Microsoft keert met Windows 9 terug naar de desktop

Door: chris-koenis | 01 juli 2014 13:50

Apps & Software

Windows 9, mogelijk de echte naam van de volgende 'grote' Windows-versie, zet de desktopgebruiker weer op de eerste plaats. Dit is vooral gedaan om overstappers van Windows 7 te trekken. In het voorjaar van 2015 moet Windows 9 uitkomen.

Microsoft brengt de volgende grote Windows-versie, codenaam 'Treshold' en mogelijk zelfs Windows 9 geheten, in het voorjaar van 2015 uit. Volgens de huidige plannen moet Treshold zich vooral onderscheiden van Windows 8.x. Centraal staat opnieuw de desktopgebruiker, vertellen interne bronnen aan Microsoft-watcher Mary Jo Foley van ZDNet. Zo moet de overstap van de grote groep Windows 7-gebruikers vloeiend verlopen.

Want Microsoft is volgens haar zo goed als klaar met Windows 8.x. "Ongeacht hoe bruikbaar of functioneel het wel of niet is, het is uitgegroeid tot Microsofts Vista 2.0 - iets waar Microsoft zich van moet gaan distantiëren, wat perceptie betreft. Microsoft werkt op dit moment op volle kracht aan Treshold en doet zijn best om die OS-release te onderscheiden van Windows 8", schrijft Foley.

Ook IT-nieuwssite Neowin benadrukt de focus op desktopgebruikers en speculeert zelfs over een volledig afscheid van de Modern-omgeving.

Hardware-afhankelijk

Het nieuwe OS ziet en werkt default anders op verschillende typen hardware. De desktop/laptop krijgt een eigen SKU of versie die de desktop centraal stelt. Hybride apparaten kunnen switchen tussen de Modern UI en aloude Windows-modus, gebaseerd op het toetsenbord dat wel of niet is aangesloten. Ook werkt Microsoft aan nieuwe features die specifiek zijn gericht op desktopgebruikers, dus zij die werken op een laptop of pc met primair een muis/toetsenbord en optioneel touchbesturing.

De gecombineerde SKU voor smartphone/tablet krijgt helemaal geen desktopomgeving maar ondersteunt wel dezelfde applicaties, zo bevestigen de Microsoft-bronnen aan Foley. Deze mobiele variant werk op ARM-gebaseerde Windows Phones - dus niet alleen Lumia's - ARM-gebaseerde tablets en vermoedelijk ook Intel-Atom tablets.

Een van de primaire doelen van Microsoft is om van Treshold weer een vertrouwde bruikbare Windows-versie te maken. Een nieuwe versie van het klassieke startmenu keert zoals gezegd terug en kan door de gebruiker naar eigen wens worden aangepast. Een voorproefje hiervan is overigens al getoond op de Build-conferentie in april.

Publieke preview deze herfst

Voor de grote Treshold-release komt Microsoft ook met een publieke preview, die volgens Foleys bronnen gepland staat voor komende herfst. Maar allereerst volgt deze zomer Update 2 voor Windows 8.1, die volgens hen geen echt grote aanpassingen bevat en zonder veel poespas wordt uitgebracht.

23 Reactie(s) op: Microsoft keert met Windows 9 terug naar de desktop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 juli 2014 19:36 Anoniem
  Zo hebben we weer een overbodige versie gehad geheel in de traditie van het bedrijf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2014 21:42 MarkS90
  Je zou bijna gaan geloven dat Microsoft naar zijn gebruikers gaat luisteren …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2014 23:30 Anoniem
  Het zoveelste waardeloze besturingssysteem die de gebruikers beroofde van functionaliteiten waaraan ze gehecht waren geraakt, zoals het startmenu.
  En nu alweer een nieuw platform en dus alweer een andere computer kopen?
  Ik word zo DOODZIEK van microsoft met zijn eeuwige geldklopperij.
  Je kunt verdorie iedere paar jaar een andere computer aanschaffen terwijl ze nog niet kapot zijn maar wel weer verouderd, maak verdorie eens een systeem wat langer dan een paar jaar perfect werkt en waar iedereen tevreden mee is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2014 01:37 Anoniem
  Hoezo een nieuwe computer kopen???
  Je kan toch ook een nieuwe installatie uitvoeren op je bestaande computer?
  Als Windows 7 op je pc draait zal naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe Windows hier ook op draaien.

