Generatieve muziek: muziek, maar dan door de computer bedacht

© PXimport

Generatieve muziek: muziek, maar dan door de computer bedacht

Geplaatst: 16 december 2020 - 07:17

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Ronald Smit

Natuurlijk zijn er muziekstreamingdiensten voor een nagenoeg oneindige ‘stroom’ aan muziek. Maar als je eens iets écht onvoorspelbaars wilt horen is er ‘generatieve muziek’. Ofwel: volledig door de computer gegenereerde muziek. In app-vorm.

Door software ‘bedachte’ muziek is niet iets heel nieuws. Punt is alleen dat het voorheen vooral in een kakofonie van bliepjes en piepjes eindigde. Niet specifiek iets waar je heel vrolijk van werd, hooguit interessant voor in een zwaarmoedig museum vol serieuze moderne kunst. Tijden veranderen echter en het concept kunstmatige intelligentie maakt interessante dingen mogelijk. Zo kan een artiest van naam en faam zijn stijl ‘voeden’ aan een programma dat vervolgens met die gegevens en binnen dat kader aan de slag gaat met componeren. Dat kan tegenwoordig zelfs real time, en in app-vorm. Er is dan zelfs nog genoeg capaciteit over voor wat mooi grafisch vuurwerk om het geheel mee te complementeren.

EŌN

Een voorbeeld van een dergelijke app is EŌN, gebaseerd op de muziek van de welbekende synthezizer-virtuoos Jean-Michel Jarre. Na installatie op je iOS/iPadOS-apparaat kan de pret direct beginnen. Start de app en ga bankhangen. Waarbij vooral geldt: laat de app een tijdje lopen. Onmiskenbaar zijn de karakteristieke klanken van Jarre hoorbaar. Soms produceert EŌN een hippe snelle beat, soms is het traag en bijna klassiek. Altijd wordt een track begeleid door al even computer-gegenereerde animaties.

Prettige bijkomstigheid is dat je de app ook kunt minimaliseren middels een druk op de home-knop (of omhoog vegen), waarbij de muziek gewoon door blijft spelen. Bevalt een track je niet, tik dan ergens in het scherm van EŌN en vervolgens op de herstart-knop linksonder in beeld. De app start dan opnieuw en bedenkt iets nieuws. Je zult nooit ’t zelfde horen. Bevalt iets je, dan is er op datzelfde scherm ook een rode opnameknop te zien. En visueel zul je ook nooit verveeld raken (zie afbeelding bovenaan dit artikel).

Ephemeral City

Ook voor iOS/iPadOS (tja, dat is nou eenmaal toch het meer ‘creatieve’ mobiele OS) is Ephemeral City, gebaseerd op generatieve klanken van de Canadese groep dreamSTATE. Het betreft hier vooral heel relaxende ambient muziek. Ideaal om mee in slaap te vallen bijvoorbeeld, of gewoon als muzikaal behang voor een meer esotherische state of mind. Bijvoorbeeld ideaal om even mee tot rus te komen, mede dankzij de artistiekerige stroom aan visueel genot dat wordt afgevuurd op je netvliezen. Tik op het scherm en je kunt het ‘gewicht’ van de muziek middels een schuifregelaar aanpassen. Ook een timer is beschikbaar.

Ephimeral City levert ook een kunstzinnige stroom afbeeldingen op rondom het thema stad.

© PXimport

Piano Motifs

Ben je muzikant en heb je soms net wat inspiratie of een catchy ‘riedeltje’ nodig dat maar niet wil komen? Check dan de iOS/iPadOS-app Piano Motifs eens. Het concept is simpel maar werkt verrassend goed. Piano Motifs verzint ter plekke korte piano-loops. Bevalt iets je, dan kan de loop geëxporteerd worden. Waaronder naar midi-formaat zodat je direct verder kunt met verwerken in de rest van je compositie. Via een in-app aankoop is het mogelijk om ook midi-out mogelijkheden aan te schaffen, maar of je dat écht nodig hebt met de midi-export-mogelijkheid is dan weer een andere vraag.

Bloom: 10 Worlds

Een (veel) meer interactieve generative music-app – zowel beschikbaar voor iOS/iPadOS alsook – eindelijk – Android is Bloom: 10 Worlds, ontwikkeld door Brian Eno and Peter Chilvers. Hiermee ga je zelf aan het ‘componeren’. Maar een muzikant hoef je er absoluut niet voor te zijn! Sterker nog, je tikt hier of daar wat op het scherm en al snel ontstaat een schier eindeloze stroom aan zoetgevooisde klanken. En dat alles gelardeerd door een mooie grafische animatie. Verdeeld over 10 ‘werelden’ kun je zo snel iets moois in elkaar zetten! Advies: laat je creatie even ‘lopen’; de muzikale engine maakt er iets unieks van.

Creatief maar geen budgetprijsjes

Tot slot: dit soort apps zijn vaak niet extreem goedkoop (zéker niet als je uitgaat van een gemiddelde app prijs van anderhalve Euro), maar je krijgt er wel iets bijzonders voor terug! Iets ook, waar veelal de input van artiesten van naam en faam achter schuil gaat. Heb je de smaak te pakken, zoek dan in je app store eens naar generative music, waarna je ongetwijfeld nog meer interessants gaat vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten