Microsoft neemt volgend jaar echt afscheid van Internet Explorer

Door: Wesley Akkerman | 15 september 2020 09:25

Nieuws

Het zat er al even aan te komen, maar nu is de kogel door de kerk. Microsoft laat namelijk weten dat de ondersteuning voor Internet Explorer 11 vanaf augustus volgend jaar zal verdwijnen uit het Microsoft Office 365-pakket. Later dit jaar, in november, stopt de ondersteuning voor de Microsoft Teams-webapps.

Hoewel het dus nog wel even duurt voordat de Internet Explorer-browser helemaal uit het digitale straatbeeld verdwenen is, hoopt Microsoft dat de Explorer-legacymodus van Microsoft Edge genoeg redenen biedt voor oude gebruikers om over te stappen. De Edge-browser draait, net als Chrome, op Chromium, is een stuk veilig en een stuk veelzijdig dan Internet Explorer 11.

Dit is voornamelijk bedoeld voor de zakelijke markt, maar er zullen vast en zeker nog wat consumenten zijn die maar geen afstand kunnen nemen van wellicht hun eerste browser. Via de legacymodus binnen Edge werken alle websites nog steeds zoals ze deden als in Internet Explorer. Dat is handig voor de bedrijven die hun sites nog steeds voor die browser optimaliseren. Waarschijnlijk moeten bedrijven daarmee gaan stoppen (hoe eerder, hoe beter), aangezien de browser dus op het punt staat te overlijden. Nu optimaliseren veel bedrijven al hun sites voor Chrome en in het verlengde daarvan ook Edge (vanwege dezelfde basis).

Internet Explorer verdwijnt helemaal

De legacymodus binnen de Microsoft Edge-browser is niet heel lang meer een argument om over te stappen op Edge. Microsoft heeft namelijk ook bekendgemaakt dat ondersteuning voor die functie verdwijnt in 2021, namelijk al in maart. Dat is dus een paar maanden voordat de stekker uit Internet Explorer 11 getrokken wordt. Je kunt de modus nog steeds gebruiken, maar hij ontvangt dan simpelweg geen updates meer.

Microsoft is de laatste tijd agressief als het gaat om het pushen van de Edge-browser. Niet alleen is dit de standaardbrowser die meegeleverd wordt met Windows 10 wanneer je een nieuw apparaat koopt, ook toekomstige versies van Windows 10 worden standaard voorzien van Edge. Als Windows-gebruiker ontkom je er dus bijna niet aan, tenzij je nu al een browserkeuze gemaakt hebt.

Microsoft is nu al jaren bezig om mensen vanuit Internet Explorer over te laten stappen op bijvoorbeeld Edge. De ondersteuning verdween de afgelopen jaren stapsgewijs. In 2015 onthulde het bedrijf dan eindelijk Edge officieel en dat had Internet Explorer over de rand moeten duwen. Dat gebeurde toen niet, maar het was wel het begin van het eind van de browser. Volgend jaar rond deze tijd is het in elk geval helemaal afgelopen: dan is Internet Explorer niet meer.

1 Reactie(s) op: Microsoft neemt volgend jaar echt afscheid van Internet Explorer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 19 september 2020 16:25 Kasander1
    Ach, op de enige pc met Windows hebben we ook al afscheid genomen van Edge.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.