Microsoft stopt met ondersteuning Internet Explorer 8

Door: rene-schoemaker | 08 augustus 2014 10:14

Apps & Software

Riemen vast en barricadeer de deuren! Microsoft stopt met de ondersteuning van Internet Explorer 8. Geen patches meer dus. De combinatie met Windows XP wordt dan echt een dodelijke. IE8 is nog altijd de meest gebruikte IE-versie ter wereld.

Microsoft wil stoppen met de ondersteuning van Internet Explorer 8, met 21.5 procent van de wereldwijde markt de meest populaire browser binnen de Microsoft-familie. IE9 wordt voortaan alleen maar toegestaan op Vista SP2 en Windows Server 2008 SP2. Alle andere Windows-versies moeten het doen met Internet Explorer 11, schrijft Microsoft in een blog op MSDN. Het nieuwe beleid wordt effectief op 12 januari 2016.

Leveranciers draaien gebruikers duimschroeven aan

De grote wijzigingen in het beveiligingsbeleid van Microsoft komen niet als een verrassing. Eerder deze week meldde Microsoft al dat het pro-actief ActiveX-controls gaat blokkeren als gebruikers nog steeds beschikken over antieke versies van Java.

De trend dat leveranciers van software en diensten nu zelf de duimschroeven aandraaien bij gebruikers inzake de beveiliging is eveneens te zien bij Google. Gebruikers zelf vinden dat zij hierdoor worden beperkt in verworven grondrechten en eigen vrijheid, zo blijkt uit reacties op een artikel op Computerworld.nl.

Einde van IE8 is logisch

Het is overigens logisch in het levenscyclusbeheer van producten dat Microsoft de plug uit IE8 trekt, maar dat er striktere regels komen voor nieuwere versies van de browser is nieuw beleid. Microsoft wil zo bereiken dat afhankelijk van het besturingssysteem de meest recente browser wordt gebruikt. IE11 en IE10 werken niet op Vista, dus de ondersteunig van IE9 is nog enige tijd nodig, vindt Microsoft. IE10 gaat verdwijnen, behalve op Windows Server 2012.

Gebruikers van Windows 7 moeten allemaal verplicht upgraden naar IE11. Andere versies van IE zullen geen beveiligingsupdate meer krijgen.

3 Reactie(s) op: Microsoft stopt met ondersteuning Internet Explorer 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 augustus 2014 10:22 ardsur
  en zo werkt Microsoft aan z'n eigen ondergang. nieuwe browsers maken die niet op je eigen O.S. werken. Ik heb hier al jaren geen last meer van omdat ik sinds IE6 of zo jaren terug geen IE meer aangeraakt heb, alleen FF, Chrome en soms Opera. heb IE geen seconde gemist. MS : doe maar!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2014 12:33 MarkS90
  Microsoft werkt zeker NIET aan zijn eigen ondergang.

  Zolang de hele wereld nog hun producten gebruikt (en een paar % Linux en anderhalve paardenkop Mac) doen ze gewoon wat ze willen. En daar komt bij dat je een licentie hebt en dus nooit eigenaar wordt van hun software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2014 21:49 Frans Web
  Ik gebruik toch nooit IE, een waardeloze browser. Chrome is stukken beter en Windows XP heb ik vervangen door Linux Mint, een verademing.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.