Microsoft Paint door de jaren heen

Door: Joris Peterse | 28 oktober 2016 12:44

Blog

Onlangs toonde Microsoft een vernieuwde versie van het vertrouwde tekenprogramma Paint: Paint 3D. Een korte terugblik op het 'Internet Explorer’ van de tekenprogramma’s.

Paintbrush

Al in 1985 maakte Paint zijn debuut. Versie 1.0 verscheen ook in versie 1.0 van Windows. Het was in feite een gelicenseerde versie van PC Paintbrush, een programma van Z-Soft Corporation. Het programma kende alleen zwart en wit. Dit werd later uitgebreid tot 16 kleuren en Paintbrush ging mee tot in de jaren ’90 tot versie 4.0. Lees ook: Dit is er nieuw aan Paint 3D

Paint toen het nog Paintbrush heette.

Windows 95

Paint (zonder brush) maakte zijn debuut in Windows 95. Deze versie lag aan de basis van Paint zoals we dat nu kennen. Tot aan de komende Paint 3D-update in Windows 10 bleef Paint er nagenoeg hetzelfde uitzien. Paint introduceerde in 1995 aardig wat vernieuwing, zoals de ‘color picker’ en het aantal kleuren dat gebruikt kon worden. Maar alle tekeningen die je op wilde slaan moesten in .bmp bestandsformaat, wat vele kostbare MB’s opeiste. Ten tijde van Windows 98 leerde Paint gelukkig ook jpeg-, png- en gif-bestandsformaten aan. Toen Windows XP verscheen was Paint ook in staat afbeeldingen van een digitale camera en scanner weer te geven.

Maar de ontwikkeling ging traag. Andere tekenprogramma’s en afbeeldingsbewerkers liepen mijlenver voor op Paint. Qua functionaliteit, bijvoorbeeld met transparantie, kleuren, werken in layers en gedetailleerde tekeningen. In tegenstelling tot Paint waarin je met amateuristische werkset kleine vierkantjes in je scherm zat in te kleuren (pixelkunst). Zelfs een mogelijkheid om afbeeldingen uit te snijden (crop) of foutjes te herstellen (undo) had je niet. Paint werd een van de lachertjes van Windows. Maar omdat het standaard in Windows zat en veel mensen geen behoefte hadden aan een betaald, geavanceerd teken- en beeldbewerkingsprogramma werd het nog steeds ontzettend vaak gebruikt. Veel mensen waren ook niet bekend met betere alternatieven als Gimp of Paint.net.

Zo hebben we Paint leren kennen.

Ribbon

Windows Vista introduceerde eindelijk de undo- en crop-mogelijkheid. Daarna verschenen er meerdere kwasten, om op verschillende manieren te tekenen. De grootste grafische verandering verscheen ten tijde van Windows 8, toen de ribbon verscheen. Maar tot de dag van vandaag bleven vernieuwingen schaars en was Paint behoorlijk op de achtergrond weggevallen.

De ribbon gaf Paint eindelijk een modern uiterlijk.

Paint 3D

Het komt dan ook als een flinke verrassing als Microsoft opeens met veel poeha grootse vernieuwingen aankondigt voor Paint. Microsoft ziet een toekomst voor 3D objecten voor zich. Voor op het vertrouwde computerscherm, maar ook de Hololens, die deze virtuele objecten in de echte wereld lijkt te plaatsen. Of (voor de printers onder ons) de objecten via een 3D-printer uit te printen. Via een scan-app op je smartphone of een community moet een scala aan 3D-objecten beschikbaar zijn om in het nieuwe Paint te bewerken.

Dit voorjaar verschijnt de Creators Update van Windows 10, die Paint omdoopt tot Paint 3D. Maar ondanks al het gejubel van Microsoft, is het maar de vraag of Paint (3D) van zijn kneuzige imago af komt. Bovendien zit er een valkuil in. Nog steeds wordt Paint ongelofelijk veel gebruikt, de introductie van een nieuwe versie met talloze nieuwe functies kan gebruikers vervreemden. Vooral omdat het nog maar de vraag is of ze direct zitten te wachten op al die 3D-functionaliteit.

Uit het niets komt Paint 3D ten tonele.

0 Reactie(s) op: Microsoft Paint door de jaren heen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.