Mozilla geeft eerste bèta Firefox 4 vrij

Door: sander-van-der-meijs | 07 juli 2010 10:47

Nieuws

De nieuwste versie van Firefox is al uit te proberen. Mozilla heeft de bèta gelanceerd van Firefox 4, met een nieuw uiterlijk en een flink aantal nieuwe features.

Met deze bèta introduceert Mozilla een nieuwe interface voor zijn browser. Het leent daarbij het een en ander van Google's webbrowser Chrome. Zo zet Firefox 4 tabbladen default helemaal bovenin het venster (dit is alleen voor Windows, maar het komt later ook naar Mac en Linux), en verbergt het de menubalk. In plaats van de aloude balk met opties biedt een nieuwe Firefox-knop toegang tot veelgebruikte opdrachten.

Nieuwe features

Net als andere nieuwe browsers krijgt Firefox 4 crash protection, wat al aanwezig is in de eerste bèta. Daardoor zal vastlopende plug-in alleen zichzelf laten vastlopen, in plaats van de hele browser.

Verder biedt de nu vrijgegeven bèta ondersteuning voor HTML5 en WebGL. Laatstgenoemde techniek dient voor het renderen van 3D beelden binnen de browser, maar dit is default uitgeschakeld. Ook wordt het open videoformaat WebM van Google ondersteund.

Snelheid, privacy

Mozilla heeft de plannen voor Firefox 4 eervorige maand uit de doeken gedaan. De nieuwe browser moet in november jaar uitkomen, en vooral sneller, gebruiksvriendelijker en krachtiger zijn. Privacy en grip op de omgang met verschillende websites staat hoog op de agenda. Ook wil Mozilla mogelijkheden inbouwen voor offline gebruik van webapps.

Overigens willen veel Webwereld-lezers de nieuwe versie proberen en eventueel ook de bèta uitproberen. Overigens stond de bèta eerst gepland voor eind juni.

Bron: Techworld.nl

0 Reactie(s) op: Mozilla geeft eerste bèta Firefox 4 vrij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.