Mozilla: Firefox 4 loopt een generatie voor

De aankomende Firefox 4 ligt mijlenver voor op alle andere browsers wat betreft de snelle verwerking van Javascript-code, beweert een Mozilla-directeur.

Chris Blizzard, directeur webplatform bij Mozilla, claimt de forse voorsprong in een interview met de Oostenrijkse krant Der Standard. Firefox 4 krijgt een betere, snellere Javascript-rendering via een uitbreiding die JägerMonkey heet.

Combinatie van Javascript-engines

JägerMonkey is een aanvullende Javascript-engine die het prestatieniveau moet verbeteren als reguliere uitvoering van Javascript-code door de huidige engine TraceMonkey geen soelaas biedt. In Firefox 3.5 kwam Mozilla met de Javascript-engine TraceMonkey.

De aankomende aanvullende engine heeft een andere aanpak voor het optimaliseren van code-uitvoering dan het huidige TraceMonkey. Als code niet goed wordt verwerkt door de tracing-aanpak van de huidige engine, treedt de dynamische compiler van JägerMonkey in werking, legt Blizzard uit.

Die hanteert de method-aanpak voor de (just-in-time, jit) uitvoering van Javascript-code. Dit levert een relatief algemene (generieke) compilatie van code op, die minder snel is dan wat TraceMonkey doet maar sneller is met code waar die huidige engine moeite mee heeft.

Op dit moment ligt Firefox wat betreft snelheid in diverse Javascript-benchmarks nog achter op Chrome, Opera en IE9. De combinatie van de twee Monkey-engines moet die achterstand niet slechts inlopen, maar een flinke voorsprong nemen.

Eerste bèta

Mozilla gaf vorige maand de eerste bèta van Firefox 4 vrij. Net als andere nieuwe browsers krijgt Firefox 4 crash protection, wat al aanwezig is in de eerste bèta. Daardoor zal een vastlopende plug-in alleen zichzelf laten vastlopen, in plaats van de hele browser. Deze functie is (sinds update 3.6.4) al aanwezig in de huidige versie van de open source-browser.

Verder biedt de nu vrijgegeven bèta ondersteuning voor HTML5 en WebGL. Laatstgenoemde techniek dient voor het renderen van 3D-beelden binnen de browser, maar dit is default uitgeschakeld. Ook wordt het open videoformaat WebM van Google ondersteund.

Update:

Enkele verduidelijkingen aangebracht, waaronder de combinatie van de twee Javascript-engines (met elk eigen aanpak) en dat crash protection al sinds versie 3.6.4 in Firefox zit.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten