meer konden (veilig) gebruiken maar niets is minder waar. Installeer een firewall van een externe fabrikant, gebruik internet explorer niet meer maar een gratis alternatief (Chrome, Firefox, Opera) keuze genoeg en dan nu misschien het bijlangrijkste van al, installeer een degelijk en daarom ook niet betalende anti-virus bvb AVG, Avast en je kan nog jaren veilig gebruik maken van je XP instalatie. Bij mij hebben ze wel afgedaan, ik ben overgestapt naar Osx en dit met alles, een macbook, iPhone en iPad en Microsoft is bij deze een trouwe klant kwijt. Vroeger waren zij alleenheerser en konden ze zich alles permitteren maar die tijd is gepasseerd, hetgeen wat ze dan in de plaats hebben gebracht, Windows 8 of 8.1 ondertussen is het Vista anno 2014 en daar is nog onnoemelijk veel werk aan de winkel, als ze het ooit al voor mekaar krijgen. Ik kan mensen die toch bij Windows willen blijven Windows 7 aanraden daar dit buiten XP het beste is wat ze ooit hebben gepresteerd. Al is en blijft het voor mij Apple die de voorkeur krijgt, het is een investering maar het loont de moeite om het te overwegen want het behoud dan ook meer zijn waarde dan eender ander toestel. Hopelijk heb ik hier mensen mee geholpen want ik heb van beidde gebruik gemaakt en kan dus vergelijken. Gaat het over Android dan spreken we ongeveer over Windows want ze zijn vergelijkbaar op bepaalde vlakken, niets van controle en open source systemen, hier prefereer ik dan ook iOS want daar is alles aan een grondige inspectie onderworpen, wat niet onbelangrijk is. iOS en oSX samen is een vorm van gerustheid, blijft draaien zoals het hoord, dit de 100ste dag evengoed als de eerste en je hoeft er niets voor te doen, lekker doen waar jij zin in hebt en niet altijd maar tijd steken in de boel degelijk draaiende te houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2014 10:59 Anoniem
  Maakt niet uit welk OS je gebruikt. Kwetsbaarheid ontstaat meestal in plug-ins zoals Java (JRE) en Flash. Elk systeem dat daar gebruik van maakt is kwetsbaar. En na Windows is het grote Android aan de beurt met aanvallen van buitenaf. Ook iOs blijft hiervan niet gevrijwaard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.