Mozilla SeaMonkey 2.12.1

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 19 september 2012 13:55

Apps & Software

Mozilla heeft Firefox om te surfen en Thunderbird voor e-mail. Voor mensen die echter het liefst één programma gebruiken voor al deze zaken, heeft de organisatie nog een interessant programma: SeaMonkey.

Met SeaMonkey kunt u in principe alles wat u online zou willen doen. Het programma heeft een ingebouwde browser, een ingebouwde e-mailclient, een hulpmiddel voor het bouwen van webpagina's, een rss-lezer en een irc-client (chat). Handig, maar is dat niet allemaal teveel van het goede? Het antwoord is absoluut nee, u krijgt nergens het gevoel overspoeld te worden door de vele mogelijkheden.

Aan de basisinterface kunt u niet zien dat er zo ontzettend veel mogelijk is.

Zee-aapjes kijken

Het grootste pluspunt ten opzichte van eerdere versies van SeaMonkey, is dat men eindelijk de interface grondig heeft aangepakt. In eerdere versies zag die interface er namelijk nog altijd uit als een Windows 95-product, terwijl het toch echt een moderne browser, e-mailclient enzovoort betreft. Wat nog wel altijd een minpunt is, is dat SeaMonkey wordt gepresenteerd als één programma, maar dat alle extra opties die u aanklikt, openen in een nieuw venster. Dat betekent dat wanneer u de browser, e-mail client, html-editor en irc-client gebruikt, er vier schermen openstaan. Dat haalt het voordeel van werken met een alles-in-één-programma enigszins weg. Liever hadden we de optie gehad om de interface zich te laten aanpassen aan de gekozen weergave.

De browser en het mailprogramma van SeaMonkey (wat ons betreft de twee belangrijkste onderdelen) werken snel en efficiënt. Dat is ook niet zo vreemd, want de programma's zijn beide gebaseerd op de bestaande software van Mozilla. Het voelt als Firefox, maar het is net geen Firefox (hetzelfde geldt voor Thunderbird). Dat doet echter geen afbreuk aan het feit dat het stuk voor stuk volwaardige programmaonderdelen zijn, die van SeaMonkey een handig pakket maken. Absoluut een aanrader voor wie alle facetten van internet gebruikt, maar niet vier programma's wil installeren.

De ingebouwde e-mailclient is net als de browser een volwaardig programma.

Mozilla SeaMonkey 2.12.1

Taal Nederlands/Engels

OS Windows 2000/XP/Vista/7; OS X 10.5/10.6/10.7; Linux

Oordeel 8/10

Pluspunten

Alles dat u nodig hebt in één programma

Stuk voor stuk volwaardige programma's

Interface nu ook eindelijk modern

Minpunten

Alles opent in een eigen venster

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Mozilla SeaMonkey 2.12.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.