Mozilla wil Firefox als Metro-app voor Windows 8

Door: martin-bruining | 14 februari 2012 09:58

Apps & Software

Mozilla wil onderzoeken of het mogelijk is een Metro-app te maken van Firefox. De browser zou dan net als Internet Explorer in de Metro-interface van Windows 8 kunnen draaien.

Van Firefox als Metro-app moet in het tweede kwartaal van dit jaar een proof-of-concept worden gemaakt. Dat staat in de 'roadmap 2012' die Firefox-maker Mozilla heeft gepubliceerd. Die planning is een opsomming van functies die de open source-browser dit jaar zou moeten krijgen.

De meeste functies die voor het eerste kwartaal gepland staan, zitten al in het huidige Firefox 10 of staan gepland voor Firefox 11. Die volgende versie van de browser verkeert op dit moment in de bèta-fase en moet volgens de planning op 13 maart uitkomen.

Firefox wil positie in Metro

Daarna, in het tweede kwartaal, wil Mozilla de haalbaarheid onderzoeken van een integratie in de Metro-interface van Windows 8. Daarbij wordt wel vermeld dat het slechts om een 'proof of concept' gaat en niet om een definitief productbesluit. De browsermaker merkt ook op dat het afhankelijk is van api's (application program interfaces) die Microsoft beschikbaar stelt voor Metro-apps.

"Windows 8 is nog niet compleet en kan nog flink veranderen tussen nu en de uiteindelijke release. Wij gaan uit van een bèta in februari en een RTM [release to manufacturing - red.] tussen juni en eind 2012", schrijft de browsermaker in het planningsdocument.

Alleen front-end

Als het proefproject voor Metro succesvol is, wil Mozilla twee Firefox-varianten maken. Één voor de klassieke Windows-omgeving, vergelijkbaar met het huidige Firefox voor Windows 7. En één Firefox-variant waarvan de front-end in de Metro-tabletinterface moet draaien. Volgens Mozilla's planning moeten de alpha- en de bètaversie van de Metro-app in de tweede helft van het jaar beschikbaar komen. Als het al mogelijk blijkt zo'n applicatie te maken.

Het is op dit moment onduidelijk of Microsoft niet-html5-apps zal toestaan in de Metro-interface van Windows 8. De softwareproducent heeft wel aangegeven applicaties van derden toe te staan in die nieuwe omgeving, maar daarbij gaat het om apps die draaien op html5. Die applicaties draaien dan op de engine van Microsofts eigen webbrowser Internet Explorer 10.

Stilletjes updaten

Het automatisch updaten van Firefox staat op dit moment gepland voor het tweede kwartaal. De ontwikkelaars van de browser geven nog niet aan in welke Firefox-versie die langverwachte functie daadwerkelijk wordt ingebouwd. In oktober was er nog sprake van dat de functie vanaf versie 10 zou worden ingebouwd, maar dat streven werd niet gehaald.

Een belangrijk element om deze functie mogelijk te maken, het omzeilen van user account control (UAC), is al opgedoken in een pre-alpha van Firefox 12. Toch zal de functie waarschijnlijk niet in die versie verschijnen.

Verder wil Mozilla gebruikers van Chrome verleiden tot een overstap naar Firefox. Overstappers vanuit de Google-browser krijgen naar alle waarschijnlijkheid in Firefox 11 de mogelijkheid om hun browserinstellingen mee te nemen. Voor Internet Explorer, Safari en Opera is dat al langer mogelijk. De Firefox-ontwikkelaars vermelden nadrukkelijk dat het gaat om een eenmalige import van de gebruikersdata. Het idee is niet om te synchroniseren tussen beide browsers.

PDF-lezer inbouwen

In de tweede helft van dit jaar moet Firefox ook een ingebouwde PDF-lezer krijgen. Op dit moment is de browser teveel afhankelijk van externe plug-ins voor het weergeven van PDF-bestanden. In het planningsdocument voor deze functie staat beschreven dat Firefox PDF's direct moet weergeven "op de meerderheid van de ondersteunde platformen". Mozilla geeft niet aan om welke besturingssystemen het daarbij gaat.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Mozilla wil Firefox als Metro-app voor Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.