MusicBrainz Picard - Muziek labelen zonder hoofdpijn

Door: dirk-schoofs | 06 december 2020 15:24

Review

Heb je een omvangrijke digitale muziekverzameling, maar is de naamgeving van de nummers of artiest niet altijd correct, dan helpt MusicBrainz Picard om orde op zaken te stellen. De software vergelijkt de nummers met de gegevens in een gigantische online database en wanneer er een match is, past het programma de metagegevens aan.

MusicBrainz Picard

Prijs
Gratis (zonder reclame)
Taal
Nederlands
OS
Windows, macOS, Linux
Website
https://picard.musicbrainz.org
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Bijzonder krachtig om de tags van grote muziekcollecties te corrigeren
  • Minpunten
  • Het programma werkt niet bijzonder intuïtief, je moet de tutorial lezen

Gebruikers nemen slordige naamgeving in hun muziekverzameling vaak gedwee voor lief. Begrijpelijk, want het is ook zo’n omslachtig karwei om nummers handmatig juist te benoemen en correct te taggen. Maar er is hoop: de freeware MusicBrainz Picard doet dit met één klik op de knop.

Cross-platform

MusicBrainz Picard is een typische muziektagger. Je kunt wel nummers in het programma beluisteren, maar daarin schuilt niet zijn kracht. Deze tool heeft zijn sporen verdiend, maar met de update naar versie 2.3x kreeg deze applicatie nieuwe functies en verbeteringen. Op de homepage vind je een versie voor Windows, macOS en Linux. De dubbele naam is niet toevallig: MusicBrainz is een enorme database met meer dan acht miljoen titels die muziekmetadata verzamelt en openbaar maakt. Picard is de applicatie (vernoemd naar Captain Jean-Luc Picard uit de tv-serie Star Trek). Heb je een album of nummer dat Picard niet kan vinden, dan kun je dat zelf aan de MusicBrainz-database toevoegen.

In de kolom Originele waarde lees je welke tags Picard heeft gevonden, daarnaast kun je zelf nieuwe waarden ingeven.

Akoestische vingerafdruk

Picard blinkt uit in het aanvullen van de tags van je muziekcollectie. Selecteer een of meerdere bestanden die je wilt identificeren en gebruik de knop Opzoeken. Bij het taggen van de bestanden gebruikt Picard in eerste instantie de album-georiënteerde aanpak. Dat betekent dat deze software met één muisklik de hele muziek-cd scant en de informatie opzoekt. Wanneer bestanden geen metagegevens bevatten, zal Picard een akoestische vingerafdruk gebruiken om de muziek te identificeren. Dat is identificatie-match die gegenereerd wordt op basis van het audiosignaal.

In de online database kun je zelf tags importeren.

Conclusie

MusicBrainz Picard is een van de betere automatische taggers. Bovendien kun je via het menu Opties / Plug-ins nog verschillende add-ons laden die het programma nog verder uitbreiden.

0 Reactie(s) op: MusicBrainz Picard - Muziek labelen zonder hoofdpijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.