Microsoft Edge importeert data zonder je toestemming

Door: Wesley Akkerman | 15 juli 2020 06:11

Logo Edge Chromium
Nieuws

Wanneer je een nieuwe browser installeert en opent, dan vraagt die of je je data vanuit andere browsers wil importeren. Dat doet de Microsoft Edge-browser ook. Een handige functie, behalve wanneer zo’n browser het heft in eigen hand neemt.

Als je de Microsoft Edge-browser installeert, dan vraagt die of je je basale data vanuit Google Chrome of Mozilla Firefox wil importeren. Maar nu blijkt, uit een post op Reddit, dat Microsoft je data al geïmporteerd heeft vóórdat je hier toestemming voor gegeven hebt. De post op Reddit is inmiddels verwijderd, maar dat weerhoudt andere gebruikers er niet van te reageren en te vertellen dat ze tegen hetzelfde gegeven aanlopen. De grote vraag is nu: hoe kan dit gebeuren?

Microsoft Edge importeert data vooraf

Alle gebruikers hebben een soortgelijk verhaal. Op het moment dat Microsoft Edge vraagt je data te importeren, dan zien ze al hun data achter het venster met de vraag staan. Het gaat niet om álle data, maar wel om een deel daarvan – dat maakt het probleem niet minder groot. Wanneer een gebruiker geen toestemming geeft voor het importeren, dan verwijdert de browser de tot nu toe geïmporteerde data snel.

Microsoft Edge browser

Microsoft heeft in een reactie tegenover Windows Central wat context gegeven over dit fenomeen. Een vertegenwoordiger van het bedrijf legt uit dat het dialogenvenster voor het importeren gebruikers de optie geeft de geïmporteerde data te behouden of te verwijderen. Er zit hier wel een loophole in. Want wanneer iemand vroegtijdig stopt met de installatie, dan kan het zijn dat er altijd een deel van de data achterblijft.

En daar zit een groot deel van dit probleem. Microsoft rolt de Microsoft Edge-browser namelijk naar iedereen uit die Windows 10 op zijn pc, laptop of tablet heeft staan, dus je hebt er weinig invloed op. We kunnen ons voorstellen dat heel veel mensen de installatie vroegtijdig stopzetten, want niet iedereen zit te wachten op de Chromium-browser van het bedrijf uit Redmond. En ja, daardoor blijft een deel van je data dus in de browser staan – waardoor die in handen komt van Microsoft.

Het ziet er ook niet naar uit dat Microsoft dit probleem snel aanpakt. In een statement laat een vertegenwoordiger weten dat de Edge-browser de optie voor het importeren van data aanbiedt en dat de eigenaar van die data daar altijd iets over te zeggen heeft. Maar dat is overduidelijk niet het geval. Er wordt niet ingegaan op de kern van dit probleem.

3 Reactie(s) op: Microsoft Edge importeert data zonder je toestemming

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 juli 2020 15:55 ardsur
  Het is altijd hetzelfde met Micro$oft, dieven zijn het en oneerlijk omdat ze dingen achter je rug doen zonder het eerst te vragen. Gluiperts van het zuiverste water. en niet te vertrouwen.

  Tot nu toe, nog maar een keer met Edge gewerkt (na nieuwe installatie Windows, via Edge de Firefox browser gedownload en geinstalleerd, daarna Edge van het scherm verwijderd, omdat M$ het niet toestaat om Edge te verwijderen van je computer.)
  Ik hoop dat deze Chromium-Edge wel te verwijderen is et als meeste andere software van je computer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2020 20:54 Alex777
  Lees het volgende Stap Voor Stap het duurt toch niet lang. Deze instructie zorgt ervoor dat je een bestandje op je bureaublad krijgt. Als je dat bestandje eenmalig opent, dan komt er een soort vinkje ergens te staan dat de Edge browser verteld dat deze niets mag importeren wanneer deze voor de eerste keer start.

  Open kladblok, plak de tekst die helemaal onderaan dit bericht staat erin. Ga naar "BESTAND" en dan "Opslaan als". Kies dan onderaan bij "Opslaan als" voor "Alle bestanden". Type bij bestandsnaam "VoorkomEdgeAutoImport.reg" . Klik dan aan de linkerkant op "Bureaublad" en rechtsonderaan op opslaan. Klik daarna op "VoorkomEdgeAutoImport.reg" op jouw bureaublad. Zeg bij schermpjes die komen "Ja" , "Ja" , "OK" . Nu gaat de eventueel geopende nieuwe Edge niets van je andere browsers importeren. Nu volgt de tekst die in het kladblok moet komen:

  Windows Registry Editor Version 5.00

  [HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Edge]
  "AutoImportAtFirstRun"=dword:00000004
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juli 2020 19:04 Kasander1
  "Om Edge te deactiveren, ga je ten eerste in de verkenner van Windows 10 naar de map C:\Windows\SystemApps. Zoek nu naar de map met de naam Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe en klik er met de rechtermuisknop op. Kies voor de optie Naam wijzigen en hernoem de map met een willekeurige naam die je ten binnen schiet.

  Je krijgt een veiligheidsmelding te zien, klik op Ja om verder te gaan. Edge zou nu uitgeschakeld moeten zijn. Mocht je de browser in een later stadium toch weer willen gebruiken, verander de naam van de map dan weer naar zijn oorspronkelijke naam (Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe)."

  [bron: ccm]
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.