  Dat er snel achter elkaar nieuwe Windows versies komen is inderdaad wel een slechte zaak.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2014 07:49 Anoniem
  Microsoft vaart wel bij de (oudere) gebruikers die zich weliswaar kunnen redden op de computer met email, chatten en skypen en bankzaken en de nodige social media. Echter hebben zij niet de kennis om een nieuwe installatie uit te voeren, tenzij men eventueel gratis kan upgraden d.m.v. een download zoals bij windows 8.1. Echter zal bij deze versie wederom zwaar gedokt moeten worden, hetzij door een andere computer aan te schaffen of anderzijds door een nieuw besturingssysteem los te kopen. Beide opties zijn niet echt goedkoop . Anders blijft deze groep met troep zitten waarvan microsoft dus zelf afstand heeft genomen zoals ze zelf zeggen. En bedankt dus….Want een product waarvan je afstand neemt zal dus ook niet meer ondersteunt en geupdated worden dus krijg je hetzelfde gedonder als met xp alleen dit keer veel vroeger. Hoelang bestaat windows 8 nu? Amper 2 jaar? Met dank aan Microsoft dus maar weer, wat een flutbedrijf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2014 08:08 Anoniem
  Ik ben blij dat ik ben overgestapt op (gratis!) Ubuntu!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2014 14:22 Anoniem
  Het niet kunnen uitvoeren van een nieuwe installatie is van alle leeftijden. Dus stop er nou eens mee om ouderen apart te vermelden.
  Dat hokjes plaatsen neemt wel irritante vormen aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2014 20:26 Anoniem
  En leer Microsoft eens gratis donwloaden want dan kan je het uittesten zonder enige kost en staat het je aan zorg dan voor een goede registratie hack (google is je beste vriend samen met p*r*t*bay). Tot nu toe alle versie's gehad en perfect geïnstalleerd alleen blijft het nog altijd rommel want stabiel is het allemaal van verre niet. Dus voor de gewone gebruiker die er niet al te veel mee doet, gewoon Linux Mint Cinnamon downloaden. Veel beter dan Microotje maar rekening mee houden dat men de bestaande Micro programma's maar voor 10-20% kan gebruiken want de ondersteuning voor Linux laat nog wensen te over.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2014 20:28 Anoniem
  Linkje naar Linux Mint…. http://cinnamon.linuxmint.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 08:11 Anoniem
  Is het niet THRESHOLD waarover het gaat?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 09:13 Anoniem
  Ik heb 2 zware desktop PC's op Vista Ultimate draaien (voor mixen van muziek), nooit problemen mee gehad. Eén een Athlon Dual Core, de andere op Phenom II, de Quad Core. Ze worden antiek, so what? Draaien vreselijk stabiel, heb mij destijds in verdiept hoe Vista werkt. Laptop met Quadcore Intel draait op W7-64 Home, ondanks zijn 8 Gb Ram, blijft hij onder de Phenom II in prestaties. Geef één goede reden om over te stappen op 9 …
  Betreft andere reacties: Linux is voor nerds, niet gebruiksvriendelijk voor breed publiek, zelfde geld voor Ubuntu. Wie zich verdiept in Linux of Ubuntu, weet alle in en outs, dat deed ik destijds ook met Vista. Je er in verdiepen wat 95% van gebruikers nooit doen … daarom was Vista niet populair. Autorijden zonder rijbewijs met illegale benzine. Ik heb geen tablet, met allemaal PC's om mij heen en een smartphone, nog niet het nut van ingezien. Als Microsoft met goedkope upgrade actie komt, misschien, maar met 2x 385 euro Vista Ultimate uitgave destijds, update je niet gauw wat vreselijk stabiel draait.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 09:16 Anoniem
  Het is moeilijk iedereen tevreden te stellen.
  Wie moeite heeft met het os Windows 8 kan Windows 7 behouden. Wie XP wil behouden kan een dualboot met Linux maken. Ik heb een dualboot Ubuntu met Windows 7.
  Ubuntu is een goed besturingssysteem maar blijft steeds verder achterop hinken met zijn gratis programma's waar veel brol tussen zit. Ook Ubuntu kreeg veel kritiek met de invoering van Unity. Wie vandaag een beetje fatsoenlijk video wil bewerken heeft een 64 bits systeem nodig met minstens 8 GB ram geheugen nodig. Windows geldklopperij? Een Windows machine is nog altijd veel goedkoper dan een Apple en je hebt bij de samenstelling van de hardwaren nog altijd veel meer vrijheid dan bij een Apple.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 09:36 Anoniem
  Ik mag hopen dat men gewoon weer de Windows7 look and feel terugbrengt want Windows 8.x zal door de meeste mensen als een misser gezien worden.
  Hoewel sommige mensen hier roepen dat je een nieuwe computer moet kopen als je een nieuw OS wilt installeren is dat natuurlijk complete onzin. Tegenwoordig kan iedereen zelf makkelijk "upgraden" of een "nieuw" OS installeren. Nieuwe PC's komen vaak pre-installed waar je nog maar een paar dingen hoeft af te maken van de configuratie, zelfs mijn vader van 76 is dat gelukt. Upgraden van Windows naar de volgende versie is tegenwoordig ook een fluitje van een cent mits je de instructies goed opvolgt en de bestaande versie en HW niet stokoud zijn.

