Microsoft dringt Edge op bij Firefox of Chrome-installatie

Door: Rens Blom | 12 september 2018 17:15

Microsoft, Edge, Chrome, Firefox, browsers, windows 10
Nieuws

De nieuwste testversie van Windows 10 raadt gebruikers af om een andere browser te installeren. Wie bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox installeert, wordt een grote melding voorgeschoteld dat Microsoft Edge al geïnstalleerd is. De browser waarvan Microsoft vindt dat het 'de veiligste en snelste browser voor Windows 10' is.

Microsofts Windows 10 bevat van zichzelf twee browsers: Edge (de standaardbrowser) en Internet Explorer. Niet geheel verrassend zijn die allebei van Microsoft. Via Edge of Internet Explorer kun je een andere browser installeren, al heeft Microsoft dat natuurlijk liever niet. Het bedrijf heeft in het verleden meerdere manieren geprobeerd om gebruikers ervan te weerhouden een concurrerende browser te downloaden en test nu een nieuwe poging in de laatste testversie van Windows 10. De zogeheten Insider-build toont een grote melding (pop-up) als je de Edge-browser gebruikt om een alternatieve browser te installeren.

Liever geen andere browser

Microsoft herinnert je eraan dat je Edge al geïnstalleerd hebt. Volgens de fabrikant is Edge de snelste en veiligste browser die je op Windows 10 kunt gebruiken. Ondanks dat kampt de Edge browser met tegenvallende gebruikscijfers: slechts 7% gebruikt Microsoft Edge, dat is nog altijd een lager percentage dan Internet Explorer. Onder de melding zie je een prominente knop om Microsoft Edge te openen, met daarnaast een kleinere knop waarmee je de nieuwe browser alsnog kunt installeren. Een derde knop brengt je naar de instellingen, waar je kunt aangeven dat je zulke meldingen niet nogmaals wil ontvangen.

Eerder dit jaar drong Microsoft zijn Edge-browser al op aan gebruikers van Windows Mail. Ook gebruikers die met een alternatieve browser Outlook.com bezoeken worden lastiggevallen met een Edge-banner. Microsoft probeert Edge vaker weg te zetten als de snelste en veiligste browser, in onze test kwamen we echter tot andere resultaten.

Microsoft Outlook
Ook in Outlook.com krijg je een banner voor de Edge-browser.

Alleen in Insider

De grote melding die het installeren van concurrerende browsers moet tegenhouden, zit vooralsnog alleen in de Insider-build van Windows 10. Het is nog onbekend of Microsoft de melding ook gaat doorvoeren in de reguliere Windows 10-versie. Niet alle features en meldingen die in de Insider-build verschijnen, komen uiteindelijk in de stabiele software.

1 Reactie(s) op: Microsoft dringt Edge op bij Firefox of Chrome-installatie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 december 2018 15:25 scorpio1
  Microsoft is een heel opdringerig bedrijf. Maar goed, ik heb er geen last van
  want ik werk met Windows7 Ultimate op mijn nieuwe desktop en op mijn laptop. Bovendien draait mijn oude desktop nog op Windows XP Pro.
  W7 is voor mij de waardige opvolger van XP en is wat mij betreft het laatste echt goede stuurprogramma van Microsoft.
  Bij mij komt de W10 er niet in. Indien na elke upgrade (2 per jaar) uren moet verliezen om hun fantasien bij te stellen, nee dank je…heb wel andere dingen te doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.