Microsoft verdedigt aftappen Hotmail van journalist

Door: kristian-van-tuil | 21 maart 2014 12:18

Apps & Software

Mag Microsoft zomaar mailboxen openen als het vermoedens heeft dat vanuit deze accounts bedrijfsgegevens worden gelekt?

Het bericht dat software architect Alex Kibkalo is opgepakt omdat hij geheimen over Windows 8 en RT naar een Franse blogger zou hebben gelekt, is in de Verenigde Staten ingeslagen als een bom. Privacyexperts plaatsen grote vraagtekens bij de werkwijze van Microsofts digitale rechercheteam in deze zaak.

Het bedrijf kwam het lekken van bedrijfsgegevens over Windows 8 en RT op het spoor toen het inbrak op het Hotmail-account van een Franse blogger. Hoewel Microsoft doet voorkomen alsof het volgens zijn eigen policies gehandeld heeft, had het bedrijf geen gerechtelijk bevel. Op deze manier zou de privacy van meerdere klanten ondermijnd kunnen worden, menen privacyexperts en advocaten.

Oproep tot boycot

Advocate Jennifer Granick stelt tegenover New York Times dat ze verwacht dat geen journalist nog langer gebruik zal maken van Microsoft-diensten als het bedrijf op deze manier te werk gaat. "Microsoft heeft maling aan welke verwachting van privacy dan ook. Het heeft puur in eigen belang gehandeld en laten zien dat het gewoon mail kan meelezen", zegt decaan Edward Wasserman van de School voor Journalistiek van de Universiteit van Berkeley.

Microsoft heeft volgens advocaat Nate Cardozo van de Electronic Frontier Foundation het recht om onderzoek te doen in 'eigen' mailboxen, maar is het zeer zeldzaam dat ze ook daadwerkelijk een mailbox van een klant openen. "Het is een zeer onwenselijke situatie", zegt hij.

Privacydirecteur wast handen in onschuld

In een reactie laat de privacychef van Microsoft weten dat het een "zeer bijzondere situatie" situatie betrof en dat er geen gerechtelijk bevel nodig was om een dergelijk onderzoek te verrichten. "Dat hoeft niet voor onderzoek naar informatie opgeslagen op servers op ons eigen terrein." Microsoft blijft erbij dat privacy van klanten "ongelooflijk belangrijk" voor het bedrijf is.

Strengthening our policies for investigations

1 Reactie(s) op: Microsoft verdedigt aftappen Hotmail van journalist

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 maart 2014 16:52 Oscar
  Ze zullen heus wel ergens een regeltje in die lange lijst met gebruikersvoorwaarden hebben opgenomen, waarin Microsoft zichzelf het recht geeft, dergelijke acties te mogen uitvoeren. Maar het probleem is nou juist dat niemand (uit praktische overwegingen) nooit echt de moeite heeft genomen, wat ook wel te begrijpen is, om die toch wel erg lange lijst met voorwaarden, goed door te nemen.
  .
  En zo kan de privacychef van Microsoft er makkelijk mee wegkomen, door doodleuk mede te delen, dat de gebruikersvoorwaarden, waarmee de consument zou hebben ingestemd. Dergelijke acties toelaten. Want tja, laten we nou eerlijk zijn.
  .
  Wie, o, wie.. kent als gebruiker van outlook, Gmail, of van welke andere app dan ook, echt gedetailleerd alle gebruiksvoorwaarden waarmee je zou hebben ingestemd om de apps te kunnen/mogen gebruiken. Toen je op, ja, ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden, drukte………..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.