MuseScore 2 - Zelf gratis partituren maken

Door: richard-veenstra | 17 maart 2019 13:51

Review

Ooit eens je eigen partituren willen maken? Probeer dan eens het programma MuseScore. In tegenstelling tot programma’s als Sibelius en Finale is MuseScore gratis te gebruiken. Wil je tevens toegang tot duizenden partituren van gebruikers, dan kun je je gratis aanmelden voor de online database van MuseScore.com. Aan de slag, Beethoven!

MuseScore 2

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux
Website
www.musescore.org (programma)
www.musescore.com (database)
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • MuseScore Songbook voor e-reader en tablet
 • Partijen extraheren en printen
 • Toegang tot gratis database
 • Makkelijk partituren maken
 • Minpunten
 • Geluid alleen via verouderd SoundFont-protocol

MuseScore bestaat alweer sinds 2009 en is bij versie 2.3.2 aangekomen. De desktopversie is opensource en je kunt op GitHub de ontwikkeling van het programma volgen. Versie 3 is in de maak, maar er is nog geen releasedatum bekend.

Aan de slag

Zodra je MuseScore opent, kun je kiezen wat voor soort partituur je wilt maken. Je doorloopt een wizard waarin je aangeeft wat de (werk)titel is en voor welke instrumenten je de partituur wilt schrijven. Je kunt uit verschillende sjablonen kiezen; een SATB-sjabloon is bijvoorbeeld handig voor een koorstuk voor sopraan, alt, tenor en bas. Uiteraard kun je ook zelf je ensemble samenstellen. Daarna kies je een toon- en maatsoort en kun je aan de slag om je lege partituur met noten te vullen. Hiervoor klik je op de N-toets links bovenin. Kies de nootlengte en klik vervolgens ergens in je partituur om de noot te plaatsen. Handiger is overigens om je toetsenbord hiervoor te gebruiken. Met de cijfertoetsen wissel je tussen de lengte, met de lettertoetsen plaats je noten.

Kies uit tientallen sjablonen om je eigen partituur te creëren.

Partituren-database

Wil je weten hoe je stuk klinkt, dan druk je op de afspeelknop. Via de ingebouwde synthesizer kun je andere geluidensets laden in het relatief antieke SoundFont-formaat. Het is helaas niet mogelijk om in het programma professionele samplebibliotheken te gebruiken, maar dat is logisch, aangezien het programma opensource is. Via de JACK-functie kun je wel je partituur omleiden naar een programma dat VST-plug-ins ondersteunt. Als je je op de site www.musescore.com aanmeldt voor een gratis account, krijg je toegang tot duizenden partituren. Deze kun je zowel als pdf-bestand als MuseScore mscz-bestand downloaden. In dat laatste geval kun je het bestand beluisteren en aanpassen aan je wensen voordat je het print. Orkestpartituren zijn trouwens voor elk solo-instrument individueel te printen. Hiervoor moet je eerst even de aparte partijen extraheren in het menu. Liever niet printen? Installeer dan MuseScore Songbook op je tablet of e-reader: handig!

Conclusie

MuseScore is een zeer uitgebreid programma dat voor veel gebruikers niet onderdoet voor een professioneel betaald programma als Finale of Sibelius. Als je zelf geen noten wilt schrijven, dan kun je enorm veel partituren uit de gratis database downloaden. Op deze manier heb je voor elke band-, orkest- of koorrepetitie weer nieuwe songs of stukken om te spelen.

1 Reactie(s) op: MuseScore 2 - Zelf gratis partituren maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2019 07:50 Marctrompet
  De informatie in dit artikel is niet helemaal up to date. Versie 3 is sinds begin 2019 vrijgegeven en de laatste versie staat bij schrijven op 3.0.5. Er wordt dus hard gewerkt om de bugs, die men altijjd ziet bij nieuwe versies van programma's, eruit te halen.

  Belangrijke verbetering is een systeem van automatische plaatsing die de posities van de verschillende elementen in realtime aanpast al naar gelang de veranderingen in de partituren. Dit is te vergelijken met de magnetic layout functie in Sibelius.

  Ook maakt het programma out of the box gebruik van een nieuwe en beter klinkende synthesizer. Ook heeft musescore een nieuw handgeschreven-achtig font die de lichte-muziek mensen onder ons zeker zullen waarderen.

  Al met al is de nieuwe versie van dit programma een behoorlijke stap vooruit en vind ik persoonlijk dit programma op sommige vlakken zelfs prettiger werken dan Sibelius wat ik hiervoor gebruikte.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.