Mozilla dwingt Firefox-gebruikers tot upgraden

Door: uhro-van-der-pluijm | 17 mei 2011 15:45

Apps & Software

Mozilla is van plan volgende maand 12 miljoen gebruikers van Firefox 3.5 een gedwongen upgrade naar Firefox 3.6 te geven. “We kunnen Firefox 3.5 niet tot in de eeuwigheid ondersteunen”.

Open-source stichting Mozilla is van plan om in juni de twaalf miljoen overgebleven gebruikers van Firefox 3.5 te upgraden. Dat moet automatisch en gedwongen gaan gebeuren, het is voor het eerst dat Mozilla op die manier een update gaat opdringen. Firefox 3.5 is inmiddels bijna twee jaar oud en kreeg vorige maand zijn allerlaatste update.

Firefox 3.5 dood verklaren

Mozilla zegt zelf dat het de oude browser “niet tot in de eeuwigheid kan ondersteunen”. De stichting is bang dat te veel mensen met verouderde en kwetsbare versies van Firefox blijven werken. Omdat Mozilla gefrustreerd is door haar eerdere pogingen om Firefox-gebruikers te laten upgraden naar een nieuwe versie, moet Firefox 3.5 nu “dood verklaard” worden.

De automatische update van Firefox 3.5 naar 3.6 moet plaatsvinden op 21 juni. Dan brengt Mozilla Firefox 5 uit en geeft de stichting direct een beveiligingsupdate voor Firefox 3.6 vrij. De gebruikers van de verouderde Firefox versies krijgen deze beveiligingsupdate dan in de maag gesplitst.

Mocht de update voor Firefox 3.6 nog niet af zijn op 21 juni, dan zal de automatische update iets later plaatsvinden. Firefox 3.6 wordt langer ondersteund door Mozilla, bijvoorbeeld voor gebruikers van Macs met PowerPC processor. Daar is geen versie van Firefox 4 voor.

Gebruikers lekker maken voor Firefox 4

Vanaf vandaag krijgen gebruikers van Firefox 3.5 al op de standaard startpagina van de browser te zien dat zij een verouderde versie van de browser gebruiken. De stichting gaat gebruikers van de twee jaar oude browser daarnaast lekker maken voor Firefox 4, in de hoop dat gebruikers zelf naar de nieuwste versie van de browser overstappen.

Doen zij dat niet, dan zal Mozilla de optie “automatisch controleren op updates”, die standaard staat aangevinkt, veranderen in “Ja, ik wil dat Mozilla mijn browser up to date houdt”. De browser wordt vervolgens zonder waarschuwing geüpdatet. Dat kan volgens Mozilla omdat de verschillen tussen Firefox 3.5 en 3.6 niet al te groot zijn. Anderzijds ziet Mozilla Firefox 3.6.18 als beveiligingsupdate voor Firefox 3.5.19.

Gebruikers die de optie automatisch controleren op updates hebben uitstaan, krijgen de update niet opgedrongen. Zij blijven dus op eigen risico surfen met een verouderde browser.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Mozilla dwingt Firefox-gebruikers tot upgraden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.