Moet je Windows XP blijven gebruiken?

Door: redactie-computertotaal | 20 augustus 2013 07:00

Nieuws

Op 8 april 2014 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Dat is over minder dan acht maanden. Wordt het dan inmiddels tijd om je oude pc met Windows XP te vervangen voor een nieuw systeem met Windows 8? Of kan je nog prima met het degelijke XP blijven werken?

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Het einde van de ondersteuning voor Windows XP betekent feitelijk het einde van updates - zelfs beveiligingsupdates. Als er na die datum nog een groot digitaal gevaar ontdekt wordt, heb je dus pech gehad; er komt geen patch. Geleidelijk zal Windows XP dus steeds minder veilig worden.

En het kan best zijn dat het helemaal niet zo geleidelijk gaat. Ontwikkelaars van malware zijn dol op deze verouderde software en hoe meer mensen een verouderd programma gebruiken, hoe aantrekkelijker ze het vinden. Bovendien is een verouderd besturingssysteem een interessanter doelwit dan een verouderde PDF-lezer. Over een jaar zal het lastig zijn om een aanlokkelijker doelwit te vinden dan Windows XP.

Gezien de grote groep gebruikers die XP nog altijd heeft, lijkt het erop dat veel mensen volgend jaar (en daarna) nog dit besturingssysteem zullen gebruiken. En daardoor wordt het dus des te gevaarlijker. Mijn advies is dus om op 8 april 2014 geen gebruik meer te maken van XP. Maar wat moet je dan wel doen? Hier zijn een aantal suggesties.

Windows XP werd door Microsoft in 2001 gelanceerd.

Upgrade

Je zou een nieuwe pc kunnen kopen. Dat lost zeer zeker het probleem op, en je nieuwe computer is geheid beter dan je huidige pc. Maar dit is helaas een prijzige keuze.

Voor heel wat minder geld zou je misschien van XP naar Windows 8 kunnen upgraden (of Windows 7 als je een licentie kunt vinden). Ik zeg "misschien" omdat het kan dat je hardware een nieuwer besturingssysteem niet ondersteunt. Je kunt dit controleren door de Windows 8 Upgrade Assistant te downloaden en te draaien. Die vertelt je wat je, voordat je de overstap maakt, moet aanpassen.

Ten slotte kun je helemaal gratis op Linux overstappen. Je kunt Ubuntu Linux - de meest populaire variant en de versie die ik als vervanging voor Windows aanraad - uitproberen voordat je beslist of je Windows wilt opgeven. Het wordt op dezelfde manier geïnstalleerd als een Windows-applicatie, waarna je bij het opstarten een dual boot-systeem te zien krijgt. Je kunt dan kiezen naar welk besturingssysteem je wilt opstarten.

5 Reactie(s) op: Moet je Windows XP blijven gebruiken?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 oktober 2013 03:41 Anoniem
  je kan ook XP gewoon blijven gebruiken zonder internet! heb je ook geen updates nodig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2013 15:54 Anoniem
  Je kan xp blijven gebruiken met goede virusscanner en firewall. (maar hoelang nog virusscanner en firewall ondersteund wordt)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 januari 2014 11:13 Anoniem
  Je kan ook er ook freshbook op zetten. Hoef je geen nieuwe pc te kopen en je computer wordt razend snel. Feitelijk is freshbook Linux. Maar ze hebben het je makkelijk gemaakt. Alles (inclusief vele programma's) is voorgeïnstalleerd op een SSD disk. SSD in je computer en klaar! De website is: www.freshbook.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 januari 2014 12:23 Anoniem
  Wat voor een software raden jullie aan om op mijn pc te zetten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2014 19:24 Anoniem
  BESTE HEREN NEEM ME NIET KWALIJK WAAROM MOETE DE MENSE ALTIJD OPDRAAIEN VOOR DE GROTE HUN HUN FOUTEN ALS ZE DAT WILLEN VERANDEREN GOED MAAR DAN MOETENZE DEKOSTE OOK MAAR DRAGEN SORRY
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.