Misschien wel het beste spel dat ooit gemaakt is

© CIDimport

Misschien wel het beste spel dat ooit gemaakt is

Geplaatst: 2 september 2011 - 08:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Misschien is Tetris wel het beste spel dat ooit is gemaakt. En dat voor een spel dat in twee weken door één man in elkaar is gezet. Toen het spel verscheen, werd het na verloop van tijd door de Russische geheime dienst, de KGB, verboden voor ambtenaren omdat de productiviteit daalde. Iedereen was alleen nog maar Tetris aan het spelen. Het zegt iets over het tijdbeeld, maar ook over de verslavende werking van Tetris.

Wat direct opvalt in de iPhone-versie van het klassieke Tetris is dat de ontwikkelaar in al zijn wijsheid heeft besloten om het scherm te verkleinen. Dit terwijl het iPhone-scherm al niet het grootste op de markt is. Ze hebben er ook nog een eff ect overheen gelegd waardoor het net lijkt of het speelveld niet helemaal recht loopt. Hierdoor krijg je een vertekenend beeld bij het spelen van het simpele spel.

Waarom weet niemand. Om dit probleem ietwat te tackelen, laat de game zien waar de stenen terecht gaan komen. De besturing van de game is verder prima. Met je vinger duw je de stenen in de richting waar je wilt dat ze terecht gaan komen en een tik op het blok draait het blok naar de gewenste positie. De besturing is simpel maar doeltreffend, zoals dat hoort bij Tetris.

Simpel, maar doeltreffend

Tetris kent twee spelsoorten, te weten marathon en magic. Marathon is de klassieke Tetris zoals we die allemaal wel eens gespeeld hebben. Plaats de blokken in een zo logisch mogelijke volgorde op elkaar zodat er volledige rijen ontstaan. Heb je een complete horizontale rij, dan verdwijnt deze. Je bent af wanneer je de top van het speelveld bereikt. In magic krijg je opdrachten die je moet voldoen om verder in de game te komen. Wederom simpel, maar doeltreffend.

Kortom

Tetris is en blijft een klassieker, ook op de iPhone en de iPad. Heb je even zin om tijdens de eeuwig vervelende treinrit, op de wc of gewoon liggend op de bank een spelletje te doen, dan is Tetris de ideale game. Pas alleen wel op, want voor je het weet ben je een uur verder. Want na al die jaren heeft het spel nog steeds niet qua verslavingsfactor ingeboet. Jammer alleen van het rare kleine scherm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten