Mozaïeken maken met Mosamic

Door: robbin-ooijevaar | 29 mei 2017 09:41

How To

Een mozaïekafbeelding bestaat uit vele (honderden!) foto’s die samen één foto vormen. Er zijn veel websites die dit eindresultaat beloven, maar de meeste hebben een commerciële inslag en daardoor allerlei beperkingen. Mosamic is de uitzondering die de regel bevestigt. Je hoeft niets te betalen en krijgt een fantastisch eindresultaat!

Stap 1: Mosamic

Voordat je aan de slag gaat, heb je een basisfoto nodig die je om wilt omtoveren tot een mozaïekafbeelding. Bewerk deze foto zodat je een goede uitsnede hebt, bijvoorbeeld met Pixlr. Download en installeer Mosamic. Start Mosamic en klik op Create a new mosaic om een nieuw project te starten. Kies je basisafbeelding met de knop Click here to select an image. Je krijgt keuze tussen twee mozaïekmethodes: een kleurenmozaïek (Colour mosaic) of een fotomozaïek (Photo mosaic). Wij gaan voor de laatste optie, omdat dit het mooiste resultaat oplevert.

Mosamic maakt van honderden afbeeldingen een mozaïekfoto.

Stap 2: Vlakjes

Mosamic toont je afbeelding en verdeelt deze in vlakjes. Beweeg de schuifbalk om de foto onder te verdelen in meer of minder vlakjes. Onder in beeld zie je het aantal vlakjes waarvoor je gekozen hebt. Het grootste probleem voor een goede mozaïekfoto is de hoeveelheid afbeeldingen waaruit je mozaïek is opgebouwd. Voor een mozaïek van 30x30, heb je 900 foto’s nodig. Minder kan ook, maar dan krijg je herhalingen. Omdat de vakjes zo klein zijn, is dit meestal geen onoverkomelijk probleem. Je kunt de foto’s selecteren op je computer. Het programma geeft direct aan of er voldoende afbeeldingen zijn om je mozaïek samen te stellen.

Verdeel je foto met de schuifbalk in vlakjes.

Stap 3: Foto’s van Flickr

Om snel een goed resultaat te krijgen, heeft Mosamic een slimme truc. Het is niet noodzakelijk om al die foto’s op je eigen systeem bij elkaar te schrapen. Heb je er niet genoeg, dan kun je ook de fotodienst Flickr gebruiken om je mozaïek te completeren. Stel in hoeveel foto’s je wilt hebben en geef een zoekopdracht als flowers, clouds of trains. Mosamic haalt de afbeeldingen automatisch op en stelt de mozaïekfoto voor je samen. Dit gaat zeer snel omdat Mosamic geen hoge resolutie foto’s downloadt, maar een kleiner formaat gebruikt dat goed genoeg is voor de mozaïekvlakjes. Het eindresultaat bewaar je als jpg-afbeelding.

Open de afbeelding en gebruik de zoom-functie om details van de mozaïekfoto te bekijken. Niet tevreden? Begin opnieuw bij stap 2 en stel meer of juist minder vakjes in.

Heb je te weinig eigen foto’s? Laat Mosamic dan afbeeldingen ophalen van Flickr.

0 Reactie(s) op: Mozaïeken maken met Mosamic

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.