Muziek en zang splitten doe je zo

Door: dirk-schoofs | 05 maart 2021 09:05

How To

Door een knap staaltje van kunstmatige intelligentie is mogelijk om het vocale en instrumentale deel van audiotracks te splitten. Dankzij Lalal.ai kun jij zelf in plaats van de originele artiest je favoriete nummers inzingen.

Stap 1: Muzieksplitsing

In de opnamestudio worden de audio en de instrumenten die op verschillende sporen staan met elkaar gemixt. Het online platform Lalal.ai werkt andersom door ze juist te splitsen. Om de stem van muziek te scheiden werd een neuraal netwerk opgezet en getraind aan de hand van 20 TB aan gegevens. Het resultaat van deeplearning is een algoritme dat instrumentale en vocale tracks herkent en van elkaar los kan halen. De webapp bevat 45 miljoen neurale netwerkparameters. Dit klinkt indrukwekkend, maar toch is Lalal.ai ontzettend eenvoudig te gebruiken. Als je twijfelt aan de effectiviteit scrol dan maar eens naar beneden op de homepage en beluister een sample en het resultaat van de splitsing. Natuurlijk wil je dit zelf ook proberen met een nummer dat op je harde schijf staat. Lalal.ai ondersteunt bijna alle audiobestandsindelingen zoals .mp3, .mp2, .wav, .webm, .weba, .oga, .m4a, .aiff, .au, .ogg, .aac, .ac3, .dts, .opus en .wma. Je kunt een eigen nummer gewoon uploaden en Lalal.ai zal de eerste 70 seconden bij wijze van proef splitsen.

Een sample is leuk, maar je wilt dit uiteraard met eigen materiaal proberen.

Stap 2: Filtersterkte

Wanneer het resultaat je toch niet bevalt kun je het verwerkingsniveau aanpassen. Je hebt de keuze uit drie filterniveaus. In de optie Mild, het minimale verwerkingsniveau kun je meestal nog fouten in de track horen. Het niveau Normal past een gematigde filter toe. Bijna alle fouten worden dan gecorrigeerd, maar soms kan er vervaging van de hoge frequenties optreden. Bij Agressive zullen de filteralgoritmen erg gevoelig reageren op fouten. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde fijngevoelige elementen in de mix worden verwijderd. Dit is dus gewoon een kwestie van proberen welke instelling het beste resultaat geeft.

De knoppen voor Mild, Normal en Agressive filtering zitten bovenaan in het upload-vak.

Stap 3: Downloaden

Zodra de bestanden gesplitst zijn, beluister je ze rechtstreeks in de browser of je kunt de afzonderlijke bestanden in mp3-formaat downloaden om ze te gebruiken zoals je maar wil. Je mag deze splitter gratis proberen maar om volledige nummers te splitsen moet je betalen. Om drie tracks of in totaal dertig minuten te verwerken kost vijf dollar. Het verwerken van tien input-tracks of maximaal negentig minuten kost tien dollar, en dertig tracks of maximaal vijfhonderd minuten kost dertig dollar.

De prijs is afhankelijk van het aantal tracks of de totale duur.

0 Reactie(s) op: Muziek en zang splitten doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.