Mobirise - Bouw een 'responsive' website

Door: ignace-de-groot | 15 juni 2016 10:45

Review

Beschik je over een eigen website, maar heb je geen idee wat met 'responsive design' wordt bedoeld, dan is het risico reëel dat je site niet goed zal scoren bij Google. In dat geval kan Mobirise een hulp zijn: hiermee creëer je namelijk snel en met weinig voorkennis een mooie en responsive website.

Mobirise

Prijs

Gratis

Taal

Nederlands

OS

Windows XP+; OS X 10.7+; Android 4.4+

Website

www.mobirise.com

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Bouwblokken-principe
  • Handige previewmogelijkheid
  • Ingebouwde upload
  • Minpunten
  • Gratis versie beperkt (in thema's en extensies)

De naam van het programma Mobirise geeft eigenlijk al prijs wat de bijzondere focus is van deze webdesigntool: een site creëren die ook prima oogt wanneer je die op een mobiel apparaat (met een kleiner scherm) bekijkt. Dat is meteen ook de essentie van 'responsive design': de website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface. Naar verluidt geeft Google sites die niet aan deze vereiste voldoen automatisch een lagere score mee. Iets waar je maar best rekening mee houdt dus. Lees ook: Gratis een website bouwen met Wix.

Drag and drop

Mobirise profileert zich als een gebruiksvriendelijke 'drag and drop' websitebouwer en dat is niets teveel gezegd. Het hele systeem werkt namelijk als een soort legoblokkendoos, waarbij je in principe alleen maar de nodige bouwblokken naar de gewenste plaats op je webpagina's versleept. Die bouwblokken zijn dan typische onderdelen als afbeeldingen, tekst(kolommen), menu's, formulieren, banners, kop- en voetteksten, tabellen, Google-fonts en -maps, links naar sociale media, fotogalerijen, videoclips, en dergelijke. Afhankelijk van het geselecteerde bouwblok komen dan eigenschappen beschikbaar, die je naar eigen inzicht instelt.

Het legoconcept van Mobirise: bouwblokken verplaatsen.

Vanuit het programma kun je ook extra extensies en thema's ophalen, waaronder een module die je (als gevorderde ontwerper) ook toelaat de achterliggende HTML-code van je pagina's te inspecteren een aan te passen. Jammer genoeg zijn de meeste extra's niet gratis.

Voorbeeldweergave

Je kunt zo'n site dus vrij snel bij 'elkaar klikken', maar we raden je toch aan zeer regelmatig van de ingebouwde preview-mogelijkheid gebruik te maken. Met één muisklik kun je een webpagina namelijk in een smartphone-, tablet- of desktopweergave bekijken. Of je opent de complete site meteen via je eigen browser om ook de interactieve elementen te kunnen uittesten.

Handig is verder nog de ingebouwde uploadmogelijkheid, waarbij je de site met een paar muisklikken naar je lokale computer, naar een ftp-serverof naar Google Drive publiceert.

Conclusie

Mobirise laat ook de beginner toe om snel een fraaie site te ontwerpen en te publiceren, met een hele reeks uiteenlopende en moderne pagina-componenten.

0 Reactie(s) op: Mobirise - Bouw een 'responsive' website

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.