  Mijn ervaring met support aan particulieren is dat Linux (Mint/Ubuntu/…) maar ook Windows 8.x door veel mensen als te onhandig/vreemd wordt ervaren en dat men dan alsnog Windows 7 installeert want mensen houden nu eenmaal niet van drastische veranderingen. Voor de doorgewinterde PC gebruiker kan Linux best wel werken maar de volledige ondersteuning van MS Office en bepaalde applicaties/drivers is onder Linux niet voorhanden waardoor het OS ongeschikt is voor deze mensen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 10:34 SevenOfOne
  Hoera, Microsoft heeft het licht, deels, gezien.
  Eindelijk snappen ze dat Windows 8 , een touch screen OS, volledig onbruikbaar is voor de desktop en zakelijk gebruik daarop.
  Windows. 8 heeft echter wel bestaansrecht op tablets, phones en andere touchscreens.
  Apple heeft niet voor niets iOS naast het andere OS voor gewone Macs…
  MS beseft nu misschien dat het op het punt van uitsterven staat als ze ook dit gaan verkloten…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 10:56 Anoniem
  Microsoft blijft maar door gaan met veranderen en sleutelen aan de versies van windows, heeft Microsoft er wel eens aan gedacht dat de consument wel het geld en de zin moet hebben om al die veranderingen bij te houden. Microsoft kom weer eens met iets wat goed is en niet met iets van, ik denk dat dit goed is!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 10:57 Jagio
  Ik zou Windows 8(.x) nu niet meteen vergelijken als Vista 2.0. Vista was inderdaad een te grote stap vooruit, te ambitieus en vooral TRAAG. In vele opzichten is Windows 8 ook ambitieus, een stap te ver voor veel gebruikers, maar traag is het zeker niet. Bij mij nog niet gecrasht of wat dan ook. En met een paar aanpassingen heb je ook je Windows 7 startmenu weer terug en start je in de desktop op. Wat ik zie van de mogelijke Windows 9 omgeving (in de voorproefjes) is een fris nieuwe startmenu, aan te passen naar wens. Als Microsoft het presteert om Windows 9 uit te voeren zoals hier beschreven, maken ze goede kans om Windows 7 van de troon te stoten. Maar ook zie ik nadelen: er komen vele verschillende versie van Windows 9. Hoe ga je die als gebruiker uit elkaar houden? Ik neem aan dat er geen nieuwe Windows RT versie gaat komen, die is gelukkig al ter ziele,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 11:33 kareltje99
  De vraag is :
  Hoe lang kun je als (monopolie-)bedrijf overleven op een operating system,
  wat vlgs MS zelf steeds "beter" wordt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 19:29 Anoniem
  Tegels en touchscreens zijn spielerei, desktop omgevingen zijn er voor productie en efficientie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2014 22:42 Anoniem
  Al dat gewauwel en stemmingmakerij tegen Microsoft over die tegels en "desktop" is vermoeiend. Meestal zijn dit de Linux fan-boys die op die manier hier uit hun nek kletsen. Wat moet je met een startknop op een phone of tablet? juist…. zaniken over wanneer de tegels terugkomen. Ik werk sinds 1992 met alle Windows versies, en heb een Windows phone 8 . Win2K, XP, 7 en 8.1 zijn/waren super. Vista was een raspaardje, op zware PC's en voor-geïnstalleerd draaide het uitstekend en op bestaande systemen waren er veel problemen. Als je zo graag een startknop in 8.1 wilt, dan is Classic Shell het beste en zo te configureren alsof je je in Win7 of Vista waant. Voor mij hoeft op dit moment Win 9 niet zo zeer. Lekker "tegelen" op de phone en Classic Shell op de PC en laptop, prima zo!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juli 2014 13:34 Anoniem
  Werk al vanaf de oplevering zeer prettig met Windows 8(.1). Het start vele malen sneller op dan Windows 7, zeker sinds inbouw van een sdd-schijf. Al dat gemekker dat Windows 8.1 niet zou voldoen, wordt erg vermoeiend en is feitelijk volledig onjuist.
  En wat die tegels betreft… als je een programma als Startmenu-x installeert, heb je ook wat dat betreft een prima alternatief.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.