MuseScore 2 - Zelf gratis partituren maken

© PXimport

MuseScore 2 - Zelf gratis partituren maken

Geplaatst: 17 maart 2019 - 11:51

Aangepast: 14 december 2022 - 11:19

Richard Veenstra

Ooit eens je eigen partituren willen maken? Probeer dan eens het programma MuseScore. In tegenstelling tot programma’s als Sibelius en Finale is MuseScore gratis te gebruiken. Wil je tevens toegang tot duizenden partituren van gebruikers, dan kun je je gratis aanmelden voor de online database van MuseScore.com. Aan de slag, Beethoven!

MuseScore bestaat alweer sinds 2009 en is bij versie 2.3.2 aangekomen. De desktopversie is opensource en je kunt op GitHub de ontwikkeling van het programma volgen. Versie 3 is in de maak, maar er is nog geen releasedatum bekend.

Aan de slag

Zodra je MuseScore opent, kun je kiezen wat voor soort partituur je wilt maken. Je doorloopt een wizard waarin je aangeeft wat de (werk)titel is en voor welke instrumenten je de partituur wilt schrijven. Je kunt uit verschillende sjablonen kiezen; een SATB-sjabloon is bijvoorbeeld handig voor een koorstuk voor sopraan, alt, tenor en bas. Uiteraard kun je ook zelf je ensemble samenstellen. Daarna kies je een toon- en maatsoort en kun je aan de slag om je lege partituur met noten te vullen. Hiervoor klik je op de N-toets links bovenin. Kies de nootlengte en klik vervolgens ergens in je partituur om de noot te plaatsen. Handiger is overigens om je toetsenbord hiervoor te gebruiken. Met de cijfertoetsen wissel je tussen de lengte, met de lettertoetsen plaats je noten.

Media has no description

© PXimport

Partituren-database

Wil je weten hoe je stuk klinkt, dan druk je op de afspeelknop. Via de ingebouwde synthesizer kun je andere geluidensets laden in het relatief antieke SoundFont-formaat. Het is helaas niet mogelijk om in het programma professionele samplebibliotheken te gebruiken, maar dat is logisch, aangezien het programma opensource is. Via de JACK-functie kun je wel je partituur omleiden naar een programma dat VST-plug-ins ondersteunt. Als je je op de site www.musescore.com aanmeldt voor een gratis account, krijg je toegang tot duizenden partituren. Deze kun je zowel als pdf-bestand als MuseScore mscz-bestand downloaden. In dat laatste geval kun je het bestand beluisteren en aanpassen aan je wensen voordat je het print. Orkestpartituren zijn trouwens voor elk solo-instrument individueel te printen. Hiervoor moet je eerst even de aparte partijen extraheren in het menu. Liever niet printen? Installeer dan MuseScore Songbook op je tablet of e-reader: handig!

Conclusie

MuseScore is een zeer uitgebreid programma dat voor veel gebruikers niet onderdoet voor een professioneel betaald programma als Finale of Sibelius. Als je zelf geen noten wilt schrijven, dan kun je enorm veel partituren uit de gratis database downloaden. Op deze manier heb je voor elke band-, orkest- of koorrepetitie weer nieuwe songs of stukken om te spelen.

9,0

Ons oordeel

MuseScore 2

Pluspunten

MuseScore Songbook voor e-reader en tablet

Partijen extraheren en printen

Toegang tot gratis database

Makkelijk partituren maken

Minpunten

Geluid alleen via verouderd SoundFont-protocol

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8/10, macOS, Linux **Website** [www.musescore.org](https://musescore.org/nl) (programma) [www.musescore.com](https://musescore.com/) (database)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000