Mooie fotostijlen in Photoshop Elements

Door: kees-krick | 09 augustus 2011 13:03

How To

Er zijn sinds versie negen van Photoshop Elements een aantal leuke effecten, die u vrij eenvoudig op uw eigen foto's kunt toepassen. Het zijn bewerkingen waarbij u met duidelijke aanwijzingen door het proces wordt geleidt, zodat u niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Zodoende kan iedereen de effecten op foto's aanbrengen.

1. Lomografie

In Photoshop Elements kunt u met enkele muisklikken grappige effecten aan uw foto's toevoegen. Een ervan doet denken aan lomografie: een manier van fotograferen waarbij de foto technisch verre van perfect moet zijn. Er zit een kleurzweem in, het contrast is ietwat te hoog en de hoeken van de foto zijn veel te donker (vignettering). Weer eens wat anders dan te proberen een technisch perfecte foto te maken! Normaal gesproken hebt u een speciale camera nodig om dit soort foto's te maken, maar het effect kan prima nagebootst worden. U kiest in het hoofdscherm van Photoshop Elements aan de rechterkant voor het tabblad Bewerken en eronder voor (sub)tabblad Met instructies. Onder het kopje Grappige bewerkingen klikt u op Lomo-camera-effect. Het effect brengt u aan met de knop Crossprocessing voor afbeelding. Te gewoontjes? Klik net zo lang tot het effect sterk genoeg lijkt. Klik daarna één of meerdere keren op Vignet toepassen om de hoeken donkerder te maken. Klik op Gereed om af te ronden.

Deze foto lijkt heel oud, maar is met een moderne digitale camera gemaakt.

2. Pop-art

Een ander leuk effect is pop-art. Het bootst de kleurrijke stijl van de bekende kunstenaar Andy Warhol na. Van uw foto zal een vierluik gemaakt worden, waarbij elk kwadrant een andere basiskleur krijgt. Kies bij voorkeur een niet al te drukke foto. Het uiteindelijke resultaat zal uit zichzelf al druk genoeg ogen. Nog steeds op (sub)tabblad Met instructies kiest u bij Grappige bewerkingen voor Pop-art. U doorloopt vier stappen. Allereerst kiest u een stijl uit. Kiest u de linkerstijl, dan klikt u bij stap twee op Afbeeldingsmodus omzetten. De foto heeft wel wat weg van een houtskooltekening. Klik vervolgens in stap drie op Kleur toevoegen. Hebt u echter voor de rechterstijl gekozen, dan heet de knop bij stap twee Waarden in afbeelding beperken. De kleur blijft behouden, maar de foto wordt vereenvoudigd. Klik daarna bij stap drie op Neon gloed toevoegen. Voor beide stijlen krijgt u in stap vier met een klik op Afbeelding dupliceren het uiteindelijke vierluik.

Maak van uw foto een kleurrijk vierluik.

3. Stijlovereenkomst

Stel dat u een foto van een mooie kleurige zonsondergang hebt of juist een contrastrijke zwart-witfoto, dan kunt u allerlei andere foto's heel eenvoudig datzelfde uiterlijk geven. Ditmaal moet u op (sub)tabblad Met instructies bij Photomerge zijn. Daar kiest u voor Stijlovereenkomst. Naast uw foto verschijnt een leeg vlak met de tekst Sleep stijlafbeelding hierheen. Dat is dan ook precies wat u moet doen. Onderin het scherm ziet u een lichtbak met de naam Stijlenvak. Sleep een miniatuur waarvan de stijl u wel bevalt naar het lege vlak toe en u ziet welk effect het op uw eigen foto heeft. Met de schuifregelaars past u het effect subtiel aan. Wilt u ook de kleuren uit de stijlafbeelding overnemen, zet dan een vinkje bij Kleurtonen overbrengen. Met het Stijlgummetje en Stijlpenseel is het effect selectief op de foto aan te brengen. Raakt u en beetje uitgekeken op de standaardstijlen van Photoshop Elements? Met het groene plusteken vlak boven de lichtbak kunt u uw eigen foto's toevoegen en die als stijlafbeelding gebruiken.

Het uiterlijk van een foto in één klap kopiëren naar een ander exemplaar.

0 Reactie(s) op: Mooie fotostijlen in Photoshop Elements

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.