Microsoft Office 2010

Door: Edmond Varwijk | 29 januari 2010 14:50

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Nu Windows 7 in de winkels ligt, kan Microsoft zijn aandacht verleggen naar de volgende grote productintroductie: de nieuwe versie van Office. Voor gebruikers belooft dit de makkelijkste upgrade ooit te worden. Voor Microsoft gaat deze vlieger helaas niet op: de softwaregigant probeert met zijn succesvolste product de sprong naar het internet te maken.

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Pagina 1

- Eenvoudig upgrade

- Office in de Backoffice

- Office online

Pagina 2

- Verschillende versies

- Een zakelijker Office-menu

- Word 2010

- Outlook 2010

Pagina 3

- Excel 2010

- Powerpoint 2010

- Access, Publisher, OneNote en Visio 2010

- Meerdere versies en ook een gratis Office

- Conclusie

Het eerste dat opvalt na installatie van Office 2010, is hoezeer Office 2007 te beschouwen valt als een tussenversie. Niet alleen is het nieuwe uiterlijk in alle onderdelen van de suite aanwezig, de opties voor samenwerken worden in Office 2010 eindelijk ingevuld. En hoewel in de Technical Preview van Office 2010 die Microsoft aan het einde van de zomer aan een selecte groep gebruikers beschikbaar stelde, nog niet alle functies aanwezig zijn, geeft het pakket al wel een hele goede indruk van waar het met Office 2010 naartoe gaat.

Eenvoudige upgrade

Office 2010 is voor gebruikers die bekend zijn met Office 2007 een zeldzaam eenvoudige upgrade. In de nieuwste Office beschikken alle applicaties over de ‘Ribbon’. Deze grote innovatie van Office 2007 is in Office 2010 verder uitgewerkt en verfijnd. De ontwerpers hebben gelukkig hun bijna dwangmatige behoefte om alles via beeld aan de gebruiker te verduidelijken laten varen en kiezen er vaker voor om toch weer tekst te gebruiken. Vooral in Outlook is dit duidelijk te merken. Outlook beschikt over talloze functies die nooit allemaal op de ribbon zouden passen. In vergelijking met de vorige versie zijn de knoppen in Outlook, en elders in Office 2010, vaker klein van formaat en voorzien van een duidelijke beschrijving. En het moet gezegd worden: dit werkt erg goed. Een ribbon voor Outlook was volgens sceptici van het eerste ontwerp een onhaalbare opdracht, maar de Microsoft-ontwerpers zijn wonderwel voor dit examen geslaagd. En mocht de indeling toch niet voldoen, dan biedt Office 2010 de in de 2007 zo gemiste mogelijkheid de indeling van de Ribbon zelf aan te passen. De meeste opdrachten zijn probleemloos aan het functielint toe te voegen of te verwijderen.

Met Office 2010 introduceert Microsoft de mogelijkheid de indeling van de ribbon grotendeels aan te passen.

Office 2010 is het eerste kantoorpakket dat ook in een 64-bit versie verschijnt. De voordelen hiervan zijn beperkt en alleen bij grote bestanden en complexe berekingen in Excel of Access bemerkt u enige snelheidswinst. Met het aanbieden van een 64-bit Office-versie haakt Microsoft aan bij de trend dat steeds meer pc’s worden uitgerust met 64-bit Windows. Zolang er 32-bit versies van Office en Windows zijn, zal een groot deel van de gebruikers (veelal onbewust) 32-bit blijven gebruiken, vooral ook omdat de Office-installatie geen melding maakt van een mogelijkheid naar 64-bit te upgraden. De installatie-cd bevat de code voor beide versies; beschikt uw systeem over Windows 64-bit, dan wordt automatisch de 64-bit versie van Office geïnstalleerd, en natuurlijk geldt ditzelfde voor Windows 32-bit. De systeemeisen voor Office 2010 zijn ongeveer gelijk aan die van Office 2007: Windows XP (met verplicht Servicepack 3), Vista (mogelijk met Servicepack 1) of Windows 7.

Het Office-menu is zakelijker geworden en biedt meer functies.

Office in de BackOffice

In het verleden werd een nieuwe versie van Office vaak samen met een nieuwe versie van Windows geintroduceerd. Voor Office 2010 geldt dit niet. De kantoorsuite houdt veel meer rekening met volgende versies van Microsoft-serverapplicaties zoals SharePoint en in mindere mate de producten voor ‘unified communications’ zoals Exchange en Office Communications Server. De releases van deze producten zijn samengevoegd om de onderlinge samenwerking te benadrukken en de ontwikkeling van de producten beter op elkaar te kunnen afstemmen.

Hoewel SharePoint voor de meeste thuisgebruikers waarschijnlijk een grote onbekende is, is de toepassing aan een gestage opmars bezig in zakelijke omgevingen. SharePoint wordt door bedrijven ingezet als tool om samen te kunnen werken aan documenten en deze te publiceren op een intranet. SharePoint 2010 zal deze functies nog verder uitbreiden, waarbij ook de stap wordt gezet naar het internet. SharePoint wordt eveneens voorzien van de ribbon en dankzij de nieuwe Workspaces is het mogelijk om documenten offline te bewerken en automatisch te synchroniseren via het bedrijfsnetwerk. De uiteindelijke versie van SharePoint 2010 verschijnt in de eerste helft van 2010, en loopt niet geheel toevallig synchroon met de officiële planning van de nieuwe Office-versie.

Zelf aan de slag met Office 2010

De volgende mijlpaal in de ontwikkeling van Office 2010 is de publieke bèta. Deze staat voor november gepland, tegelijk met de bèta van Microsoft SharePoint. Anders dan de Technical Preview waar dit artikel op gebaseerd is, zal de bèta veel massaler en waarschijnlijk voor iedereen beschikbaar zijn. Ons beviel de Technical Preview al erg goed. Bedenk wel dat de bèta alleen Engelstalig zal zijn en geen Nederlandse spellingscontrole bevat.

Office online

Begin augustus nam Microsoft voor een onbekend bedrag het internetdomein office.com over. Dit domein wordt de nieuwe portal voor Microsofts online activiteiten voor kantoorapplicaties en online samenwerking. Microsoft opent namelijk frontaal de aanval op GoogleDocs. Microsoft denkt de slag te kunnen winnen door enerzijds zijn positie op de desktop te benutten en Office nadrukkelijk ook online te positioneren. Anderzijds wil Microsoft online meer functionaliteit bieden dan Google nu doet. Vooral het laatste is een lastige opgave: de online versies van Word, Excel en PowerPoint zijn nog altijd niet klaar en stelden de eerste gebruikers van een testversie nadrukkelijk teleur.

De eerste versie van de online applicaties van Office 2010 bestaat uit uitgeklede versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. U kunt met deze webapplicaties documenten openen en bewerken, hoewel minder uitgebreid dan in de desktop-versies van dezelfde programma’s. Hoewel de uiteindelijke functionaliteit van de Office Web Applications 1.0 nog onbekend is, garandeert Microsoft dat het openen en bewerken geen gevolgen heeft voor de opmaak van het document – of u nu gebruikmaakt van een desktop-versie, een online applicatie of een van de Office-applicaties voor een Windows Mobile SmartPhone.

0 Reactie(s) op: Microsoft Office 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.