MusicBee - Honing voor je oren

Door: Martin Gijzemijter Martin | 14 juli 2016 14:07

Apps & Software

MusicBee wil een muziekspeler zijn en tegelijkertijd een programma dat je helpt om orde te scheppen in de chaos die je muziekcollectie heet, en daar slaagt het programma verdraaid goed in.

Jaren geleden, toen mijn pc nog vol stond met mp3's, waren WinAmp en ik dikke vrienden. Plotseling werd de stekker uit de software getrokken, om dit later vervolgens weer terug te draaien. WinAmp ging verder onder nieuw management, maar werd zo commercieel dat het voor mij niet prettig meer was om mee te werken. Ik wil graag een muziekspeler die snel is, overzichtelijk en die me niet doodgooit met reclame of overdreven functies waar ik niet om heb gevraagd. WinAmp is dat voor mij niet meer, maar met MusicBee lijkt er een nieuwe speler opgestaan. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.

De interface is heerlijk eenvoudig en razendsnel.

Eenvoudig

De interface van MusicBee is eenvoudig. Echt heel mooi is hij niet, maar daar gaat het niet om, het is strak en werkt razendsnel. Wanneer je de eerste keer opstart wordt er gescand naar muziek op je harde schijf en het toevoegen daarvan aan de bibliotheek is in een handomdraai gebeurd. Vervolgens kun je muziek afspelen door erop te dubbelklikken, waarna aan de rechterkant direct een afspeellijst wordt getoond en onderin eventuele informatie over de muziek die je afspeelt (titel, songtekst, albumhoes enzovoort). Is die informatie er niet, dan kun je hier heel eenvoudig naar laten zoeken. Handig is ook de optie Geschiedenis, zodat je kunt bladeren door de muziek die je eerder hebt geluisterd, een functie die we bij veel gelijksoortige software missen.

Handige diensten

Het programma wordt niet traag, ook niet als je het volgooit met duizenden nummers. Het bevat handige functies die méér zijn dan leuke gimmicks. Zo kun je kiezen voor een party DJ-modus, waarmee je de instellingen kunt vergrendelen, zodat men door je muziek kan bladeren, maar verder niets kan veranderen. Ook leuk zijn Aankomende releases en concerten, die je (zonder je dat op te dringen) laten zien wat er muzikaal in het verschiet ligt bij jou in de buurt.

De Party DJ-modus is superhandig als men van je instellingen moet afblijven.

Conclusie

MusicBee is een simpel programma dat doet wat je verlangt: muziek catalogiseren en afspelen. Je kunt afspeellijsten maken, automatisch lijsten genereren op basis van je luistergedrag, je kunt cd's rippen, tags aanvullen... kortom, alle zaken die je van een flink programma mag verwachten, maar in een luchtig jasje. Onmisbaar voor wie nog een collectie mp3's heeft.