Microsoft werkt aan Siri-concurrent Cortana

Door: henk-jan-buist | 13 september 2013 07:00

Nieuws

Microsoft werkt aan een eigen virtuele assistent die concurrenten de loef af moet steken door te leren van gebruikers. De Siri-concurrent krijgt voorlopig de werknaam Cortana opgeplakt. Er wordt al een tijdje geëxperimenteerd met de nieuwe features in Bing.

Microsofts Siri-alternatief Cortana komt aan de basis te staan van alle diensten die het bedrijf samenbrengt in besturingssystemen Windows, Windows Phone en Xbox OS, meldt Microsoft-watcher Mary Jo Foley van ZDNet. Cortana wordt de virtuele assistent van deze systemen en verbindt de gebruiker met online diensten.

Bing wordt Cortana

Cortana is vernoemd naar de virtuele assistent van Master Chief in de gameserie Halo, dat in handen is van Microsoft. Net als de evenknie in de game moet de assistent kunnen leren en zich aanpassen en zo een intelligent programma worden. Microsoft is al langer bezig om Bing de shell te maken van de Windows-omgeving en dat moet uiteindelijk overgaan in een virtuele assistent.

Een onderdeel van Bing, Satori, is ontworpen om te begrijpen wat gebruikers precies willen en probeert op deze manier bijvoorbeeld vragen te interpreteren. Satori is die brughoofd die Cortano gebruikt om opdrachten te interpreteren. Uiteindelijk moet de assistent zelfs anticiperen wat gebruikers willen voor ze erom vragen, aldus CEO Steve Ballmer in de memo over de transformatie van Microsoft.

Afgelopen zomer suggereerde oprichter Bill Gates dat Microsoft het product Bob nieuw leven zou moeten inblazen om als persoonlijke assistent te dienen. Bob was een uitbreiding voor Windows 95 waarin de gebruiker door een virtueel huis kon lopen en flopte gigantisch. Desondanks was de software volgens Gates zijn tijd ver vooruit.

Virtuele assistent komt later

Microsoft werkt al langer aan verschillende technologieën die gebruikt kunnen worden door een virtuele assistent, maar zouden wachten op een revolutionaire stap en niet een volgende evolutie van een assistent als Siri van Apple of Google Now. Daarom zou een dergelijke assistent pas ergens tussen 2014 en 2016 verschijnen. Volgens Foley laat de potentie van Cortana zien dat Microsoft niet van plan is om Bing in de etalage te zetten.

[youtube]KXtDL6sxsNo[/youtube]

Bron: Webwereld.nl

1 Reactie(s) op: Microsoft werkt aan Siri-concurrent Cortana

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 juli 2016 10:43 Anoniem
    Firefox is beter dan Edger browser.Makkelijk te bedienen ook bladwijzers en werkbalk is gemakkelijk te bedienen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.